Pisztrángot tartalmaz pontosabban, zselé formájában. S bár a kókusz-hal párosításra találtam pár figyelemre méltó receptet, kókuszos-halas csokoládét még nem ettem – eddig.
A csomagoláson egy nagy pink halacska úszkál, már ettől valami egészen megdöbbentő és bizarr az egész. A második sokk az, amikor kibontjuk: a vékonyka szeletet valami furcsa, nagyon világos barna csokiréteg fedi: mintha a fehércsokiba egy leheletnyi piros-barna valamit kevertek volna, de kifejezetten olyan szín ez, mint a halak húsáé. Harmadik sokk: ahogy letörök egy darabot, a benti fehéres, seszínű réteg nyúlik, ráadásul a tábla felső részén a bevonat alatt egy rózsaszínű csík húzódik – éppen, mint amilyen a halaknál szokott lenni. És jön az utolsó előtti sokk: ahogy harapom, a nyúlós részeket apró szálacskák (a kókusz) egészítik ki – nem mintha szálkák lennének, de az egész csoki állaga a lágy, nyúlós-kocsonyás rész és a pici ropogósak miatt olyan érzésem támad, mintha tényleg halat ennék.
Jujj.
És most hadd ábrándítsak ki mindenkit: az egésznek semmi, de semmi halíze sincs. Kifejezetten halíze legalábbis. Remekbe szabott málnás-kókuszos ízű csoki ez, s ha a jól kifundált állagától eltekintünk, simán mondhatnánk is, hogy jól sikerült, nagyon kókuszos és kissé málnás csokit ettünk. Mégis van benne valami furcsa mellékíz, aminek akkor van esélye kibontakozni, ha hagyjuk, hogy a csoki íze a nyelvünk minden ízlelőbimbóját befedje – valahol hátul marad valami fura íz, jobb híján nevezzük picit halasak. Na de le merném fogadni, hogy az ijesztő csomagolás nélkül adnám oda valakinek, eszébe sem jutna, hogy halas csokit eszik.
Pedig tényleg van benne hal – az édes bevonattól és a málnás krémtől elválasztva, ha csak a nyúlós zselés-gumis részt kóstoljuk meg, az halízű. A csomagoláson felsorolt vöröshagyma, babérlevél, só, édeskömény, borsfélék ízének itt sincs nyoma.
Egyébként a málna és a kókusz kifejezetten klassz együtt – a csokiba kevert kókusz meglehetősen édes, a szárított málna savanykás édessége pedig jól illik ehhez.
Persze, a Bécs mellett született Schubert miatt fütyülöm most írás közben a Pisztráng ötöst – de a zavarosban néhányszor már halászó osztrák csokigyárban igazán megfordulhatott már volna valakinek a fejében, hogy ha éppen a halat emelik ki az összes összetevő közül, lehet, hogy lesz olyan, aki azért veszi meg, mert momentán halas csokira számít.
Málnás-kókuszos csokoládé kókuszos csokoládéval és halgumival
Zotter
1190 Ft a CsokiKorzóban