csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Zsírcsoki

2011. július 17. 00:01 - he

Pont a csokoládé világnapján, július 11-én döntött úgy az Országgyűlés, hogy szeptembertől bevezeti a chipsadót (pontosabban: népegészségügyi termékdíjat). Hogy mit jelent majd ez a gyakorlatban, azt majd meglátjuk ősszel, a Minisztérium honlapján olvasottak alapján a legnagyobb drágulás az energiaitalokat sújtja majd (egy átlagos két és fél decis fémdobozra ez kb 63 Ft). A csokik – amennyiben az „előrecsomagolt édesség” kategóriába tartoznak, kilónként 100 Ft adóvonzattal járnak. Ez számításaim alapján egy szokványos tömegű csokitábla esetén (80-100 gramm) 10 Ft táblánként. Hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga, pénztárcája és habitusa szerint. Az áruházakban mindenesetre a chipsek, levesporok és csokik hirtelen akciósak lettek.

És a cukortartalmat adóztatják. Vagyis, ha veszek mondjuk egy kifejezetten zsíros csokit... mondjuk, egy töpörtyűset, akkor a tábla cukor- és nem csokoládé- vagy zsír-tartalma után fogok ennyivel többet fizetni. És lehet is ilyen csokit kapni: mangalicatöpörtyűset.

Ami elvileg hungarikum. Nem csak azért, mert a mangalica őshonos Magyarországon, és – ahogy a dobozon is áll – kétszáz éve tenyésztik, hanem azért is, mert állítólag maga a töpörtyű is magyar találmány. Hogy ezt még fokozzuk, mondjuk adjunk hozzá egy kis (ugyan az Újvilágból származó, de Szeged kapcsán is világhírű) csípős paprikát. És még kézzel is gyártják, magyarok, Magyarországon. Az egyedüli, ami ellentmond a hungarikum fogalomnak, az a csokoládé – az viszont magas kakaótartalmú étcsoki!

Nagyon kíváncsi voltam, gondolom, mondanom sem kell.

A doboz egy kis műanyag tálkában lévő csokit rejt (a tartót szerintem akár újabb temperált csokik formájaként is lehetne használni, de majd kipróbálom). Első (és sokadik) szippantásra is csak a csoki illatát lehet érezni. A csípős paprikát a csoki tetejére szórták, a töpörtyűből első pillantásra nem látszik semmi, csak ha széttörjük a csokit: olyan mintha szabálytalan alakú fehér kekszdarabkák lennének benne. De ez csak a látszat. Ha beleharapunk, az első új élmény a csokidarab állaga lesz – a csoki miatt olvad, a töpörtyű miatt ropog, serceg és omlik. Azt gondoltam volna, hogy az étcsoki (és annak a cukortartalma) majd jól elnyomja a töpörtyű ízét. De nem! Az állagon túl kifejezetten érezni a töpörtyű ízét is. Még azt is, hogy egy picit sós. Tompítja, de nem veszi el a csokoládé édességét, és ez a két íz együtt szerintem rendben van. Az utóíz egyértelműen a csípős paprikáé. Ettem már sokféle csilis csokit, de eddig ez viszi a prímet mind közül, kellemes és erőteljes. A töpörtyűvel viszont tényleg jobb, ha vigyázunk, Balázs fogába például beleragadt, mint a mogyoró.

Azt kell mondjam, hogy különössége ellenére ez a csoki szerintem finom. (És Timi szerint is az, sőt, Balázs szerint is az, pontosabban „nem olyan veszélyes, mint amire számítottam”.) És – ahogy a töpörtyű -, ez is eteti magát! Igaz, hogy a viccesen kócos malacok zsírjáról az járja, hogy egészségesebb, és jóval kevésbé hízlal, mint a „sima” sertésé, de a wikipédia szerint ez csak egy mítosz, úgyhogy legyünk jók, és osszuk meg a táblát másokkal is. És semmi esetre se adjunk mangalicatöpörtyűs csokit vegáknak ajándékba. Az az igazság, hogy nagyon szívesen kipróbálnám cukormentes, 100 vagy 80%-os kakaótartalmú táblába töltve is, sóval meghintve. Egyébként ha jól tudom és látom a honlapjukon, a csípős paprikáson túl van rozmaringos változat is.

 

Chocolitza

mangalica töpörtyűvel töltött étcsokoládé

szegedi csípős paprikás

Chocoland Mamut I.

80 gramm

1150 Ft

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr513073440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gnoldaeh 2011.07.30. 22:34:42

Köszi a posztot(: ! Erre vártam! Még nem kóstoltam egyik fajtát sem, de most még kíváncsibb lettem. Viszont az ára... Nem két tábla került annyiba? A honlapjuk szerint 544Ft + ÁFA egy tábla chocolitza.

he 2011.08.06. 10:48:32

Kedves gnoldaeh! Pedig bizony a boltban ennyi pénz volt - nem lehet, hogy a honlapon valami ajánlott ár van, amit a bolt megduplázhat?
süti beállítások módosítása