Ez a Michel Cluizel tudhat valamit, még a Sarah Jane Evans-féle csokis könyvben is
szerepel. Azt írja róla: mindig megéri megkóstolni az új kreációit. „Franciaország azon
kevés csokoládékészítői közé tartozik, akik egyenesen az ültetvényről szerzik be a
kakaóbabot, és azt használják fel.” 1948 óta foglalkozik csokoládé készítéssel, ma már a fia
és a két lánya viszik tovább az üzletet. Sarah Jane Evans azt is megjegyzi, hogy jó
kiindulópont Cluizel-féle csokit enni, mert nem tesz bele szójalecitint. Egyébként
háromnapos képzéseket is tartanak, az esküvői tortáktól a bonbonkészítésig. Kb 1050 euró
egy ilyen tanfolyam ára.
A sóskaramellás tejcsokiját majszoljuk most, Zsófinak hála, akinek nagyon jó orra van
ahhoz (is), hogy ilyen szuperségekre bukkanjon Párizsban. A csomagolástól nem dobtam
hátast, de azt meg kell jegyeznem, hogy a kis csokikockák minden egyes darabja dedikált
(vagyis ilyen a forma), s ennek alapján M.M.Cluizel elég erős énmárkát építget, kockáról
kockára.
Már az illata is vajas úgy, hogy közben érezni a kakaót is, ha az nem lenne benne, meg sem
tudnám mondani, nem egy darabka vajat szagolgatok-e. Márpedig ha máshonnan nem, a
Julie és Julia óta tudjuk: a vajból egyszerűen nem lehet elég. Maximálisan egyetértek!
Ez az a csoki, amit nem érdemes harapdálni, egyszerűen muszáj olvadni hagyni – és olvad
is. Selymesen omlik szét, mint a vaj, édes, amennyire csak kell, és csak az aprócska
ropogós karamelldarabkák törik meg ezt az olvadós harmóniát. A karamelldarabkák olyan
picikék, hogy egy pillanatra sem kell aggódni amiatt, hogy esetleg a fogamba ragadna. A só
miatt sem kell aggódni, jórészt az utóízében van jelen a karamellel együtt, s ugyanakkor ez
az, ami mélyebbé teszi az egészet, nem egyszerűen vajjá, és nem egyszerűen csokivá. És a
só tart ki a legtovább.
A sós karamell egyébként már évek óta nagyon trendi, kivéve éppen Franciaországban,
ahol a sót a tartósítás miatt használták, karamellában is, ez nem olyan nagy cucc.
"Miközben a tengerentúlon a legmenőbb, legdrágább éttermekben néhány éve tarolnak a
sós karamelles kreációk, és desszertlap gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, a
franciák, mint sokszor máskor, csak röhögnek a markukba, hiszen számukra egyáltalán
nem újdonság ez a kombináció." - írja Mautner a blogján.
Ez nem egy vigaszcsoki. És nem is odaütős kakaóbomba.
Inkább valami hihetetlenül gyengéd.
Meg vajas.
Olyasmi, amit újra és újra, és újra ki kell próbálni, amíg csak tart a tábla, és belefeledkezni, amíg csak van.
Cluizel €4,60 /100 gr
@Lafayette Gourmet
40 bld Haussmann
75446 PARIS
Köszi, Zsófi!