csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

In Black

2012. január 20. 01:48 - he

Kis termetű, szemüveges, fekete bogár-szerű lénnyel beszélgetek egy messzi-messzi étteremben.

Nem furcsállod, hogy annak ellenére, hogy az emberek tudják, hogy a csoki ízét befolyásolja, hogy a kakaóbab hol termett, mégis agyoncukrozzák, hogy meg se érezzék az ízét?”- mondja a lény, miközben kibontom a Meybona Origin Kongó étcsokimat. Aztán szórakozottan a porcelán sószóró felé nyúl, és kiharap belőle egy darabot. „Tessék, ebben például kifejezetten érezni a kaolint, és ez éppen jól van így.” - kommentálja és csámcsog.

Nem figyelek, mert a leköt a csomagolás: vastag sötétbarna papír, rajta világosbarna elefántsziluett, két akáciával a háttérben. A kakaóbab pontos származási helyét földrajzi fokokkal jelzik a csomagolás tetején. Afrika adja a világ kakaóbab-termesztésének csaknem 70%-át, mégpedig döntően a kontinens keleti része. Kongó még a tavalyi statisztikák szerint is benne van a top20 legtöbb kakaótermelő országban. A csomagolás szerint a keserűséget ábrázoló foktáblázatban ez a csoki közepes értéket ér el: 5-ből 3-as, vagyis nem számíthatok túl édesre.

Mondd, ideadnád azt a csészealjat? - kérdezi az idegen, és látszik, hogy alig bírja kivárni, míg elé nem tolom: azonnal harapdálni kezdi körbe-körbe, mint mi a kakaóscsigát. Apropó idegen: a csoki a forastero elnevezésű (spanyolul ez idegent jelent) kakaófa terméséből készült – ez állítólag a legősibb és legellenállóbb fajta, a babok kékeslilásak, miután beértek. A táblának olyan illata van, mintha egy nagy zsírtartalmú, sötét színű kakaóport tartalmazó dobozba szimatolnék bele. Nem, ezt nem sok mindennel ronthatták el.

Uh, mindig a közepe a legjobb – mormolja a lény, s én közben bekapom az első csokikockát. Két másodperc, és olyan lesz az állaga a számban, mintha egy kiskanálnyi norvég vagy dán vaj olvadna puhán a nyelvemen. Egyszerűen kakaóíze van. Icipicit édes, hiába 72%-os, nem kibírhatatlanul keserű. Semmi faxni, ebben tényleg WYSIWYG.

Bocs, hogy késtem. Valami papírevő alien beszabadult az államkincstárba, ki kellett sütnöm minden humanoid agyát másfél kilométeres körzetben. - érkezik meg a társam, a mindig rohanó K ügynök (egyszer rút halála lesz, én mondom, minek sietni). Lehúzza a székről a kis szemüveges lényt, akinek még van ideje felém hörögni: Lehet, hogy itt kisebb vagyok, de te egy bogárszerű cukorzabáló maradsz egész életedben.

Ugyan mit tudja ő. Azért lehet jó dolgokat is enni ezen a bolygón.

Megvárom, míg a társam kirángatja az űrlényt az ajtón (nehezen megy, mert minden asztalról megpróbálja begyűjteni és a zsebébe gyömöszölni a csészéket és tányérokat), majd az étteremben lévő emberek felé fordulok, s közben lassan a fejem tetejéről a szemem elé húzom a napszemüvegem.

Kérem, mindenki nézzen ide! Őszintén remélem, hogy nemrég éppen híradót néztek.

 

Meybona Origin Kongó Étcsokoládé 72%

100 g

 

Szólj hozzá!
Címkék: ét beantobar

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr223592100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása