csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Mikulás 2014

2014. december 06. 20:54 - he

Késve, mint mindig, de íme, egy kis terepszemle, miféle újdonságokat hozott a csokoládé formájú télapók között az idei év.

Hát kevés kivételtől eltekintve semmilyet. A legtöbb gyártó a megszokott felhozatalt hozta, bár meg kell jegyeznem, hogy a Mikulás-figurák mellett egyre több a pingvin, sőt, a tojás(!). A legnagyobb kedvencem mégis egy rózsaszínű, smarties-zal tömött szerencsemalac-figura volt, amit szerintem a szilveszterhez képest kicsit korán szállítottak az üzletekbe.

foci_2db_szembe_137.jpgAz idei színfolt mindenképpen az, hogy a közismerten fociőrült németek egy egész sorozatot legyártottak a saját nemzeti klubjaiknak megfelelő Mikulásokból.

Mivel a Bayerné piros volt, s az olyan megszokott, a magam részéről egy Werder Bremen-Mikulásra tettem szert, ami zöldben feszít, és a Borussia Dortmundra ami pedig sárga-feketébe öltözött.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a Werder Bremen Mikulása rövidnadrágban van!

 

 

 

foci_2db_oldal1_137.jpgEgyedül a Müllerben találtam ilyet (persze kaptam erről egy tippet, köszönöm!).

Mint a német helyett inkább az olasz és a spanyol foci rajongója, alig várom, hogy ezek a csoki-piacok is felismerjék ezt a lehetőséget. Szeretnék egy Interes Mikulást sármos kék-feketében, és.. szóval képzeljünk el Mikulást a Real Madrid idegenbeli színeiben, vagyis fuxiában! Szerintem kislányoknak tetszene.

Miután ma mindenki kapott valamit a Mikulástól, aki jó volt, vannak, akik kiteszik az ablakba a figurát. Ez szerény véleményem szerint nem egyszerűen arról szól, hogy „bizony, én jó voltam”. Szerintem a Mikulás így egyfajta őrző-védő szerepet is betölt ott az ablakban, vagyis ebből a szempontból olyasmi, mint egy sapkás-köpenyes kerti törpe. A törpéket meg egyébként a termést védő görög Priaposról mintázták, aki szintén egy sapkát viselő, köpenybe burkolózó alak volt – bár kétségkívül nem ez volt a legfőbb ismertetőjele, hanem a hatalmas hímtagja, amitől retteghettek is az idegen kertek terméseit dézsmáló görögök.

Ahogy tavaly, úgy idén is a holland tüntetéstől volt hangos Mikulás-ügyileg a sajtó: Gouda városában azért vonultak az utcára, mert az ottani hagyományok szerint a Télapó kísérője fekete, és ez rasszizmus. Az ellentüntetők szerint viszont csak azért fekete ez a Fekete Péter, mert a kormos kéményen keresztül kell lecsempészniük az ajándékokat a házakba. Lenne egy konstruktív javaslatom: vetkőztessék le ezt a Fekete Pétert – akkor eldől, hogy a ruha alatt is fekete-e vagy sem. Bár gondolom, nagyjából annyi félpucér Fekete Péter-ábrázolás maradt fent, ahány öltözködő Mikulás-festmény. Mongóliában egyébként a Télapót két bohóc kíséri – onnan nem hallani haragvó tömegről.

hattal_jooo.jpgA tüntetés kapcsán persze eszembe jutott a Képtelen képregény Csillagok háborúját taglaló része: „Elérkezett az idő, és a feketék nem lesznek többé a fantasztikum ministránsai. valósághű ábrázolást és tiszteletet követelünk.” - mondja Hooper. - „Azokban a filmekben a fehérek legyőzik testvéreinket. Még egy olyan messzi-messzi galaxisban is. Nah, meg aztán aztán a meszesképű suttyó: Luke Skywalker. Szőke, kék szemű... undorító! De ott van Darth Vader, a legfekább az egész galaxisban... Núbia istene. Ráadásul Vader-t az Erő is csumázza, meg minden. Erre az a Skywalker ráteszi a mancsát a fénykardjára, hogy majd ő uralja az univerzumot. Összeszedi a bagázst! Persze a fehéret... és lenyomják szegény tüdőbeteg Vader tuti kéglijét.”

 

 

Kétlem, hogy a Lindtnél erre gondoltak volna, mindenesetre az ő télapójuk, egy „Nice to sweet you!” felirattal ellátott éjfekete köpenybe burkolózó Mikulás, a fején napszemüveggel és fejhallgatóval. És még finom is volt! A thumblr-re feltett képei alapján azt is nyomon lehet követni, merre járt az év további napjaiban...

 copacabana_m.jpg

fmiki_.jpg

tibet_01-m.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: figura

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr396962931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása