csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Vágy-szerelem-szex-halál

2009. július 16. 22:04 - he

Utóbbi főleg klasszikus művekben. De ha egy pillantást is vetünk a ma népszerű és olcsó, kapszulába zárt romantikára, nagyjából hasonló a forgatókönyv mindben. A lehetetlenül szerelemtelen helyzet, amiből aztán (a Románákban kezdetben ellenszenves) férfira kezd vágyni (a szöveg egészén végigvonuló állandó jelzőkkel rendelkező) nő, hogy aztán, nagyjából a kis füzet kétharmadánál egymásnak essenek (a Tiffany-kban eközben a férfi nem tudja visszafogni, hogy fel ne kiáltson aktus közben), amit némi kavarodás követ (ha követ), mely a szerelem valódiságát kérdőjelezheti meg (de csak zárójelben), majd boldogan élnek, míg meg nem halnak (ez a nem klasszikus műveknél olyan későre tehető, hogy ki sem térnek rá). És ez így megy füzetkéről füzetkére, kötetről kötetre, sorozatrészről sorozatrészre, sorozatról sorozatra.

Kb. mint a narancs és a csoki párosítása. Soha nem lesz vége, és kár is remélni, mert ez a páros bizony már sokszor bizonyította, hogy ütőképes és legalább annyira eladható, mint az instant romantika. A Cote d'Or pedig különösen jó ebben, s most a Cote d'Or Sensations Orange Noir 70%-os csokijukra gondolok.

Ami igazán lenyűgöző ebben a táblában, az éppen a csoki, az, ahogyan a 70%-os csokoládé apró pici szilánkokra törik, miközben az ember lefejez egy-egy kockányi elefántot. Remek választás volt a 70%, kesernyés, kakaós, tökéletes. Belül vékony naranccsal bolondított csokoládékrém réteg található, ami számomra nem elég meggyőző – de benne kissé kesernyés, kissé édeskés, kandírozott, 3-4 milliméteres narancshéj darabkák rejlenek. No, csak módjával, nem jut minden egyes harapásra, de ahhoz éppen elég, hogy finoman narancsos legyen. Lenyűgözőek. Oké ez a csoki hidegen, de a legeslegjobb, ha az ember a szájába vesz egy egész kockát, és hagyja olvadni, pontosan a nyelve közepén. Csak hadd olvadjon – mondom mindig magamnak, mert nagyon nehéz ám ilyenkor nekem, aki egy-két dolog kivételével mindent megrág, ha a szájába kerül (a jégkockát is, igen). Ami miatt megéri nem rágni, az az, hogy ahogy az olvadt csokiréteg (ha nem mozgattuk sokat a nyelvünket és nem próbáltunk pl. beszélni...) szóval optimális esetben egyszerre éri el a nyelvünk elejét (és ott az édeset érző ízlelőbimbóinkat) és a hátsó részét (a kesernyés ízt érző ízlelőbimbókat). És miután hipp-hopp, szét is olvadt, a nyelvünkön visszamaradnak az apró kis narancshéjdarabkák, mint a tengervíz után a fényes-kerekre csiszolódott kövek. Na ezeken már nem sok csócsálni való van, de azért meg lehet próbálni.

A klasszikus párosításból egyáltalán nem rossz egyveleg ez, akik nem a nagyon-nagyon-nagyon édes csokik hívei, azok szerintem imádni fogják, mint a nézők dr. House és Cuddy / dr. Csont és az FBI-os / Ms. N.N. és Mr. X. közti feszültséget. Érdekesség még, hogy ennek a csokinak a tartósításához kéndioxidot használtak – lehet, hogy az én tájékozatlanságom, de nem emléxem, hogy láttam volna más csokin ilyesmit (mármint olyan feliratot, hogy „nyomokban kéndioxidot tartalmazhat”). És persze van belőle a narancshéjban található áldásos anyag, ami leviszi a vérnyomást és ezzel megnyugtat, antioxidáns (a 70% az 70%, ugye) és cukor, ami egyesek szerint a legrosszabb fajta függést okozza és rendkívül rossz élettani hatású – de finom. Úgyhogy ide is másolom az egyik nagy kedvenc romantikus filmjelenetem helyett azt, amikor Magua kitépi szürkehaj szívét (2:04) – ez ugyanis közelebb áll a valósághoz, mint az a kihagyhatatlanul ultraromantikus klasszikus 22 másodperc, mikor Sólyomszem bemegy az ellenséges táborba a lány után.

 

Cote D'Or sensations

Orange Noir 70%

 

Utóirat: a Cote D'Or annyit tesz : Aranypart, a cég onnan hozatja a kakaóbabot. A jelképük az ormányát felfelé ívelő elefánt. Úgyhogy járjunk el a babona szerint: üljünk a bejárattal szembe, amikor elefánttal díszített csokikockákat eszünk.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: narancs ét

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr831250300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása