csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Negédes emlékek

2012. szeptember 09. 09:36 - he

A nosztalgia unalmas. Áporodott és porlepte. Talán csak akkor ér valamit, ha az ember a küzdelmei igazolásául sokkal rosszabb (és nem túlontúl eltúlzott) akkori helyzettel tudja összevetni a mostani sorsát.

Kajla01.jpegDe oké, csábuljunk el egy kockányira, és próbáljunk valami szebbre és nyugodtabbra visszapillantani, ahol semmi felelősség, és semmi elvárás nem volt, csak kacaj és szuvas tejfogak. Mondjunk, együnk egy Kajla csokit.

Ezer Zotterbe lefogadnám, hogy nincs olyan, aki ne nagyobb táblára emlékezne, pedig nem a tábla volt nagyobb, hanem mi voltunk kisebbek. Ugyan nem ez volt a kedvenc anno (hanem mindegyik más), de persze ettem Kajlát is ezerrel. És ugyanolyan az illata: nem citrom és nem rum, hanem valami furcsa Kajla-szag. Olvasztom kicsit, és ízre is pont ilyenre emlékszem. Olyan kis... kajla. Picit mű, picit csoki, picit nem csoki – nekem legalábbis ilyen érzés.

És lefogadom azt is, hogy minden szülő, aki a saját nosztalgiája miatt ezt nyeleti le a gyerekével, értetlenséget kap.

Azt hiszem, inkább a mára kéne koncentrálni. Vagy a holnapra. Vagy a kettőre együtt.

Hagyjuk a múltat.

Kajla csoki

150 Ft volt a CBA-ban

Szólj hozzá!
Címkék: tej citrom rum

Meglepi?

2012. augusztus 12. 12:31 - he

Néha a nagy durranásnak vélt meglepetés egyáltalán nem meglepetés. Itt van például a Milka és a Philadelphia krémsajt közös terméke (Milkás Phildalphia néven fut, pedig lehetne Milkphia vagy Philadelka). Néhány furcsa pár, mint a kakaó + karfiol vagy a sárgadinnye + sonka egészen pozitív gasztronómiai meglepetést jelenthet – no de egy csokis sajt a Mese-sajt országában?

Ugyan.

phil_01.jpegKívülről – a botrányosan alacsony műanyag tálkán és a zárócelofánon is túl – olyan, mintha egy csokipuding tetejét szemlélnénk. Komolyan, azok a kis pici körök is látszanak a tetején, amik a kihűlt pudingok „bőrén” lenni szoktak. Az állaga a puding és a krém között van félúton, az illata szerintem olyan, mint egy készen vásárolható csokis tejnek. Az ízéből hiányzik az a brutális édesség, ami miatt nekem nem mindig jönnek be a Milkás csokik, de megvan benne az a csokoládé-íz, amit egy tejcsokitól elvárok. A csomagolás szerint 20% tejcsoki van a krémsajtban, amivel kb azt érték el, hogy egy tejcsokis tejszínkrémnek érezni. Egy finom tejszínkrémnek.

Mondhatnám akár, hogy Nutella light, de nem az. Nincs benne se mogyoró, se étcsoki, és nem ragad tőle össze a szám. Összehasonlítva a kalóriákat természetesen lightnak light (Nutella 530 kcal/100 g, Philadelphia Milkával 300kcal/100 g), de ugyan ki nem kiskanállal eszi meg együltő helyében ezt csokis sajtot? Ezt egyébként azért is ajánlom a kis(!)kanalat, mert a csomagoláson is látható fehér kenyérre kent Milkás Philadelphiához a teljes dobozt rá kéne kenni arra a kenyérszeletre.

phil_02.jpegÁr-érték arányban szerintem messze alulteljesít: egy krémsajt árából már bőven lehet venni egy minőségi csokit, kettőből meg pláne.

Meglepetés-fóbiásoknak ajánlom, például Columbo-rajongóknak, fogyózó romantikus regény-olvasóknak, tőzsdeügynököknek és helikopter-szülőknek.

