Merthogy a paradicsom gyümölcs.
A legtöbben a sóssal párosítják az ízét, meg olvasni lehet az umami, az ötödik íz kapcsán is róla, mégis mindenki tudja, hogy ahogy a vöröshagymának, úgy a paradicsomnak is jól áll az édes íz. Sőt, a sűrű, üvegekben kapható paradicsomsűrítményeknek szerintem kifejezetten édes az ízük. Minél sűrűbbek, annál édesebbek. (És minél kisebbek, annál édesebbek – gondoljunk csak a koktélparadicsomokra!)
Régi álmom volt a Bloody Maryt bonbonba konvertálni, de nagyon örültem, hogy az én kis kezdetleges bonbonom megvalósulása előtt kaptam egy olyan remekművet, aminek a tölteléke paradicsomos (a képen a középső, megcsócsált az). Meg kell hagyni, nagyon klassz kombináció, édesen is (sós-paradicsomos csokit teszteltem már, nem rossz, de egy más világ). Természetesen étcsokiba álmodták, és nagyon jól kiegészíti egymást a két íz – nehezen tudnám elképzelni fehércsokival, a tejcsoki édessége meg valószínűleg a kerek gyümölcs umamis oldalát hozná ki.
Szóval étcsokiból készült a bonbonhüvely, a töltelék pedig nagyon paradicsomos, de nem pusztán paradicsomból áll – egy krémmel van megtöltve, amiben mintha egy csomó paradicsomot oldottak volna fel. Kell is ez, mert az összecsokizott gyümölcsök nem túl tartósak, hiába a csokoládé bevonat, hamar kiszáradnak. Ez a bonbon viszont egyedi és különleges, de meglepően finom, és nem hiányzik belőle sem a bazsalikom, sem a zeller, sem az alkohol.
Hogy a bonbonforma megóv-e a Németországból kiinduló hasmenésjárványtól, már ami a spanyol paradicsomot illeti, azt nem tudom – de nem feltételezem, hogy ettől tartani kellene, ami ezt a bonbont illeti, hát biztosan nem. Viszont ha már nemzetközi vizek: mivel a paradicsom és a csokoládé is Amerikából származik, hasonló csokit akár ehettek volna ott is anno – ha használtak volna cukrot a kakaóbab feldolgozásához (nem használtak).
Te milyen zöldség(nek hitt gyümölcsöt) foglalnál bonbonba?
(A kép hátterében a fehércsokival bevont bonbon rozmaringos-kardamomos, azt is érdemes kipróbálni.)