csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Megmoshatod a nyelved!

2011. november 19. 12:52 - he

Zaabar csoki, gyönyörű és finom, törékeny indákkal telefestett dobozán ígéret áll: a világ különböző részeiről mutatnak be ízeket a csokiba rejtve. Azt írja, azokat a fűszereket, amiket a csoki bemutat, gyógyszerként is használják. Lássuk, mennyire hat a mexikói csilipaprikás.


A papírdobozon belül két, a zaabartól megszokott fémes fóliába légmentesen csomagolt tejcsoki található, a fényes csokikockák felületén a megszokott cizellált „z”-vel. Ha törjük – szép hangja van – a tört felületek oldalán sejlik fel először, hogy ebbe paprikát kevertek: pici vörös csíkok – a paprikahús – és egy-két mag fehérsége is látható lehet. Az illata olyan, mintha tejet szaglásznék forralás után, és van benne egy kis vanília is.

Ha nem bírjuk a csípőset, készítsünk elő egy pohár vizet. Vagy kettőt.

Harapjunk. Akár rágva kezdjük, akár olvasztjuk, az édes, térdremegtető tejcsokoládé íz önmagában nem lesz érezhető. Ott van az is, lágy, picit vaníliás és krémes. A paprika viszont üt. Olyan félcentisre kaszabolt szárított paprikahúscafatok vannak benne, szétrágva ráadásul a csípősség mellett a paprika édességét is érezni. Valami eszmétlen kombináció: a paprika édessége és a lágy csokié azzal, hogy közben az egész nyelvem és torkom lángokban áll. Minden egyes ízlelőbimbóm garantáltan felébredt – és igen, kitisztult az orrom. Mikor lenyeltem, egy csipetnyi vaníliát éreztem – és a tüzet. Még öt perc múlva is olyan volt, mintha valami nagyon-nagyon-nagyon erőset ettem volna (merthogy azt is ettem). Ami a világ-bemutatást illeti: nem kéne Texasig vagy Mexikóig menni – ez tisztára olyan volt, mintha macskapöcse-paprikát csócsáltam volna el. Sokkal csípősebb, mint a MitziBlue-Zotter (ja, abban 0,05%-ban van bird's eye chilli, ebben viszont 2%-nyi csili van).


Mint amikor az ember egy (bármilyen) megmérettetés előtt érzi, hogy ez kemény („dedurvaaaa”) - idézem az egyik kóstolót) lesz, de menni fog („baszki!” - idézek egy másik vállalkozó kedvűt).

Bizony, a fotós (köszi a képet!) mikor kóstolt, elvörösödött, becsukta a szemét és közben beleremegett az alsó ajka.

 Abszolút motivációs csoki.
Azt hiszem, a zaabar elment addig, amíg csak lehet: ez a maximális paprika íz és hatásfok, ami csokival keverve még fogyasztható és élvezhető marad úgy, hogy mindkét fő összetevőt maradéktalanul érezni lehet.

Vagy... tud valaki ennél csípősebb csokit?

 

Zaabar

chilis tejcsokoládé

2X35 gramm

 

Szólj hozzá!
Címkék: tej chili

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr933396000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása