csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

A pitvarba!

2012. január 25. 00:42 - he

Közhely, hogy a csokoládé jó a szívinfarktus ellen, s régóta a roboráló étrend része. Persze nem mindegy, hogy mennyi csoki és milyen.

A 97%-os kakaótartalmú Rózsavölgyi étcsokoládéról például nehéz elképzelni, hogy valaki egyből befalna belőle egy teljes táblával.

Kövessük a bevett kóstolási mintát:

Óvatosan bontsuk ki a csokit az aranyszínű mintás papírból, majd távolítsuk el a belső pauszpapírról a kalapos szívecskéket ábrázoló matricát, és először is csodáljuk meg a csokit. Van miért ugyanis: olyan, mintha egy tulipános láda eleje lenne a mintája, vagy mintha egy Zsolnays ornamentikus mintával díszített kerámialap lenne. Néha elképzelem, hogy Rózsavölgyiék építenek egy házikót a négyszögletű kerek erdő közepén, aminek csupa ilyen csempéből áll majd minden fala, amihez aztán turisták járnak idegenvezetővel, s a bátrabbak közelebbről is megszagolhatnák (rálehelni tilos lenne) a házikó falait. Nem merészebb elképzelés ez, mint egyenesen a babból gyártani csokit ma Magyarországon – márpedig ez Rózsavölgyiéknek már sikerült. (A bab a venezuelai Trincheras faluból, Aragua völgyéből származik, ahol speciális a klíma és nevezetes algás-iszapos gyógyfürdők is vannak).

Node.

Azon túl, hogy szép, ennek az étcsokinak brutális kakaóillata van. Majdnem olyan intenzív, mint amilyen  a mexikói Tepozteca csokinak, amiről korábban írtam. Bevallom, meg is fordítottam a táblát, és többször végigszaglásztam a fényes, sima felületet. Olyan, mint egy egzotikus férfiparfüm, egyszerre szikár és mégis lágy, kicsit engem a manapság fekete bőrként aposztrofált illat-összetevőre emlékeztet, visszafogottabb és letisztult változatban.

Ha semmi mást nem csinálunk ezzel a darab képzőművészeti alkotással, mint nézegetjük és szagolgatjuk, már megérte megszereznünk.

Ha ennél még többre vágynánk... akkor készítsünk elő egy nagy pohár vizet. Egyszer már írtam egy 100%-os étcsokiról (Iara), tessék bízni bennem. És először kortyoljunk, kell, hogy ne legyen jelen más íz a szánkban. Célszerű kis darabkát törni a csokicsempéből, és nem feltétlen szétcsócsálni, hanem hagyni olvadni. Lehetőleg nem a nyelvünk hegyén, hanem a középrészén – bár a legújabb kutatások szerint minden ízlelőbimbó képes minden ízt érezni, az édes íz általában a nyelvünk első felén jelentkezik, és bár van benne egy kis nádcukor, ez a csoki minden, csak nem édes. (Ha elviselhetetlenül keserűnek érezzük, ott a víz.)

Szóval hagyjuk olvadni.

Csukjuk be a szemünket.

Gondoljunk a szívünkre.

Koncentráltabban olvad, mint az a 100%-os, amit kóstoltam, és a végén kicsit olyan ízt éreztem, mint mikor vízipipát szív az ember: enyhe almás aromát és füstöt. Ami a leginkább meglepett, hogy csaknem ugyanazt a hatást váltotta ki belőlem ez a néhány falatnyi, mint az a kotyvalék, amit az igazi csokoládé néven anno főztünk.

Szóval ez szerintem orvosság.

Ami a szíveket, meg a rohamokat illeti: nézzük meg a Vinnie Jones-szal forgatott „Staying alive” TCR-t, hogy tudjuk, mit kell csinálni éles helyzetben szívroham esetén. (Megelőzésként meg együnk ilyen csokit.)

 

Rózsavölgyi Csokoládé

Trincheras

97%

ajándék volt, köszi!! 

