csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Szaloncukorteszt 17

2009. december 17. 01:12 - he

Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy ezt kihagyom?

Carlossal végigteszteltünk tizenhetet.

Néhány előzetes, közben felmerült és azóta is motoszkáló filozofikus kérdésem:

Lehet egy szaloncukor ízét az emlékektől elvonatkoztatni?

Mitől szaloncukor a szaloncukor: vajon a színes papírba csomagolt bonbon vagy pici csokika szaloncukor vagy sem?

Hogyan lehet egy szaloncukor egyediségét megmutatni úgy, hogy közben ne legyen feltűnő, hogy milyen márkáról van szó (de azért legyen ott)?

De lássuk az idei prímet (merthogy tizenhét).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tescococcus

Nyomulósan erős kókuszillat, az íz pedig engem az anno sokszor készített keksztekercs töltelékére emlékeztetett (vaj+cukor+kókusz). Brutálbrutál édes.

 

Hófehérkés

Rózsaszín csomagolás, copyright Disney: a felismerhető Hófehérke arc mellett van szőke és barna bigés arccal (hogy ők kik?) ellátott is. Már csak picit megbontva a csomagolást elképesztően intenzív illata van. Epresebb, mint az Eperjó (illetve kevésbé joghurtos, mint az Eperjó), de legalább annyira mű, mint az. És ha figyeljük, mikor beleharapunk, apró, rózsaszínű eperízű szemcsék vannak benne.

 

Vajkari

A Bonbonetti vajkaramellás elgondolkoztatott. Semmi köze a lengyel tehénmintás vajkaramella cukorkához (Mi köze a vajkaramellának a tehénhez? - veti fel közben Carlos), mégis tényleg vajkaramellás íze van, simogatóan lágy, nagyon, nagyon, szemlecsuktatóan puha.

 

Marcip

Icipici mandulaillat, s az íz nem hat túl édesnek a vajkaramella után. Ettem már marcipánosabb marcipánt, bár előny, hogy az íze egybe tud olvadni a bevonó csokival.

 

Csillakokkusz

A fentihez képest több kókusz, kevesebb cukor. Kevésbé illatos, picit szárazabb. Engem nyomokban a Bountyra emlékeztet – de az kókuszosabb (érezni a szálacskákat) és jóval édesebb.

 

Narancszselés

Édes narancsillat – és pontosan azt is kapod, amit vársz, ha kimondom: narancszselés szaloncukor. Se többet, se kevesebbet.

 

Csokiözön

Első meglepi: a szaloncukrot kibontva egy mélynyomat hirdeti, hogy ez Milka. Második meglepi: olyan íze van, mint a (szerintem fél helyett negyedliter tejjel készült, Carlos szerint „rendes”) csokipudingnak. Rágás nélkül olvad szépen, fogproblémás nagyszülőknek ideális.

 

Osztogatott

A múlt hétvégén a Westendben kapta Carlos egy szaloncukornak öltözött csajótól. Tudjuk, hogy Milkás (járt hozzá szórólap is), de a mélynyomás is leolvadt a tetejéről, mire ma megkóstoltuk. Nem túl édes, nem túl illatos, nagyon marcipános – én egyedül azt hiányoltam, hogy a bevonó csoki a marcipán mellett nem ét-, hanem tejcsoki. Carlos szerint nagyon finom.

 

Kétszínű

Stühmer – írja az elegáns csomagolás. Az évszám: 1868. Marcipán és meggyes csokikrém, tejcsokival borítva. Két, elkülönült gyönyörű szinten. Nem gyerekeknek való édesség. A főúri karácsonyok diszkrét bája.

 

Felhőpamacs Korfun

A piros Stühmer étcsokis kívülről, belülről pedig az, aki tudja, mi az a Korfu szelet, hát ugyanarra a békebeli édességre számíthat, csak miniben.

 

Álomcsapda

Ha ezt eszed, biztosan meg tudod várni a Télapót, mert nem alszol el – mondja Carlos. Főzött, házi kávékrém, kívül tejcsokival. Nekem ez volt mennyei.

 

Megg'y Cherry

Rég vihogtam ennyit egy szaloncukor nevén. Most Meggy vagy Maggy vagy Megg y cherry vagy mi van? Egy biztos: ez egy konyakosmeggy ragasztócsíkos szaloncukorpapírba csomagolva, minifélmeggyel a közepén.

 

 

 

 

 Mikrokokkusz

Mutáns Autós szelet, frissebben és kisebben, kék Merry Christmas feliratba csomagolva.

 

Arany Anonymus

Illatában abszolút, ízében lightos Sportszelet.

 

Neve: piros

Rombuszmintás aljú, túlcukrozott marcipánimitátumot tartalmaz, némi mandulaaromával keverve. Nekem túl édes.