Philadelphia with Milka

Csokoládés tejszínes szendvicskrém

520 HUF volt a Tescoban

2 komment

Mit esznek az olimpián?

2012. augusztus 05. 12:12 - he

Kíváncsi voltam, mi számít most újdonságnak Londonban csokifronton, ezért megkértem az egyik kolléganőmet, hogy hozzon nekem csokit (és újságokat), ha már az Olimpia kezdete előtt arra jár. A sok ingyenes és alig valamibe kerülő újságot nem sorolom most fel (pedig az Angliában élő nigériaiak ingyenes havilapja megérne egy misét), csokiban viszont sikerült meglepni.

Montez_0.jpegKaptam ugyanis egy egész elvihető kávénak álcázott csokis pekándiót, mert most ott ez a sláger. Az elvihető kávéknak nagy divatja van Londonban (még a legújabb Sherlock sorozatban is feltűnik ez a papírpohár többször - az olimpia előtt ebből lehetett is látni két részt az m1-en). A magát „innovatív brit csoki” szlogennel hirdető Montezuma's annyit tett, hogy vett egy csomó ilyen poharat (komolyan, a teteje is ugyanolyan, az is rá van írva, hogy vigyázat, forró!), ragasztott rá egy papírszalagot, és összetejcsokizott pekándiókat rejtett bele. Ebből is az következik, hogy a csoki doppingszer. Vagy legalábbis valami nagyon titkos dolog. Vagy az angol humor ezer éve című kötet mégiscsak a német vastagságához lehet hasonlatos, és John Cleese-ék csak az üdítő kivételek.

 

Montez1.jpgMontez2.jpgAmi szimpatikus volt, az az, hogy azt kaptam, amit vártam: picit ormótlan zsíros-krémes pekándiót, minőségi tejcsokiba forgatva, enyhén csillogóan a sellaktól. A vajkaramellás ízesítés inkább az illatban van jelen.

Cupcake_.jpegA másik madárlátta édesség egy bonbonkollekció volt, amiben minden falat mini cupcake volt. (A cupcake olyasmi, mint a muffin, csak díszesebben és/vagy töltve van.) Ebben az volt a döbbenetes, hogy minden minisütinek megvolt a maga vékony csokikosara, kb mintha a cakkos muffinpapírt képzelnénk el csokiból, azon belül volt egy krém, és rajta (mint a cupcake-ek tetején) különálló „habként” a díszítés.

A variációk:

étcsoki muffinpapír benne citromkrémmel, rajta étcsoki hullámmal;

Étcsoki muffinpapír benne tejcsokival és mogyoróval, a tetején mogyoróreszelékkel,

tejcsoki muffinpapír áfonyamousse-szal és fehércsokis tetővel,

fehércsoki muffinpapír -málnakrémmel

étcsoki karamellás krémmel töltve, ganache krémmel a tetején

tejcsoki muffinpapír vaníliás ganache-sal töltve, étcsokival bevonva

Cupcake__.jpegÚjabb sztereotípia dőlt meg: a 3000 Ft-ból, amit a teljes bevásárlásra adtam, egy kazal újságot kaptam, plusz a két csokit. Állítólag London tényleg nem jelentősen drágább, mint bármelyik magyar nagyváros (!!!) - persze, ez még az olimpia előtt volt pár héttel, azóta nem tudom, mi lehet.

Ami az olimpiát illeti: az emlegetett Montezuma egy-két olimpiás csomagolással rukkolt elő, de a legjobban talán a Cadburry startolt rá a játékokra: egy csomó szurkolói sátrat állítottak fel országszerte, és a csokijaikkal belépőjegyeket lehetett/lehet nyerni.

Award winning chocolatiers: Delicious chocolate cupcake collection KB 1000 HUF online árakból átszámolva

Montezuma's Milk Chocolate butterscotch pecans 2 go's kb. 1800 HUF online árakból átszámolva

3 komment

Eszeveszett

2012. május 01. 15:03 - he

Olyan kis ártalmatlannak látszik. Mondjuk, gyanúsan könnyű. A tejcsokiborítás a Vadász szeletre emlékeztet, de aztán...

ahogy belemélyesztem a fogaim, a csoki anyaga riasztóan BESÜPPED. Őrület! Aztán ráharapok valami porózus, kakaós ízű keményebbre.

