csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Oh La La

2014. december 23. 20:59 - he

Ez a Michel Cluizel tudhat valamit, még a Sarah Jane Evans-féle csokis könyvben is

szerepel. Azt írja róla: mindig megéri megkóstolni az új kreációit. „Franciaország azon

kevés csokoládékészítői közé tartozik, akik egyenesen az ültetvényről szerzik be a

kakaóbabot, és azt használják fel.” 1948 óta foglalkozik csokoládé készítéssel, ma már a fia

és a két lánya viszik tovább az üzletet. Sarah Jane Evans azt is megjegyzi, hogy jó

kiindulópont Cluizel-féle csokit enni, mert nem tesz bele szójalecitint. Egyébként

háromnapos képzéseket is tartanak, az esküvői tortáktól a bonbonkészítésig. Kb 1050 euró

egy ilyen tanfolyam ára.

 

cluizel.jpeg 

A sóskaramellás tejcsokiját majszoljuk most, Zsófinak hála, akinek nagyon jó orra van

ahhoz (is), hogy ilyen szuperségekre bukkanjon Párizsban. A csomagolástól nem dobtam

hátast, de azt meg kell jegyeznem, hogy a kis csokikockák minden egyes darabja dedikált

(vagyis ilyen a forma), s ennek alapján M.M.Cluizel elég erős énmárkát építget, kockáról

kockára.

 

Már az illata is vajas úgy, hogy közben érezni a kakaót is, ha az nem lenne benne, meg sem

tudnám mondani, nem egy darabka vajat szagolgatok-e. Márpedig ha máshonnan nem, a

Julie és Julia óta tudjuk: a vajból egyszerűen nem lehet elég. Maximálisan egyetértek!

 

 

Ez az a csoki, amit nem érdemes harapdálni, egyszerűen muszáj olvadni hagyni – és olvad

is. Selymesen omlik szét, mint a vaj, édes, amennyire csak kell, és csak az aprócska

ropogós karamelldarabkák törik meg ezt az olvadós harmóniát. A karamelldarabkák olyan

picikék, hogy egy pillanatra sem kell aggódni amiatt, hogy esetleg a fogamba ragadna. A só

miatt sem kell aggódni, jórészt az utóízében van jelen a karamellel együtt, s ugyanakkor ez

az, ami mélyebbé teszi az egészet, nem egyszerűen vajjá, és nem egyszerűen csokivá. És a

só tart ki a legtovább.

 

A sós karamell egyébként már évek óta nagyon trendi, kivéve éppen Franciaországban,

ahol a sót a tartósítás miatt használták, karamellában is, ez nem olyan nagy cucc.

"Miközben a tengerentúlon a legmenőbb, legdrágább éttermekben néhány éve tarolnak a

sós karamelles kreációk, és desszertlap gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, a

franciák, mint sokszor máskor, csak röhögnek a markukba, hiszen számukra  egyáltalán

nem újdonság ez a kombináció." - írja Mautner a blogján.

 

Ez nem egy vigaszcsoki. És nem is odaütős kakaóbomba.

 

Inkább valami hihetetlenül gyengéd.

 

Meg vajas.

 

Olyasmi, amit újra és újra, és újra ki kell próbálni, amíg csak tart a tábla, és belefeledkezni, amíg csak van.

 

 

 

Cluizel €4,60 /100 gr

 

@Lafayette Gourmet

40 bld Haussmann

75446 PARIS

 

Köszi, Zsófi!

 

Szólj hozzá!
Címkék: tej karamell
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr687007451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása