csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Gyümölcsös bonbon

2011. május 31. 00:26 - he

Merthogy a paradicsom gyümölcs.

A legtöbben a sóssal párosítják az ízét, meg olvasni lehet az umami, az ötödik íz kapcsán is róla, mégis mindenki tudja, hogy ahogy a vöröshagymának, úgy a paradicsomnak is jól áll az édes íz. Sőt, a sűrű, üvegekben kapható paradicsomsűrítményeknek szerintem kifejezetten édes az ízük. Minél sűrűbbek, annál édesebbek. (És minél kisebbek, annál édesebbek – gondoljunk csak a koktélparadicsomokra!)

Régi álmom volt a Bloody Maryt bonbonba konvertálni, de nagyon örültem, hogy az én kis kezdetleges bonbonom megvalósulása előtt kaptam egy olyan remekművet, aminek a tölteléke paradicsomos (a képen a középső, megcsócsált az). Meg kell hagyni, nagyon klassz kombináció, édesen is (sós-paradicsomos csokit teszteltem már, nem rossz, de egy más világ). Természetesen étcsokiba álmodták, és nagyon jól kiegészíti egymást a két íz – nehezen tudnám elképzelni fehércsokival, a tejcsoki édessége meg valószínűleg a kerek gyümölcs umamis oldalát hozná ki.

Szóval étcsokiból készült a bonbonhüvely, a töltelék pedig nagyon paradicsomos, de nem pusztán paradicsomból áll – egy krémmel van megtöltve, amiben mintha egy csomó paradicsomot oldottak volna fel. Kell is ez, mert az összecsokizott gyümölcsök nem túl tartósak, hiába a csokoládé bevonat, hamar kiszáradnak. Ez a bonbon viszont egyedi és különleges, de meglepően finom, és nem hiányzik belőle sem a bazsalikom, sem a zeller, sem az alkohol.

Hogy a bonbonforma megóv-e a Németországból kiinduló hasmenésjárványtól, már ami a spanyol paradicsomot illeti, azt nem tudom – de nem feltételezem, hogy ettől tartani kellene, ami ezt a bonbont illeti, hát biztosan nem. Viszont ha már nemzetközi vizek: mivel a paradicsom és a csokoládé is Amerikából származik, hasonló csokit akár ehettek volna ott is anno – ha használtak volna cukrot a kakaóbab feldolgozásához (nem használtak).

Te milyen zöldség(nek hitt gyümölcsöt) foglalnál bonbonba?

 

(A kép hátterében a fehércsokival bevont bonbon rozmaringos-kardamomos, azt is érdemes kipróbálni.) 

2 komment
Címkék: paradicsom ét
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr142944993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

he 2011.06.01. 00:47:38

Bocs, az lemaradt: egy szentendrei édességboltból kaptam, a weblapjuk a csokibolt.hu. Árat sajnos nem tudok mondani. De tudsz máshol, másmilyen paradicsomos csokit/bonbont, kérlek, mondd!
süti beállítások módosítása