csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Eközben Mexikóban…

2015. február 15. 21:41 - he

Kisregénnyi kötethez tudnám hasonlítani a dobozt, és már csak ebből is látszik, hogy Mexikóban egészen másként viszonyulnak a csokoládéhoz, mint Európában. Egyszer már volt szerencsém Maria Tepoztlán márkájú csokit enni, ami rendkívül sokkoló volt: egy agyagtáblára emlékeztetett, teljesen naturális volt a kinézete – s mint utóbb, jelesül a nyár folyamán a Harrerben tett látogatásom alkalmával rájöttem, azért mert ezeket a csokikat máshogy készítik, mint az európaiakat. A meglepő és izgalmas érdesség mintha belekódolná a csokoládéba azt, hogy érezni is lehessen benne a kakaót.

Na, ez a két tábla más volt.

mex_01_csortos_szabolcs.jpg

Naturalisztikus volt mindkettő, és masszívan nagy adag, ami nehezen törhető – mi végül késsel vagdostunk belőle forgácsokat. Az étcsokin még az azt becsomagoló ujjlenyomata is látszott. A csomagolás egy erősebb alufólia, és még az is azt az érzetet keltette, mintha az ember csak úgy, otthon, a konyhában leszakított volna egy nagy részt az alufóliás tekercsből.

Nade lássuk.

_mg_3986_csortos_szabolcs_20141031.jpg

A milk feliratú csoki kapcsán – mert az ember a felirat alapján tejcsokira számít - az első döbbenet: ez a tábla teljesen fehér. Nehezen törik, és fura, kicsit vaníliás illata van. Alapjában véve nem szeretem a fehércsokit, bár ettem már nagyon finomat (Askinosiet az egyik csokoládéfesztiválon, Sarah Jane Evans-szel), de ilyet, mint ez, még pipáltam. Tartalmaz tejport és cukrot (mondjuk nádcukrot, de azt is csak minimálisan), lecitint és kakaóvajat.

Ennyi. Csak semmi hókuszpókusz.

Kevésbé olvad a szájban, mint egy európai csoki, sokáig lehet egy kis kockácskát is szopogatni. Nem tudom, miért emlékeztet a krumplicukorra, talán az állaga miatt, de egy enyhe vaníliás ízen kívül az égvilágon semmilyen markáns íze nincs.
Egy nagy szelet izé… tej. A kakaóvaj teljesen semleges. Az illata olyan, mint egy darab hideg vajnak (mínusz animális jegyek).

_mg_3984_csortos_szabolcs_20141031.jpg

Ütős fahéj íze van a másiknak, olyannyira ütős, mint a jelly belly fahéjas cukorkájának, „csak” az étcsokival együtt. Szilánkokra törik, és tele van apró kakaóbabszemcsékkel – nem túl nagyok, nem túl picik, nem túl keserűek. Baromira nem édes az egész. És ez annyira, de annyira jó, mert tényleg tud érvényesülni a kakaó (és a fahéj). 70% étcsokitartalma van, és ezt az ét-séget érezni is lehet rendesen, mégpedig anélkül, hogy keserű lenne. Az illata olyan, mint mikor a fahéjasdobozba szaglászik bele valaki. A nugátos mellékíz elég fura nekem. Nem érzem, hogy összeragadna a szám, mégis eltelít. De nem nevezném édesnek. Fahéjrajongóknak kifejezetten ajánlom. Annak a durva érdességnek, amit az eddig kóstolt Maria Tepoztlán csokinál éreztem, sajnos alig van nyoma.

A beszerzésről annyit tudok, hogy már Mexikóban sem egyszerű kézműves csokikat kapni: csak úgy, a kiskereskedelemben például nem lehet, ez a két tábla is a reptérről származik, benne az ajándékba vitt élelmiszerek minden riasztó rizikójával. Találtam is egy csomó amerikai kommentet, amik arról szólnak, hogy „ezek nem is igazi csokik”, „nem elég édesek”, „nem is finomak”, meg „borzasztó élmény volt, hogy képzelik ezt”. A gyártó a mexikói tradíciókkal magyarázkodik, például azzal, hogy egyáltalán nem használnak tejet, és a cukron kívül más édesítőt sem. Hát nem is érzelmi kitörések utáni helyrerakáshoz találták ki őket, ez biztos. Ahogy nem is elsősorban a gyerekeket célozzák meg.

Egy-egy tábla nagyjából 3-4000 Ft-ba került Forintra átszámítva.

 

Gyártó: Villa Vainilla

2 komment
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr37178567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2017.10.12. 09:45:31

Imádom a csokoládét, legjobb dolog a világon. Süti, csoki. Sosem növök fel.
www.ujsagomat.hu/penny-market

UrbanSiddha · https://www.neo-aeon.hu/ 2018.10.08. 11:46:21

Magyarországon a www.etcsokibolt.hu/termekkategoria/taza/ webáruházban kaphatóak a Taza mexikói stílusú csokoládéi.
süti beállítások módosítása