csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Elefánteledel

2011. augusztus 28. 16:24 - he

És most tessék gyorsan és fennhangon elkiabálni ötször egymás után angolul azt, hogy földimogyoró.

Vagyis:

Peanut! Peanut! Peanut! Peanut! Peanut!

Ha apácaképző mellett lakunk, akkor készüljünk fel a felháborodó levelekre.

A földimogyoró egyébként érdekes növény: narancsszínű virágja megtermékenyülés után (hopp!) hátat fordít a fénynek és (puff!) a földbe fúrja magát, hogy a mogyoró fejlődhessen. Merthogy a földimogyoró attól földi, hogy a földből kell eztán kiszedni. Hogy mennyire vevő erre a csokoládéipar, azt az is bizonyítja, hogy van olyan földimogyoró-szüretet bemutató videó, amin a Hersey gyár képviselője is megy felmérni a termést. Azt olvastam, csokoládépótlóként is alkalmazzák, ezért van, hogy egy csomó csokira rá van írva, hogy „földimogyorót nyomokban tartalmazhat”. Annyira rápörögtek Amerikában (a növény őshazája Brazília, de már a maják is fogyasztották), hogy sajnos egyre több az allergiás.

Hogy mennyire kezd betörni hozzánk is a földimogyoró-mánia, mi sem bizonyítja jobban, hogy már a lengyel csokigyárak is gyártanak olyan táblákat, amikben tört földimogyoró van (igaz, kifejezetten a Tesconak). Bevallom, engem ez a csoki óhatatlanul a Snickersre emlékeztet, csak kb harmadannyira édes. Viszont ez is bőven elég – a jellegzetes földimogyoró-ízt én csak utóízben érzem, annyira édes a tejcsoki. A mogyoródarabkák meg annyira össze vannak törve, hogy rágni alig kell (emiatt az jutott eszembe, hogy a földimogyorókrémet eredetileg húspótlónak szánták azoknak, akik már nem tudnak rendesen rágni). Apropó: tud valaki olyan csokiról, amiben EGÉSZben van földimogyoró? Nekem csak az Africana rémlik...

Egyébként a földimogyorókrém szendvicsben, eperlekvárral nagyon finom, kipróbáltam. A wiki szerint Elvis mondjuk banánnal és sült szalonnával együtt szerette.

 

Ryelands Milk Chocolate with Peanuts

99 Ft a Tescoban

 

1 komment
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr793185694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2011.08.28. 21:07:04

En sosem szerettem a mogyoros csokikat, kiveve ha a mogyoro mar krem allapotban van. A kakaos tejtablat viszont csak mogyoroval birom elviselni.
süti beállítások módosítása