 

Ufó-tároló

Olyan intenzíven málnaillatú, mint a kedvenc málnás Tibim. Mikor kettévágtam, hogy testvériesen (naná) megosztozzunk Carlossal, apró ufókra lettünk benne figyelmesek (lásd a mellékelt ábra). Rögtön kíváncsibb lettem – de kiderült, hogy csak a cipelés során megtört csokibevonat alá szorult levegő tűnt mini-ufónak a zselén át nézve.

 

 

 

 

 

 

 

 

Névtelen piroska

Se felirat, se márka, se íz. Szerintem málnazselés íze van. Ha brokkolit ettem volna előtte, sztm brokkoli íze lenne. Igazán semmi különös.

 

És végül néhány extra megjegyzés:

 

A Stühmer szalonminicsokikat kivéve (ami cakkos fehér papírba volt tekerve, amit alufóliára emlékeztető extra réteg ölel körbe) mindegyik vizsgált szaloncukor papírja egyetlen fényes csomagolóanyagból áll, amiket vékonyabb vagy vastagabb csíkban a „csavarásnál” beragasztócsíkoztak. Ez az általános tendencia, nem árt tudni, hogy nem igazán lehet már a karácsonyfáról lelegelt szaloncukrot észrevétlenül visszacsomagolni úgy, mintha az édesség még benne lenne.

 

És szerintem megéri nem egy egész csomaggal vásárolni szaloncukrot, hanem körbenézni a piacon, és ahol lehet kapni kimérve, ott igenis kérni egy-egy darabot mindenféle ízből. Így egyrészt olcsón megússzuk a kóstolást, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy nem költjük vacakra a pénzünket. Nekem a legpuccosabb boltban is simán összeszedték az egy-egy darabot (sőt, egy éppen civilben a boltban tartózkodó Mikulás ki is fizette helyettem!!! - köszönet!), és a kispiacon is csak egy grimaszt kaptam – de már mérték és csomagolták is. Ha valakinek mégsem adna egy eladó egy-egy darabot a kimértből, javaslom, mondjuk azt halkan: Valóban nem lehet? Sétáljunk távolabb, és imitáljuk, hogy valakivel mobilon társalgunk. Aztán sétáljunk vissza és ugyanattól az eladótól kérjünk még egyszer minden fajtából, de csak egy-egy darabot, kimérve. Tuttira zöldfülű fogyasztóvédelmisnek néz majd minket, és kiszolgál.

 

21 komment
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr981603603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem nem így van 2009.12.17. 09:38:31

Az "osztogatott" az marcipános Milka volt, azért tejcsoki. Évek óta a kedvencem! :)

Escobar888 2009.12.17. 09:41:26

A milka termékei magasan a legjobbak. Igaz ez az árukban is meglátszik.
Évek óta inkább kevesebbet, de a jót veszem.

Phylemon 2009.12.17. 10:15:43

Barátaim azúrban!

Kimaradt a Vadász desszertből készített cucc?

Pedig itt lenne a helye a többi között (előtt)

By the way, aki tudja hol lehet olyat venni dobja már fel ide...

Salvatore Bonanno 2009.12.17. 10:20:48

@Phylemon: A Szondi utcában a Szív és a Bajza között van egy zöldséges, nála láttam hétfőn. 20 másik féle között...

M65od 2009.12.17. 10:31:57

Alapvető újdonság maradt ki, mégpedig a gumiszaloncukor (gyártó most nem rémlik, mert csak nyammogtam és nyammogtam:)))! Ez nem más, mint gumicukor szaloncukor formában előállítva és csomagolva. A vegyipar elismerő csettintései közepette kihagyhatatlan, abbahagyhatatlan, megunhatatlan:D

xtro69 2009.12.17. 10:34:05

A Milka nálam is sokáig a legjobb volt, amíg meg nem kóstoltam a Szamos marcipán szaloncukrát. Nálam azóta ez az első, és ráadásul hazai termék. Kb. egy árban van a Milkával.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.12.17. 10:46:19

Több éve kedvencem a törtfehéres-barnás csomagolású, hullámos csíkokkal bolondított tetejű Nosztalgia szaloncukor. Ha azt még nem kóstoltátok, akkor uzsgyi gyorsan. Milkát meg még nem ettem...lehet, hogy CSAK ezért bemegyek a Westendbe az óriás szaloncukortól lejmolni!

Idet 2009.12.17. 10:57:16

Van egy magyar vállalkozó, ideírom a nevét: Demeter Zoltán, Kiskunlacháza, e-mail cím, telefon a zacsin, akinek az almás-fahéjas terméke szerintem csúcs. Az ára is az, de ami a papíron belül van, az nagyon finom. Azt hiszem, még kétféle ízű szaloncukrot láttam tőle az üzletben.

