csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Sosem felejted el az elsőt?

2010. április 26. 02:45 - he

Dehogynem. Vagyis máshogy emlékszel rá, és minél öregebb leszel, annál inkább a saját elképzeléseid szerint látod a homályosuló múltat. Paradox, nem?

Szűznek lenni például.

Vagy vegyük pl. a szűzteát.

Megkérdeztem egy hozzáértőt, mit is jelent ez – nos, maradjunk annyiban, hogy megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a teacserje első szüretéből származó tealevelekből készülő tea ez (ehhez azért túl sok ilyen van a piacon), vagy a teaszüret első idényének leveleiből készült, vagy mindkettő vagy olyat is olvastam, hogy az első vagy a második változat, és nem kezelik túlzottan magát a teát, vagy mindezek tetszés szerint válogatva. A neten találtunk még olyasmit, hogy "Szűztea = zöld tea", ami elég kis suta meglátás, valamint egyesek szerint a "Szűztea = fehér tea a világ legritkább teafajtája. Kína egyetlen tartományában nő, Fujianban. Ott is csak a tavasz néhány napján van lehetőség a tea szüretelésére, és csak a legfiatalabb, még szőrös levélhajtások kerülhetnek a teába." Ebben annyi igazság lehet, hogy feldolgozás szempontjából valóban ez a legérintetlenebb.

Majd a teásblogon tisztázzuk.

De vegyünk egy másik problémát és tegyük hozzá a szűzhöz „az igazi” kérdését is.

Merthogy kit/mit nevezhetünk igazinak?

A csokinál például megoszlanak a vélemények: a nagy csokiguru Denis Vernaillen például azt mondta tavaly ősszel, hogy a fehércsoki a legigazibb csoki (merthogy magas a kakaóvaj tartalma), mások szerint „valójában nem is lehetne csokoládénak hívni, mert kakaóvajból, tejporból és cukorból áll, és nem tartalmaz kakaót.” (Busso-Vischi: Csokoládé, 47. oldal – egyébként S. Nemzetes Kriszta csokoládékészítőmester szerint sem az).

Ha még jobban összekeverjük ezt a két dolgot, abból lesz a szűzteás csoki: a fehércsokiba szűztearostokat kevertek a készítői.

A doboz nagy, s benne egyenként sötétzöld fóliába csomagolt piszkoszöld, dupla csokikockák vannak. A „zöld csokoládé” nagy dobozába egy leírást is tettek, pont, mint a gyógyszereknél. Ezen azt írják, hogy ez a csoki többéves kutatómunka eredménye, és a szűztea kivonatot nagyon finom porrá őrölve dolgozzák bele a csokiba. Meg persze felsorolják a többi terméküket a narancsbőrt eltüntető krémtől a fogyókúrás kekszen át a szűztea kapszuláig.

Maga a csoki olyan, mintha egy nagy kocka fehércsokit ennénk, krémes és lágy és valahogy zsíros is – a zöldteákra olyan nagyon jellemző kesernyés (picit mocsaras-füves) ízvilág később bontakozik ki – egyébként egy kicsit világoszöld lett tőle a nyelvem. Nagyon cukros és nagyon tömény – a teaíz is – ezért a duplakocka éppen elég egyszerre szerintem. Ha csak a fele igaz azoknak a jótékony tulajdonságoknak, amiket a zöldteáról (és a szűzteáról), meg a csokoládéról szoktak mondani, már megéri kipróbálni. Ideális ajándék lehet olyanoknak, akik például indokolatlanul fogyóznak – sok jótékony hatás egy kis jótékony fehércsokival... És mondhatjuk, hogy igazi csoki, igazi szűzteával – bármit is jelentsen ez.

 

Szűzteás csokoládékülönlegesség

Dr. Chen Patika

különleges zöld rosttartalmú fehér csokoládé

90 g

690 Ft a neten

Ft az Intersparban

 

3 komment
Címkék: fehér tea

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr781951670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plan 9 2010.04.27. 21:30:58

Zöld csoki, brrrrrr
Legközelebb jön a kék narancslé :)

kuala 2010.04.28. 01:47:35

Denis Vernaillenre szavazok, szeretem a fehércsokit!
süti beállítások módosítása