26 komment
Címkék: ét beantobar
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr573747209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soponya Balastyán 2012.01.25. 22:56:22

a rózsavölgyi honlapján a 70%-os változat 1720 Ft (70g), a legdrágább, amit láttam, az 2100.
ugyanezt nem találtam meg, de saccra akkor 2-3 ezer között lehet valahol. hacsak nem exponenciálisan nő a %-kal az ár.... :)

petru 2012.01.26. 03:43:40

Ugyan probalj ki valakin bekotott szemmel, felismeri-e (csak izrol) hogy olcso vagy draga "csoki"-rol van-e szo? Idezojel, mert ez nem csokolade. Varjuk a nemes versenges gyozteset, aki eloszor lepi at a 100-as alomhatart.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.26. 05:08:13

a milkarol ugy latszik meg nem hallottatok, azt a lila tehenek szarjak 200%os kakaotartalommal

pálinkabarát · http://palinkabarat.blog.hu 2012.01.26. 09:05:28

Az rendben van, hogy 97%-os, számomra inkább az a fontos, hogy van-e benne szójalecitin.
A Helyi Termék Magazin ( www.helyitermekmagazin.hu ) téli számában olvastam a kézműves magyar csokikról. Egészen élvezhető volt.

Xmas 2012.01.26. 09:33:15

@Soponya Balastyán: Én sem találtam 97%-osról említést sehol.

Illetve ezt nem ajándéknak hívják, hanem reklámnak! :)

he 2012.01.26. 09:44:10

@Xmas: Sziasztok! A csokit nem Rózsavölgyiéktől kaptam, hanem egy baráttól, karácsonyra. Ezért nem tudom az árát. Bocs. A többi, ahol az van, hogy ajándék volt, szintén egy-egy ismerős, kolléga vagy barát ajándéka - vagy nagyon tudják, mit szeretek, vagy fantáziátlanok, én mindenesetre örülök a csokiknak :)

Kono 2012.01.26. 09:47:56

Én ettem már. Nekem csalódás volt. Nem vagyok nagy műértő, de amikor megvettem, azt hittem, hogy ennyiért valami csodálatosan finom csokit fogok enni. Ehhez képest egy finom csokit kaptam, ami nagyon szép. Lehet, hogy csokiban ez a "finom". De én ettem már finomabbat - szubjektív, ugye -, ami olcsóbb is volt.

budai zöld 2012.01.26. 09:52:15

Király, nem is gondoltam, hogy már 97%-os csokit is kézművelnek Magyarországon.

Akiben komolyan felmerül, hogy ez csukott szemmel megkülönböztethető-e egy kommersz csokitól, az valószínűleg csukott szemmel fel sem ismerné, hogy ez csoki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.26. 10:01:50

Én még csak 96%-ost ettem, az is élmény volt :) Jó lett a cikk :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.01.26. 10:04:55

@petru: Nem vagyok csokiszakértő, de már az illatáról megállapítom, hogy egy ismeretlen csoki olcsó Lidl cucc vagy 1000 forint feletti kategóriájú. Az olcsó csokiban van a kakaó, cukor, vanílián kívül mindenféle adalékanyag vagy selejtes, rossz ízű alapanyagból készül.

Az más kérdés, hogy nekem sem ízlik a 85% feletti kakaótartalomú csoki.

trhd 2012.01.26. 10:36:15

@online távmunkás: Érdekes módon a Lidl árul egy nagyon jó, tk. sajátmárkás, minőségi csokit: j.d.gross a neve és bizony akármilyen furcsa: nagyon jó. Én abból mindig a 81%-os verziót veszem és meg vagyok elégedve vele. :)
Én már annyira megszoktam az étcsokit, hogy a 60-70% alatti csokikat jóformán meg sem tudom enni. Ez a cikk jó, ki fogom próbálni egy a 97%-ost, mert lehet, hogy nem lesz annyira "brutális", mint pl. a Lindt 99%-os csokija. Abból egy táblát 2 hétig majszolgatok, de az már majdnem "porzik" az ember szájában. :-) De nagyon jó kis kesernyés!

isssti 2012.01.26. 10:53:15

Elmondom mi jött le nekem a ppsztból: ez a csoki ehetetlenül keserű: csukd be a szemed evés közben és gondolj arra, hogy milyen egészséges - így talán menni fog! :o))