Idet 2009.12.17. 11:01:10

@Phylemon: Úgy érted, hogy a Vadász szeletcsoki, csak zsloncukor formájú?
Olyat én is vennék, mert a Vadász csoki, különösen az étbevonós, állati finom!

maestro1 2009.12.17. 11:09:31

A lengyel vajkaramellán azért van tehén, mert az tejkaramella, és valószínűleg ezért nem hasonlít rá a vajkaramellás cucc :)

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2009.12.17. 11:54:28

Nem látom sehol, gyerekkorom kedvencét, a konzum szalont! Még rózsaszínben is volt, ahhh, mai napig számban érzem az ízét!

dzsaguar · http://blahite.com 2009.12.17. 11:56:59

Nem is tudom, de mintha a vajnak, meg a tehéntejnek lenne némi köze egymáshoz. Persze bármi megtörténhet. Mondják szőlőből is lehet bort készíteni, ezért előfordulhat, hogy a tejet is lehet addig piszkálgatni amíg vaj lesz belőle.

A témánál maradva:
A Bonbonetti zselés egész jó.
A Bonbonetti földimogyorós is finom(annak, aki kedvelte egykor a harlekin szeletet)

hiperaktív 2009.12.17. 12:42:48

nekem mindegy milyen, csak szaloncukor legyen. Betegre tudom enni magam, annyira hogy egy évre el is megy a kedvem tőle. Azért novemberben már lesem a kínálatot és várom a
sutyiban-a-fáról-evés hagyományos rituáléját.

Idén már elmajszoltam egy félkilós narancsos-zseléset, szóval nálam nem éri meg előre bevásárolni belőle.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.17. 12:59:32

A Tibi mazsolás-túrós a csúcs, igaz megkérik az árát (tavaly ha jól emlékszem 1200 körül ment a 40 dekás) azt nálunk csak 24-én szabad venni, különben karácsonyig egy darab sem marad belőle :))

respecta /01 2009.12.19. 18:23:21

Vadász csoki / szaloncukor?????? Imádom gyermekkorom óta. Muszáj lesz beszereznem!

Nekem a lila tehenes egyáltalán nem jön be, még csokiban sem.
Mindenféle "italos" igen, de leginkább a meggyes. Fontos az étcsoki ház.

@hiperaktív: hasonlóan! annyi különbséggel, hogy fára régóta nem, csak fa alá szépen elhelyezve.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.12.20. 16:38:47

@Victoorius:
én a konzumot úgy ettem, hogy míg a fán lógtak kicsomagoltam őket sunyiban, a szélébe picit beleszántottam a fogamat, ha láttam, hogy a csoki alatt barna vagy fehér a töltelék gyorsan visszacsomagoltam, ugyanis csak a rózsaszín töltelékes konzumot szerettem, de azt nagyon :))

lustalazac 2009.12.25. 16:08:45

Aki a konzumot keresi, neki üzenem: sima bevonó nélkülit kimérősnél vadássz! Bevonóst pedig a metróban láttam.

griselle 2009.12.25. 20:39:34

Màr kb 40 ève nem èlek Mo-on, màshol a vilàgon meg szaloncukor nincs. Hogy mitöl szaloncukor a szaloncukor? Attòl hogy sztaniolos (arany,ezüst vagy piros) a burkolata ès dupla fehèr selyempapir farka van jobbra-balra.... Hogy belül mi? szinte lènyegtelen.... Dekorativ, karàcsonyos.... ha vèletlenül hozzàjutok az adventi idoben, egy kosàrba vagy tàlba teszem az asztal közepère is.... aminek nincs selyempapir farka, az NEKEM nem szaloncukor, akàrmi van benne.... ha finom van benne, ami nem gusztustalanul vegyszerillat vagy tömèny cukor, azaz èlvezhetö az ize is, annàl jobb.... a tobbi gagyi csomagolàs, az mind annyi!
A klasszikus dolgokat meg kell örizni,a Courvoisier sem vàltoztatta a cimkèjèt az alapitàs òta! Tessèk Euròpàban vèdett hagyomànykènt bejegyezni, ès megtartani az eredeti formàjàt, izèt (nyilvàn megvannak mèg a règi receptek is...)!!!!

griselle 2009.12.25. 20:45:09

@griselle: Amugy nekem gyerekkoromban a zselès volt a kedvencem.... ugy tudtam leenni a karàcsonyfàròl, hogy nem nyomtam össze a papirt, mind ugy nèzett ki mintha tele lenne.... mikor kerestem telit, csak meg kellett pöcögtetni, a sulyàbòl kiderült, hol van mèg a csoki benne... (volt amolyan csokival bevont zselès is)... Anyàm meg leszerelèskor csodàlkozott, jè mind üresek, hogy csinàltad ;)))

spar tej 2010.01.29. 01:30:29

mi otthon ufo-tárolót toltunk karácsonykor, az illata tényleg durván málnás meg az ize is, de én az állagával nem voltam elégedett. viszont ufokat nem találtam benne:D
süti beállítások módosítása