csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Arany középút

2011. december 14. 01:34 - he

Miközben idehaza jövőre új adók várhatók, s a válságért többek között állítólag okolható amerikai piacok magazinjai közben olyanokkal foglalkoznak, mint hogy Los Angelesben a papír- vagy a műanyag szatyrokat adóztassák-e meg, kóstoltam egy csokit, ami triplán is figyelmet érdemel. Ráadásul teszkós.

Ez persze nem egyértelműen jelenti azt, hogy olcsó vagy alacsony minőségű: a Tesco Finest márkanév alatt olyan dolgokat forgalmaznak, amik extra minőségűek, s az áruk is viszonylag borsos.

Viszont érdemes kipróbálni. Ettem már ebből a sorozatból egy madagaszkári étcsokit, aminek mesés illata és íze volt, de addig kóstolgattam, míg nem maradt belőle egy falatka sem, hogy beszámolhassak róla. A mostanival okosabb voltam, bár a képen az utolsó kockák láthatók. 39%-os kakaótartalmú tejcsokoládéról van szó, aminek a negyede (!) karamellizált, enyhén sós mandulaforgács.

Az első sokk a tejcsoki: krémes, olvad és édes, mégis nagyon durván érezni a kakaót. És bizony, a magyar szabványok szerint a tejcsokoládénak legalább 25%, az étcsokinak pedig legalább 43%-os kakaótartalommal kell rendelkeznie. A csomagoláson szereplő 39% éppen emiatt bűvös szám: számomra ez a csoki valahol a tej- és az étcsoki között áll. Minden tej- vagy étcsokirajongónak szívből ajánlom a kipróbálását, mert úgy döbbenti rá az embert arra, hogy miért áll az egyik vagy a másik pártján, hogy közben a ki is békíti a másik oldallal.

A kakaó egyébként a híres Arriba kakaóbabból készült, ami Ecuador nemzeti kincse: nagyon vigyáznak is ezekre a fákra. Ahhoz, hogy magát a csokit érezzük, sajnos ki kell hagynunk a mandulát, vagyis le kell harapdálni egy kis csokit a kockákról. De megéri, mert olyan íze van, mintha émelyítő édes íz nélküli virágmézet ennénk. S ha már az arányokról írtam: a karamellt és a sót kb egyszerre és egyenlő mértékben éreztem, mindkét íz érezhető, de nem túl durván.

És még fairtrade is.

És jelzem: szerintem a középút nem kompromisszum, és nem pusztán a szélsőségek elkerülése. Kár, hogy a középutas harmóniára jobb példa nem is jut eszembe ennél a csokinál.

 

 

Organic Ecuadorian 30% Milk Chocolate with caramelised salted almonds

 

100 g

Tesco

 

1 komment
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr133461824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.12.14. 21:34:05

Próbáld ki a finest-ből a gyömbéreset is!
süti beállítások módosítása