Szaporodás – ez juthat eszünkbe a magokról. Meg, hogy nem kéne mindenbe. Csakhogy itt van például a kivi, aminek a húsa jóval kevésbé ízletes, ha magok nélkül esszük, meg itt vannak az olyan apróbb gyümölcsök, amiknél kevésbé asszociálhatunk a magokra, mégis van bennük. Mint amilyen az eper. Jut eszembe, egyszer egy fagylaltforgalmazással foglalkozó kedves ismerősöm bevallotta nekem egy jazzkoncerten (pontosan emlékszem arra is, ahogy a fülemhez hajolt), szóval azt mondta: Tudod, honnan lehet megismerni azt az eperfagyit, ami igazi eperből készült? Hogy vannak benne magok! Nem lehet teljesen kiszedni, ha igaziból csinálod.
És így van ez a málnával is, bár most jut eszembe, hogy ha a fentiek igazak, a készülő eper kir-em sem ússza meg magok nélkül...
Szóval málna.
Van a Tibi Csokinak egy szenzációs csokija, ami málnás, és amiben igazi magok is találhatók. És éppen emiatt isteni! Ma rájöttünk, hogy hűtve sokkal jobb, mint szobahőmérsékleten, úgyhogy legjobb a hűtőben tárolni. A magok mellett persze pici piros gyümölcshús-cafatok is vannak, de maguk a magok jelentik ennek a csokinak a különlegességét. Sercegnek. És most, ebben a csokiban érezni, hogy mennyire meghatározó szerepet játszanak a gyümölcs ízében is, csak eddig nem vettem észre.
A csomagolás szerint a málna liofilizált (igaz, csak 2%-ban). Először nem értettem, mit jelent, de kiderült: ez egy szárítási eljárás, ami ultramodern és ráadásul egy ilyen apró szemű és sérülékeny kis gyümölcsnél, mint amilyen a pici, védtelen málnaszem, kevésbé sérül a gyümölcs. Jó hír: emiatt is valószínű, hogy igazi málnát használnak. Szépen lefagyasztják a málnát, aztán nem hagyják se felolvadni, se párologni, így aztán kiszárad szépen, benne a magokkal.
Ez a csoki mindenképpen fenomenális. Az apró aranyló magok igazi diadala! Még akkor is, ha másfelé az arany málna nem éppen az elismerés jele.
Tibi étcsokoládé málnadarabkákkal
100 g