Twoshed 2012.01.26. 11:10:54

@petru: Olyan 80-85%-os kakaótartalom felett már kb. tökmindegy, ugyanis abba már fizikailag képtelenség annyi cukrot, tejport, egyéb szir-szart belepakolni, hogy elbasszák az étcsoki ízét :D

Twoshed 2012.01.26. 11:14:06

@isssti: Én speciel imádom a 90% feletti kakaótartalmú csokikat. Nem édesek, hanem igazi csokoládé-ízűek :) Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a boltok csokoládéválasztékának több mint a 90%a így készül: "Végy 50% cukrot...", annyi cukorból meg már nehéz lesz a csokoládé-ízt kihozni :)

voodoux 2012.01.26. 11:47:47

mit akarsz azzzal mondani, hogy "brutális kakaóillata van"?

milyen illata legyen? sülthal?

(facepalm)

Trójai 2012.01.26. 11:55:40

Attól függetlenül, hogy nem vagyok édesszájú és nekem is a magas kakaótartalmú csokik jönnek be, ha nagy-nagy néha eszem valamelyikből...

Ez az egész kakaóbab és keserűcsoki misztikum / divat / körítés / legenda / rajongás számomra éppolyan sznobságnak tűnik, mint a borkóstolás:

"enyhén földes íz, vagy gyümölcsös aromák jól kiérződik benne a fahéj, a vanília, némi citrusosság"

vagy

"Még az illatán is érezni, hogy apró szerecsen angyalkák szarták ki a kakaófákat, akiknek még szárnyait is finom szemcséjű, magas minőségű, illatos kakaópor lepte, majd a fákat ezután gyöngyharmattal öntözték valamint az őserdő Isteneinek örömkönnyeivel, miközben szivárvány ívelt végig az ültetvény felett és fehér felhők szikráztak vakítóan a langyos égbolt kékjében, melyeken árnyat vetettek a kakaófák lombkoronái...

Majd csodálatos szűzleányok szüretelték le aranyozott fűszoknyában, akiknek Nesquik nyuszik segítettek cipelni a kosaraikat, és végül a kakaóbabokat szétterítették egy mennyei tisztáson, majd a legkülönfélébb csodálatos tollú paradicsommadarak szárították ki lehelletükkel és szárnyuk csapkodásával, végül földöntúli erők mágikus sárkányai pörkölték meg bősz erejük lángjával.

Majd fjord mosolyú szerecsenek gondosan kiválogatták és a legkiválóbb minőségű szemeket tündérleányok hajából font zacskókba csomagolták, majd albatroszok és flamingók röpítették Magyarországra.

Ott pedig az évszázados hagyományokkal rendelkező, szigorúan manufakturális és felhőkön lebegő, ködbe burkolódzó és csilingelő kapujú Rózsadombi csokigyárba érkezvén Afrikából behozatott apró kis kakaóbab tündérek szárnyaik porával megízesítették, majd a Nagyszakállú Csokimágus szigorúan ráncolt szemöldökkel jóvá hagyván minden egyes darabot, varázspálcájával rákoppintva megalkotta ezt a gyönyörűen dekorált csoki csempét, aminek tulipános láda mintáját mérnökök tervezték.

A Csokit, melynek csodálatos mintájában és matricájában csak gyönyörködni lehet hosszú órákon át. Illata akár egy férfiparfüm, kicsit szikár és mégis lágy, durva akár a fekete bőr, cserzett akár a matrózok arca, csiklandozó mint a tavaszi virágok aromája, kellemesen simogató, mint a tengeri szél.

Ízére figyeljünk, semmilyen más íz ne érvényesülhessen a szánkban, egyszerre hűvös és meleg ahogy selymesen olvad, bizsergetően izgalmas aroma-csobogás és nyugtatóan mély íz-dörmögés. Figyeljünk oda, nem mindegy, hogy a nyelvünk mely részére tesszük!

A darabot óvatosan helyezzük a szánkba, lehetőleg egy órás imádkozás után, finoman helyezzük be, akár az ostyát a pap, átszellemülten és áhítattal.

