csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Zizz

2012. december 26. 14:32 - he

Bejegyzés alcíme...

Szürreális ízek. És lépjünk most túl azon sok, ezen felüli jón, amit a Zotter csokigyárról tudni lehet (kicsit olyasmi, mint a kozmetikumok területén Anita Roddick BodyShopja, csak nem vásárolta fel egy multi sem). Najó, dióhéjban: Bio. Fairtrade. Bean to bar. Igazi csoki. Igazi tej (a farmon legelő tehenekből). A csomagolást helyi művészek tervezik. Itt van a szomszédban. Állítólag van magyar nyelvű látogató-vezetés. Lássuk a decemberi felhozatalt!

2z.jpg

Ananászos-zelleres. Elsőre persze kissé bizarrnak tűnik, de meglepően finom. Elsőre leginkább olyan, mint a tejcsoki balzsamecettel: édes-savanykás.

anan_z.jpgAztán jön a töltelék: édes-tejszínes krém, inkább utóízében ananászos, viszont vannak benne apró ananász-darabkák is, amik - mint ez a gyümölcs önmagában és frissen is – olyan pici szálacskákból áll, hogy ezek mellett nem csoda, ha nem érezni a zeller szálacskáit. (Volt olyan Zotter-csoki, amiben pici zellerszálak voltak.) De az ízét sem. Pedig a zellerről elhittem volna, hogy Joseph Zotter farmján termett. Ananász-rajongóknak ajánlom, mert kevés olyan csoki van, amibe igazi déligyümölcsöt kevernek.

Tequilás sóval és citrommal. Étcsokiban – teszem hozzá.

Ettem már sós csokit, tudom, hogy ilyenkor fel kell függeszteni azt a kimondatlan elvárást, hogy „csoki egyenlő édes”. De a tequila a mi barátunk. Együnk.

teq01.jpg

Ahogy bekapom, először az édeskés-kesernyés étcsokit érzem, aztán az alkoholt, aztán a citromot, végül a tequilás-sós íz marad. A krém tetején látszik egy kis fehér csík – az a citrom. Ha ráharapunk valami pici fehérre, az bizony sókristály. Az egész olyan gyönyörűen kerek, az ízek - talán meglepő, de – harmonizálnak. Nem olyan, mint egy táblás csokit ennék, hanem valami különleges előételt, mondjuk egy nagy parti előtt. El tudnék képzelni egy ilyet egy rockkoncert előtt-közben-után. Még nincs vége az évnek, de számomra talán ez az év csokija. Vagyis nem-csokija.

Akinek seb van a szájában, az kéremkérem, ne egyen ilyet! Tényleg sós, és csípni fog.

Mindkettő a bécsi adventi vásárról való – köszönet Csabinak és Viktornak!

Csilis-szamócás Mitzi Blue.

Ezt Csosza hozta, egyenesen a gyárból (köszönet!). Volt már szerencsénk Mitzi-Blues csípős csokihoz (azóta még csípősebbhez is), úgyhogy lélekben felkészülök.

mitzi_blue.jpgMaga a csoki egy lapos, kerek kör, ami a legjobban talán egy CD-hez hasonlít, vagy egy nagyon régi, agyonhallgatott bakelit kislemezre, merthogy a fekete korong közepén egy rózsaszínes kisebb korong van.. Átható étcsokiillata van, sőt! Szerintem a szamócát is érezni. Ezúttal – bár a Zotter-csokik csomagolásán a rajzok mindig szuperek, és legtöbbször kifejezőek is – nagyon eltalálták a designt: egy valakiből kitépett vérvörös emberi szív van a közepén, lángoló aortákkal, egy kék kézben. Nem annyira erős az étcsoki, mint a birkásban volt, de az embert feltüzeli, szinte csak azért, hogy a csoki közepén megenyhüljön a szamócától, ami nem túl édes, de annál inkább szamócás, még a kis magocskák is ropognak az ember foga alatt. Mintha egy olyan romantikus filmet néznénk meg, amitől tudjuk, hogy a végén úgyis el fogunk érzékenyülni, feszülten követjük az eseményeket, hogy aztán hagyjuk magunkat elolvadni. És a csilinek köszönhetően percekkel a csoki lenyelése után is marad egy kis melegség-érzet a szájban, akár egy szíverősítő pálinka után.

Hmmmm... Nektek melyik film ilyen?

Ananas mit Sellerie

Zotter

Tequila mit Salz and Zitrone

Zotter

Mitzi Blue

Dunkle Schoko mit Chili&Erdbeerschoko

Zotter

Szólj hozzá!
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr544982188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása