csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Hálózatragacs

2010. február 22. 00:50 - he

Kösd fel a gatyád, ha törni szeretnél egy kockányit a Cadbury Caramelből. Nem mintha törhetetlen lenne, sőt, szép kis kockákra van szabdalva – de kb. ennyiben olyan, mint egy közönséges csoki. Olyan karamella van benne, mint a Mars csoki tetején, a különbség az, hogy nem egy csíknyi nyúlós karamella van benne, hanem irdatlanul sok (a csomagolás szerint 40%). Annyira sok, annyira nyúlós, annyira édes, hogy a kockák ragaszkodnak egymáshoz.

Ha lett volna elég kísérletező kedv bennem, megtöröm a kockák közti részeket, megragadom a felső két sarkot és a magasba emelem: biztos, hogy szépen lassan nyúlt volna szét, és nagy, lassan folyós karamella-háló lett volna belőle.

Maga a csoki egyszerűen valami mennyei. Jobbat nem is kívánhattam volna egy munkás, stresszes pillanatban. Nem ettem belőle négy kockánál többet (azt is nehezen választottam el a csoki hmmm... korpuszától), és annyi lágyság és annyi cukor és klassz csoki van benne, hogy az ember majd el olvad. Ja, és nem kívántam más édességet egész nap, annyira eltelített. Mesés.

Egyébként a karamelles csokihoz egy egész nyuszi dukál, már 1976 óta...

Magát a csokit egy Angliát megjárt baráttól kaptam, de most kifejezetten azért mesélek róla, merthogy a brit és ír területekre gyártott Cadbury csokoládégyárat kb. egy hónapja felvásárolta a Kraft.

Hogy lefordítsam ezt az életünk szempontjából nem sok vizet zavaró tényt: a nagyobb világcég megeszi a kisebb világcéget, azaz valószínűleg lesz egy-két gyárbezárás, átkeresztelés és persze a piac újrafelosztása: a Kraft emberei minden bizonnyal saját, nagyobb piacaikhoz fogják majd igazítani a Cadbury termékskáláját, magyarán: nagyon is elképzelhető, hogy kaphatóak lesznek Magyarországon is.

Utánaolvastam kicsit ennek a Cadbury-történetnek: a gyárat John Cadbury alapította 1824-ben, kvéker szellemben úgy, hogy a forró csoki árusító üzletei az italkiméréseknek legyenek konkurenciái (!!!). Hogy ez (mármint kiütni a rumot és a whiskyt a csoki vs alkohol meccsen) mennyire jött be, az nem tudom, mindenesetre John Cadbury fiai már jóval nagyobb céget üzemeltettek, mégpedig nagyon munkásbarát módon (legalábbis a kvéker világszemlélettel szimpatizáló Hetek szerint): uszodákkal, tágas és kényelmes munkáslakásokkal, pénzelve a szakszervezeteket és a sztrájkolókat.

Mondjuk furcsa, hogy a nagy munkás- és emberbarátság mellett hogyan tudtak egy hatalmas és prosperáló multicéget építeni? Ha tényleg rengeteget költöttek a dolgozóikra, akkor vajon mennyi hasznot hagytak maguknak? Vagy éppen ennek a jószívűségűnek köszönhető, hogy a nagy emberbarát családi cégből az aláíráson kívül semmi, de semmi nem maradt mára, előbb a cégen belüli részvényesek, később a felvásárlók diktálnak?

Ciki talán, de nem hiszek a jó gazdagokban. Talán John és fiai azok voltak, sőt, még sokat is dolgoztak, de mára nem hiszem, hogy a Kraft főrészvényese vagy a felvásárolt Cadbury vezérigazgatója komolyan, és mondjuk anyagilag is gondolna a beosztottjaira.

Igen, ráhibáztatok, ezen a héten elfelejtettem lottózni.

De a Cadbury Caramel utolsó kockáját befaltam!

 

 

Cadbury Dairy Milk Caramel

 

140 g

 

 

3 komment
Címkék: tej karamella
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr191779844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicska Maxi (törölt) 2010.02.25. 17:09:10

Egy nyúlásnyi karamell nem maradna belőle, annyi nem sok. :) És harapva is nyúlik belőle a cucc? :D
süti beállítások módosítása