És végül, végre valahára, csukott szemmel gondoljunk a napra, amely érlelte a kakaóbabokat, gondoljunk a kakaófák élettől duzzadó gyökreire, amely lüktetve szívta fel a vizet, az ásványi anyagokat, lüktetve, akár ereinkben az vér...

Gondoljunk a fák élettől duzzadó leveleire, melyek együtt dobbanak a szívünkkel, gondoljunk a szívünkre, melyet jótékonyan megolajoz a kakaóvaj, érezzük és éljük át, ahogyan gyomrunkat alvó tűzként elönti az Istenek mannája, a KAKAÓ.

Néha öblíthetjük a szánkat némi kristálytiszta fjord vízzel, hogy mégjobban érvényesülhessen a KAKAÓ érzékei aromája, és érezzük az enyhe földes ízt, vagy citrusosságot..."

ÁMEN.

R. Daneel Olivaw 2012.01.26. 13:02:30

@DR.version:

Ezt nem tudom, de az avatárod naonjó... :)

R. Daneel Olivaw 2012.01.26. 13:12:15

Az a baj a fekete csokival, ami minden más efféléval... amióta a sznob majmok meghallották, hogy ezzel lehet remekül sznobkodni, azóta hűdenagyonsikk csokiszakértőnek lenni, és olyanok is csak fekete csokiért kiáltanak, akik nem is olyan régen még leköptek volna, ha a feketecsokis mikulásfigurával kínáltad őket, és nem az étbevonó masszából készülttel... Viszont a Rózsavölgyi manufaktúra non plus ultra, rendszeresen vásárolok ott... najó, nem én, mert nekem kiesik, de anyukám rendszeresen szállít... tényleg, már vagy két hete nem járt arra, szólok is... amit még mindenképp érdemes megkóstolni, az a pörkölt kakaóbab... kimérve árulják, és óvatosan fogyasztandó, mert két-három szemnél több rövid időn belül elfogyasztva orgazmust eredményez... :)

Bejgli 2012.01.26. 14:50:45

Rózsavölgyiéktől imádtam a rózsaborsos csokit, az döbbenetesen finom :)

zZz 2012.01.26. 15:09:25

@petru: ajándékba vettem valakinek francia kézzel készített csokit. Ízre ugyanolyan volt (nem csak szerintem), mint a Milka, csak cirka 4szer annyiba került.

petru 2012.01.26. 19:08:15

@budai zöld: @Twoshed: Koszonom a valaszokat. Azt hiszem, azert kisse felre lettem ertve...
Nem lehet osszehasonlitani a klasszikus csokoladet (100 eve letezik immar) es a koncentralt kakaotartalmat, aminek mas nevet
kellene adni. Ket kulonbozo dolog.
Es nem negativum ha valaki ugy csinalja a csokit hogy "vesz 50% cukrot", mint ahogy valaki irta. IGY csinaljak a csokit, mar szaz eve. Senkinek se volt baja ezzel amig meg nem erkeztek az uj szagertok, akiknek
minden hulyeseg, amiben nincs legalabb 95-105
szazalek kakao.
Holtbiztos hogy vannak akiknek tenyleg ez tetszik es holtbiztos hogy vannak olyanok
akiknek legfontosabb a kerkedes: tegnap
101 szazalekos csokit ettem! Az elozo kategoria nem szarja le azokat akik olyan elmaradottak hogy a regimodi (tej)csokoladet szeretik (mint jomagam).

petru 2012.01.26. 19:19:36

@R. Daneel Olivaw: @zZz: Egyetertek.
A draga kisipari csokolade sokszor nem tul jo alapanyagbol keszult. Az egyetlen jo benne hogy draga. Minnel nagyobb szamok vannak rajta, sikkebb, ugyanugy mint a kakaotartalom.
Van valami belga alapanyag amit sok kisiparos hasznal, nem akarjak megmondani a nevet, gyanitom hogy nem valami draga. Nekem nem nagyon tetszik, ki lehet birni, de legalabb ketszer dragabb mint jobb gyari csokik (ahova pl. a kovetkezoket sorolnam: Lindt, Cadburry, Mauxion stb.)
süti beállítások módosítása