Sarah Jane Evans zseniális, Chocolate Unwrapped című könyvében ismerős vizekre evez, amikor a Scharffen Berger cégről ír – a hölgy ugyanis master of wine, ez az amerikai cég pedig egy bortermelő vállalkozásból nőtte ki magát csokoládégyárrá. Érdekes, hogy John Scharffenberger úgy kezdett el komolyabban érdeklődni a kakaó iránt, hogy Robert Steinberg, az orvosa, rákos lett, s utolsó éveit a gyógyítás helyett a főzésnek és a csokoládénak szentelte. A legenda szerint John Scharffenberger 180-féle kakaóbabot kóstolt barátja konyhájában, aztán nekifogott bean-to-bar üzletének.
Kétféle Sharffen Berger csokit kaptam az Amerikai Egyesült Államokból, az egyik a 41 % kakaótartalmú tejcsokoládé, pirított kakaóbabforgáccsal. A csoki csomagolása okkersárga, a kőszáli kecske sziluettjével – ez a cég jelképe. A csoki felülete szép fényes, a tábla nagy háromszögekre van osztva, szépen törik.
Nem szokványos tejcsoki, a viszonylag kis kakaótartalom pedig igazán megtévesztő. Ahogy harapok, és olvadni hagyom, karamelles tej-íz tölt el, aztán már csak karamella, később pörkölt cukor. A pirított kakaóbabok állaga egyszerre ropogós és krémesen lágy – mint egy kesudióé, ugyanakkor van benne valami diós íz is. Akár egy egész estét betöltő önálló desszertnek is el tudnám képzelni, annyira lefegyverzően finom. Gyökereihez híven a cég honlapján minden csokihoz bort is ajánlanak (és fordítva). A kakaóbabforgácsos tejcsokit sauvignon blanc-hoz ajánlják, mert a tölgy és a citrus jegyek jól mennek a karamellhez.
Ha hasonlítanom kéne valamihez ezt a csokit, akkor leginkább Viktor barátom díjnyertes, csokimousse-szal töltött, kakaóbabforgáccsal megszórt nyitott pitéjére emlékeztet, igaz, Viktor sütijében a vajas kekszalap, a tejszínhab és az eper további izgalmas textúrákat hozott játékba.
A cég honlapját egyébként érdemes néha felkeresni: a kakaóbab-ültetvényekről szóló blog ugyan két éve szünetel, de évente megrendeznek egy receptversenyt, amin különleges, kakaóra és csokira épülő kreációkat díjaznak. Tavaly egy Margarita Moon Pie elnevezésű süti lett a nyertes, amiben tequila és chili van, de 2008-ban volt egy ennél is érdekesebb recept: egy sütőtökös-kókuszos krémleves, csokoládéval és sült szalonnával. A következő verseny október elsején indul, még van idő recepten gondolkodni.
Milk nibby
Scharffen Berger
85 g
440 kcal/tábla