Ennek olyan íze van, mint egy nem túl édes kiszáradt kakaós keksznek, és az is: egy pici, kerek szikkadt kakaóskeksz-csík a csoki közepén.

Nagyon kis pofásan néz ki elvágva, és szépen meg lehet figyelni a különböző részeket is.

Nem mondom, hogy ez volt életem legeslegfinomabb csokija, de hogy az állagát tekintve tele van meglepetéssel, az tuti. Hogy kinek jut eszébe ilyen merészen összekeverni a különböző állagú dolgokat?

A törököknek (ilyesmik után ez már nem is lehet kérdéses).

A Delírium az eredeti török szelet neve is, és van két tévéreklámjuk is – az egyikben egy fogsor kergeti a csokit, a másikban azt is megmutatják, hogy mi van benne. Talán nem meglepő, ha az termékkínálatból kiderül, hogy a Balaban Gida cég gyárt pillecukrot, meg csokit, meg kekszet. Pillecukros-csokis-kekszes termékük csak egy van. De nem volt hülyeség kitalálni.

A cég honlapján is szerepel, hogy most már összedolgoznak a Nestlével, remélem, ez nem jelenti azt, hogy meg is szűnnek létezni.

Ha a csomagolásra rá lett volna írva magyarul (törökül ráírták, de azt a nyelvet nem beszélem), hogy tejcsokival borított pillecukor keksszel, sztm nem lepődtem volna meg ennyire.

Ajánlom mindazoknak ajándékozni, akik fogorvosi kezelésen estek túl, illetve azoknak kipróbálni, akik valami szelíd őrültségre vágynak ebben a zakkant világban.

Tessék rá lecsapni, Lenke néni szerint a nagykerben is elfogyott! Szállítani csak óvatosan szabad - könnyen törik a bevonat...

 

 

Delirium

Nestlé

95 Ft volt Lenke néninél 

Szólj hozzá!
Címkék: tej keksz pillecukor

„Cseri”

2012. április 26. 23:32 - he

Annyiféle csokitölteléket kitaláltak már, hogy nem is értem, miért tűnik úgy, hogy a cseresznye kicsit a háttérbe szorult. A Milka most pont egy ilyen új ízzel rukkolt ki: ráadásul nem is egyedinek van feltüntetve, szóval lehet, hogy sokáig marad a választékban.

milkCHERRY.jpgEz egy nagyon édes csoki, a tejcsoki is, és a tejszínes krém is émelyítően édes, egyedül a cseresznye dobja fel, aminek szerintem pont olyan íze van, mint a „két komponensű” joghurtok cseresznyezseléjének – van egy kis műíze, és nagyon koncentrált. Van egy hasonló édességrecept, aminek szerintem szintén hasonló íze van: mint mikor a vaníliás pudingport kis adagnyi cseresznyeszörppel felöntve főzzük meg. Az a szép ebben a csokiban, hogy a krém nyúlik, és ettől az embernek olyan furcsa érzése támad, mintha valami plazmával pepecselne, az állaga valahol a krém és a folyós karamell között van.

Hogy miért kötődne a magyarokhoz a cseresznye azt nem tudom, de talán van még, akinek rémlik, a ma már gebe Nigella Lawson magyar(nak képzelt) szendvicse, ami köménymagos barnakenyérre kent krémsajtból és feketecseresznye-dzsemből állt (a youtube videó tegnap még megvolt ma már nincs – már nem is csodálkozom).

Ajánlott retro

 

Milka Cherry Cream

Milka alpesi tejcsokoládéöltelékkel

100 gramm

a tesómtól kaptam ajándékba, Lenke néninél vette

 

Szólj hozzá!
Címkék: cseresznye tej
süti beállítások módosítása