csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Csoki egy másik világból

2010. május 18. 00:54 - he

Képzeld magad egy dombtetőre.

Telihold van, egy hatalmas felhőszakadás után. Ázott földszagú a levegő.

Mögötted egy megkopott piramis, amolyan közép-amerikai, nem túl nagy és elég romos: mindössze két szobából áll. A nagyobbikban egy Tepoztecatl nevű azték isten szobra állt egykor, akit egy pulque nevű alkoholos ital, a részegség és a termékenység „védőszentjének” tartottak. Eldöntöd: lemész a faluba és iszol az itteni erős pálinkákból, ha már Mexikóban jársz. De megcsúszol és szó szerint beleharapsz az ősi megszentelt földbe.

Mintha édeskés sárral lenne tele az egész szád, apró kemény darabkákkal benne, amikről inkább nem is szeretnéd tudni, micsodák, csak azon kapod magad, hogy rágod és nyeled, mintha az egész ősi mexikói, azték földet szó szerint a bensőddé akarnád tenni.

És kábé ilyen érzés beleharapni a Maria Tepozteca csokiba. Már első érintésre, első pillantásra is érezhető, hogy egészen más ennek a népnek a csokihoz való viszonya. A kifinomult vékonyka és díszes európai csokitáblák helyett egy robusztus, masszív csokidarabról van szó, legalább egy centi vastag, sokkal nehezebb, mint bármilyen más csoki, ami pl. itthon forgalomban van. Mint egy agyagtégla, ami még nem száradt ki rendesen. Durván kakaószaga van, nem finomkodóan, lágyan, hanem kifejezetten otrombán: csak semmi faxni, ez ottani, közép-amerikai kakaóbabból készült, és ha összehasonlítom bármelyik csokoládé kakaóbabillatával, amit eddig kóstoltam, az olyan, mint a szupermarketbeli gazdaságos szilvapálinkát a titokban előállított kertből összeszedett gyümölcsökből főzöttel összehasonlítani. Ráadásul tele van ez a csoki kakaóbabtörettel, amik ropognak és sercegnek és kb. olyan lesz tőül a csoki kívülről, mint a mi tört mogyoródarabkákkal dúsított csokijaink – igen ám, de ezek a kakaóbab darabkák sötétek és valahogy ugyanolyan olajosnak tűnnek, mint a mogyoró, csak keserűek.

(Tényleg: van nekünk, magyaroknak valami olyan növényünk, mint a mexikóiaknak az agave (ebből van a tequila meg a pulque) és a kakaóbab (ebből meg a csoki), ami ennyire jellegzetes magyar íznek fogható fel?)

Édesnek édes ez a csoki, de mit ne mondjak: nem vitték túlzásba a cukrot – igaz, nem annyira keserű, mint az „eredeti” csokoládé, kifejezetten élvezhető. De vagy a kevés cukortartalom vagy a brutális kakaótartalom miatt nem igazán tudnék betolni egy egész táblával belőle egy ültő helyemben.

Zsírpapír a belső csomagolása, kívülről egy lány látható a papírján, egy rövid leírással a csokoládé történetéről. A lány – gondolom – Maria Tepozteca akar lenni, akiről van is egy dal, s aki nyilván a Tepoztecatl tiszteletére emelt piramis alatt fekvő faluba való. Jegyzem meg, a csomagolásra rajzolt chiliből semmit sem érezni.

A gyártó egy Villa vainilla nevű süti- és csokoládémániás társaság, akik tavaly belefáradtak a blogírásba, sajnos.

 

 

María Tepozteca

Chocolate

Mexikói csoki
ajándék volt

14 komment
Címkék: kakaóbab ét
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr292011776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.05.18. 16:18:49

Erről az jut eszembe amit tegnap fedeztem fel: forró tejbe ilyen kávétöretes csokit raktam. A csoki feloldódott, a kávétöret pedig még finomabb és ropogósabb lett mint a csokiban.
Szerintem ezt én fedeztem fel. :)

Tpancs 2010.05.18. 16:25:00

hehe, olyan ez a cikk, mint egy Leslie L. Lawrence-regény!! :)
azért megkóstolnám!

Dr Kangörény 2010.05.18. 16:25:50

A csokoládé hallatán egyáltalán nem asszociálok Mexikóra.

EvangelineS (törölt) 2010.05.18. 17:03:48

Szerintem a paprikáról minden magyarnak a magyar kaja jut eszébe,nem?bár igaz h abból sós cuccok készülnek.
hol lehet ilyen csokit venni?

Proli Depp · http://prolidepp.tumblr.com/ 2010.05.18. 17:27:01

Erről a Csokoládé című film jut eszembe, abban voltak ilyen egzotikus cuccok.

Jellegzetes magyar növény ami az agavehoz fogható? Csattanó maszlag!:-D

BlAdE 2010.05.18. 17:27:20

ILYEN CSOKIT AKAROK!!!

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2010.05.18. 18:20:57

Jellegzetes magyar növények?

Paprika, főleg a fűszer. Ás biztos van még pár.

Ami a szesz részét illeti, a gyümölcspálinkáink nem tudom mennyire hungarikumok.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.05.18. 18:45:37

mivel a pálinka már elnevezés szinten is csak Magyarországon termett gyümölcsből előállitott alkohol,eléggé hungarikum:)
(illetve még négy osztrák tartomány használhatja a nevet)
pálinkás csoki?jól hangzik..biztos vannak rá példák.bár nem tudom mennyire passzolna a csokihoz a pálinka.max valami töltelékként.
én mondjuk csak a whisky-csoki kapcsolathoz tudok hozzászólni,az nagyon jól működik együtt.népszerűek a csokoládé-whisky közös kóstolások.ha valaki megfelelő mennyiségű és minőségű csokoládét tud biztositani szivesen segitek megszervezni a whisky oldalát a sztorinak.
visszatérve az eredeti felvetéshez,rengeteg jellegzetes magyar növény vagy gyümölcs van,gondolom ha van magyar csoki manufaktura érdemes hazaiba gondolkozni.pl őrségi tökmagolajos vagy szatmári szilvával töltött vagy ilyesmi:)

wété 2010.05.18. 21:41:30

@Barman's Choice: A csokit ajándékba kaptam és egyenesen Mexikóból érkezett. Sajnos közelebbi lelőhelyről nem tudok és nekem is csak egy táblával volt :-(

he 2010.05.18. 21:45:36

@dana_hun: 70% ! :) És köszi, wété, igazán!

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2010.05.19. 07:52:47

Elsőként ami eszembe jutott és igazán magyar, Európa szerte ismert az a Vilmos körte pálinka. Egy bő éve fedeztem fel egy svájci táblás csokoládé dobozán az illusztrációt, azóta több csokoládé ízesítésénél is találkoztam vele.
www.alamboga.com/images/products/villars-william-s.jpg
süti beállítások módosítása