csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Spanyolok vs aztékok

2009. szeptember 08. 23:13 - he

Feketébe öltözik, az agresszivitás és háború istene, a csokoládé patrónusa – ez alapján akár egy képregényrajzoló is lehetne, de persze Ek-Chuahról, a kakaó védőszelleméről beszélek. Ugyan hol volt ő, amikor 1520. augusztus 27-én (természetesen hétfőn) Hernán Cortés lerohanta Tepeaca városát?

Rosszmájúan a markába röhögött mert tudta, hogy a sápadtarcúakkal a csokoládé is világhódító útra indul?

Kemény menet volt egyébként – és persze az a csokoládé egyáltalán nem olyan volt, mint a mostani. Tápláló volt és sötét és keserű. Ebben picit hasonlított a jelenben, Budapesten képszülő azték csokikra. Azok ugyanis nem hiába kapták ezt a nevet: a 4 kockából álló csokoládé tömör, nehéz, sötét négyzet, már súlya és robosztussága alapján is érzi az ember: ez nem akármi. A boltból a barátaim a netről kiválogatott legizgalmasabb csokikat hozták el a megrendelésemre, azok közül, amiket az azték csokikészítők saját maguk gyártanak. És most megosztom, melyik volt a csúcsok csúcsa, a mexikói piramisok legeslegteteje.

Étcsoki, citrom és zöldbors.

Először a csokiíz dominál, majd lassan, de biztosan megjelenik a citrom, vadul, csak semmi E- vagy poríz, aztán a zöldbors folytatja a tombolást. Míg a keserű csoki el nem olvad, a három karakteres, domináns íz egyetlen markáns ízorgiává olvad. A fogaink alatt apró citromhéjdarabkák és roppanós borstörmelékek. A zöldbors egyébként ízre picit fanyarabb, mint a fekete, bár azt olvastam, annyi a különbség, hogy az egyik éretlen, a másik már beérett. A csoki maga nehezen törhető, nehezen vágható, de csodás apró éjbarna forgácsokra esik szét, amik az ízhez hasonlóan annyira intenzívek, hogy a legapróbb is képes nyomot hagyni a ruhán, az ember tenyerén, az asztalon... A csoki törési felülete pedig olyan, mint egy fekete foglalatba zárt ékszer: a bors és citrom gyémántdarabkákként fénylenek. Aztán egyszer csak minden elillan: a csoki,a citrom, és az íz-emléket magában rejtő bors marad csak hátra, de úgy, hogy voltaképpen nyoma sem marad a harmónia többi tagjának: akárha egy Jamie Oliver-féle borssal alaposan bedörzsölt hús elfogyasztása után lennénk.

Vagy mint mikor a fehérek gátlástalanságából kaptak egy pofont az „indiók”, vagy éppen Montezuma - csak az éppen kellemetlen meglepetés volt szemben ezzel a mesteri csokival.

 

Azték

ChoXolat!

citromos-zöldborsos

950 Ft az azték csokiboltban

1 komment
Címkék: citrom bors ét

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr441370022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serjsoadfan · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.11. 12:57:37

Hmm remekül hangzik!
Örvendetes, hogy végre megjelentek a megszokott élvezetei csokoládék mellé (értsd.: epres-joghurtos, mogyorós) végre a különlegességek. Egyre több helyen lehet találkozni velük.
süti beállítások módosítása