csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Az édes a svédes

2012. november 22. 22:59 - he

svedcsokik__.jpegÉdesség reggelire, tízóraira, ebéd után, vacsora helyett és után, és ha lehet cukor cukorral vagy csoki csokival – ezt mesélte Zsófi a svédek étkezési szokásairól. Három nagy tábla csokit hozott nekem, olyanokat, amik biztosan svédek.

 

Nem aprózzák el, ez biztos: a táblák 250 grammosak. A gyártó a Marabou, ami elvileg egy ehte svéd csokigyár: 1916-ban alapították, és azóta is töretlenül sikeres. Rákerestem pár reklámra, itt a mikroszkópos, meg a delfines. Fogalmam sincs, mit mondanak, de azt hiszem ennyi elég is a svéd humorból.

 

De nézzük, mit esznek (még huszonkilenc napig).

 

sved03 .jpeg

Mörk – meglepetésemre ez egy 44%-os étcsoki, pedig az illata kb. olyan, mintha egy zacskó kakaóporba szagolna bele az ember. Nagyon tömény maga a csoki is, és mivel egyetlen kocka legalább kétszer olyan vastag, mint bármelyik sima csoki, az ember egyenesen valami törpe-félének érzi magát. Nem rossz, de nem nagyon hatott meg.

Nézzük a másikat: tejcsoki manduladarabkákkal. Sok-sok-sok-sok tejcsoki egy kockában, sok-sok-sok-sok cukrozott-pörkölt manduladarabkával. Akinek van törött vagy rosszul tömött foga, legyen nagyon óvatos. Jobb megkínálni a csokival másokat, kevésbé gáz, mintha egyedül ropognánk (és fogunk ropogni!). Törpe-érzés pipa, maximális édes íz pipa.

És a harmadik: tejcsoki manduladarabkákkal és mentával.

Menta- és tejcsokiillat azonnal pipa. És mondhatnám, hogy ez a csoki ugyanolyan, mint az előző, de az az igazság, hogy a menta nagyon sokat dob rajta. Ha az After eight egy kifinomult, esti édesség, akkor ez annak a reggeliesített változata, hogy legyen idő lemozogni napközben. Nagyon tömény, nagyon édes, és a végén, sőt, már olvadás közben is olyan, mintha egy adag mentás szájvízzel öblögetnénk. Ha két kockát tömök a számba és hagyom olvadni, kitisztul az orrom.

sved04.jpeg

Ó, és egy kis svéd szószedet:

Choklad – csokoládé

Mörk – fekete

Tack! - Köszi!

Mörk Choklad

Melkesjokolade med Mandelkrokan

Melkesjokolade med Mint

A net szerint néha lehet kapni ilyesmit az IKEÁban.

Zsófi, köszi!

12 komment
Címkék: tej menta mandula ét

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr684920800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2012.11.29. 22:14:46

Volt szerencsém sokszor Stockholmba látogatni, a nyarat most kint töltöttem, többek közt csoki evéssel. A Marabou egy nagy kedvencem, elég sokféle ízben kapható, és tényleg nagyon nagyon finom. Nekem a narancsos jött be leginkább. Viszont nem tűnt fel, hogy annyira sok csokit ennének, inkább igyekeznek egészségesen élni.

he 2012.12.02. 23:21:20

@Bartush: Ó, kaptam volna narancsosat is, de útközben elfogyott :) majd legközelebb olyat kérek. Az életmódról nem tudok nyilatkozni, még nem jártam Svédországban. Van másik igazi svéd csoki a Maraboun kívül, amit sztd érdemes megkóstolni?

plan 9 2012.12.10. 22:10:53

Ott is van chipsadó?:)

Bartush 2012.12.15. 18:46:49

@he: Őszintén szólva én leragadtam ennél. Akárhányszor kint vagyunk, felpakolok különböző ízű Marabouval. Tényleg van az Ikeában? Hogy a narancsos elfogyott út közben, nem csoda. 3 nagy táblával hoztam haza, 1 hónap múlva már egy kocka sem volt belőle.
Talán a Kex amit még érdemes megkóstolni, ez nápolyis csokis, elég egyszerű, de én soha nem vettem ebből régit, mindig friss volt.

he 2012.12.24. 23:02:27

@Bartush: Az Ikeát megbízható forrásból hallottam, sztm érdemes lehet a Marabou miatt benézni vagy odacsörögni. A nápolyis-csokisat viszont gyors forrásból kéne akkor beszerzenem, ugye? Köszi az infókat!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.12.25. 16:48:01

Nahát-nahát, az ember fia itt is a Marabuba botlik? :D Igen, van belőlük nagyon sokféle, akár 70-80-90 százalékos kakaótartalommal is (szaporafosás ellen jó, bebetonozza a kijáratot... :-) ).Jóízűek, sokat fogyasztok belőlük csokifüggőként, de azért ezekre is rá lehet unni.Sajnos a nagy kedvencet, a Milkát nem hozzák be ezek a barom svédek.Pedig annál nem nagyon van jobb.A Lendliben lehet ugyan kapni néhány második ligás germán csokit, de az nem ugyanaz.Van még a Lindt, amit néha veszünk, meg a dán Anton Berg, ami szintén exkluzív és inkább bonbonos kiszerelésű.Illetve van még a dalarnai ló alakú praliné (nem találom most a nevét), eddig olyat sehol máshol nem láttunk a boltokban, nem tudom, mi lehet az oka.

Nem is tudtam, hogy van csokifüggő blog, eztán majd olvasgatom... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.12.25. 16:54:33

@geegee: Nahát, nem benéztem...A nagy kakaótartalmú az nem Marabou.
Itt is van a termékskála:

www.marabou.se/marabou/page?siteid=marabou-prd&locale=sesv1&PagecRef=637

Viszont azt a barmot, aki kitalálta a mentolos, csilis csokikat, falhoz állítanám.Komolyan mondom, lassan jön majd a kolbászos, szalonnás, fokhagymás csoki is...Idióták.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.12.25. 17:01:10

Csak megtaláltam, itt van a dalarnai lócsoki :D

www.dcchoklad.se/

Valamiért ebben a svéd megyében rengeteg a lómotívum, a csokiban sem maradhat ki.

he 2012.12.26. 14:41:16

@geegee: "bebetonozza a kijáratot" :D :D :D

he 2012.12.26. 14:42:37

@geegee: és ne feledjük a mangalicatöpörtyűset! :) Arról már írtam is: csox.blog.hu/2011/07/17/zsircsoki

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.12.27. 03:47:53

@he: Áááhh, ne is mondd.Persze lehet, hogy csak én vagyok földhözragadt... :-)

angyalka19945 2017.06.09. 01:03:14

hol lehet ilyet beszerezni ? :D
süti beállítások módosítása