Kb. mint a narancs és a csoki párosítása. Soha nem lesz vége, és kár is remélni, mert ez a páros bizony már sokszor bizonyította, hogy ütőképes és legalább annyira eladható, mint az instant romantika. A Cote d'Or pedig különösen jó ebben, s most a Cote d'Or Sensations Orange Noir 70%-os csokijukra gondolok.
Ami igazán lenyűgöző ebben a táblában, az éppen a csoki, az, ahogyan a 70%-os csokoládé apró pici szilánkokra törik, miközben az ember lefejez egy-egy kockányi elefántot. Remek választás volt a 70%, kesernyés, kakaós, tökéletes. Belül vékony naranccsal bolondított csokoládékrém réteg található, ami számomra nem elég meggyőző – de benne kissé kesernyés, kissé édeskés, kandírozott, 3-4 milliméteres narancshéj darabkák rejlenek. No, csak módjával, nem jut minden egyes harapásra, de ahhoz éppen elég, hogy finoman narancsos legyen. Lenyűgözőek. Oké ez a csoki hidegen, de a legeslegjobb, ha az ember a szájába vesz egy egész kockát, és hagyja olvadni, pontosan a nyelve közepén. Csak hadd olvadjon – mondom mindig magamnak, mert nagyon nehéz ám ilyenkor nekem, aki egy-két dolog kivételével mindent megrág, ha a szájába kerül (a jégkockát is, igen). Ami miatt megéri nem rágni, az az, hogy ahogy az olvadt csokiréteg (ha nem mozgattuk sokat a nyelvünket és nem próbáltunk pl. beszélni...) szóval optimális esetben egyszerre éri el a nyelvünk elejét (és ott az édeset érző ízlelőbimbóinkat) és a hátsó részét (a kesernyés ízt érző ízlelőbimbókat). És miután hipp-hopp, szét is olvadt, a nyelvünkön visszamaradnak az apró kis narancshéjdarabkák, mint a tengervíz után a fényes-kerekre csiszolódott kövek. Na ezeken már nem sok csócsálni való van, de azért meg lehet próbálni.
A klasszikus párosításból egyáltalán nem rossz egyveleg ez, akik nem a nagyon-nagyon-nagyon édes csokik hívei, azok szerintem imádni fogják, mint a nézők dr. House és Cuddy / dr. Csont és az FBI-os / Ms. N.N. és Mr. X. közti feszültséget. Érdekesség még, hogy ennek a csokinak a tartósításához kéndioxidot használtak – lehet, hogy az én tájékozatlanságom, de nem emléxem, hogy láttam volna más csokin ilyesmit (mármint olyan feliratot, hogy „nyomokban kéndioxidot tartalmazhat”). És persze van belőle a narancshéjban található áldásos anyag, ami leviszi a vérnyomást és ezzel megnyugtat, antioxidáns (a 70% az 70%, ugye) és cukor, ami egyesek szerint a legrosszabb fajta függést okozza és rendkívül rossz élettani hatású – de finom. Úgyhogy ide is másolom az egyik nagy kedvenc romantikus filmjelenetem helyett azt, amikor Magua kitépi szürkehaj szívét (2:04) – ez ugyanis közelebb áll a valósághoz, mint az a kihagyhatatlanul ultraromantikus klasszikus 22 másodperc, mikor Sólyomszem bemegy az ellenséges táborba a lány után.
Cote D'Or sensations
Orange Noir 70%
Utóirat: a Cote D'Or annyit tesz : Aranypart, a cég onnan hozatja a kakaóbabot. A jelképük az ormányát felfelé ívelő elefánt. Úgyhogy járjunk el a babona szerint: üljünk a bejárattal szembe, amikor elefánttal díszített csokikockákat eszünk.