csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

A szomszéd csokija

2010. április 23. 08:06 - he

Ha horvát csoki, akkor sokaknak a nagy, piros csomagolású Mikado jut egyből eszébe, joggal – a harkányi bolhapiacon például majd' minden árusnál volt, olcsón és finoman. Nemrég Horvátországban jártam várakat nézni, és alig vártam, hogy felmérjem a csokikínálatot.

Ebből a szempontból nem volt szerencsés az út: a csokiboltjaik, ha el is mentünk mellettük, mind zárva voltak, így egy benzinkútnál vásároltam a felhozatalból.

3 kunáért már lehetett volna Milka csokikat venni – de nem fogok Milkát venni, ha egyszer horvát csokira vágyom, nem igaz? A benzinkutas pasi (bocsánat: töltőállomás-kezelő) röhögött is, mikor vagy kétszer körbejártam a csokispolcot és próbáltam levadászni a legjobbakat.

Íme az egyik:

A narancsos-kekszes csokijuk.

A Kras gyártja, amiről nekem is csak most lett tiszta, hogy gyökerei az Osztrák-Magyar Monarchia idejéig nyúlnak vissza. Magát a nagy gyárat 1911-ben alapították Zágrábban. A Kras név pedig nem a tulajdonos neve, hanem egy antifasiszta harcosé (és igen, gondolhatunk itt a nagy jugoszláv partizánfilmekre nyugodtan), Josip Kras ugyanis a második világháború alatt a partizánharcot szervezte a nácik ellen, előtte pedig jeles szakszervezeti személyiség volt, egy csomó nagy sztrájkot szervezett. A csokigyárat 1950-ben keresztelték el róla, 9 évvel a halála után. Már akkor is cukrokat, csokikat és kekszeket gyártottak.

Innen már kézenfekvő az utóbbi kettőt összekeverni – bár a netes katalógusból nem úgy tűnik, hogy túl sok csokinál kihasználnák ezt. Mindenesetre a narancsos-kekszes csoki alapja a tejcsoki, amibe narancsaromát kevertek – inkább narancsosnak mondanám, mint igazán narancs ízűnek. A keksz viszont valami lenyűgöző! Nem agyonőrölt apró darabkák vannak benne, hanem pici, de tartalmas kekszdarabok. Kb. mint mikor az ember az konyhaasztalhoz csapkodja a becsomagolt kekszet, és kisebb-nagyobb darabkák lesznek így belőle. Remek, ropogós – és még az is lehet, hogy a kekszgyár törmeléke az alapanyag, szóval fifikás.

Sajnos nem láttam még hazai boltban.

 

Dorina

Tejcsokoládé naranccsal és keksszel

80 g

10.49 kuna egy vukovári benzinkútnál 

7 komment
Címkék: tej narancs keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr381944436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.23. 09:56:45

Amelyik csokiba narancs van az már csoki formájú narancs inkább.

Mocoria 2010.04.23. 10:13:55

A narancsos csokikat szeretem, ugyan nem a narancsaromásakat, hanem azt, amiben narancshéjdarabok vannak. Főleg ha az keserűcsoki. De azt sose értettem, hogy miért jó kekszet venni csokiárban. Ráadásul melléktermék törmeléket. Nem veszek ezért kekszes Milkát se, meg cukros-tejporos töltelékeset se. Ugyanannyiba kerül, mint a tiszta csoki.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.23. 10:21:29

"Nem agyonőrölt apró darabkák vannak benne, hanem pici, de tartalmas kekszdarabok."
Na EZ hiányzik a hazai termékekből is!

diktatorikus kleptokrácia 2010.04.23. 10:46:54

ezt is imádom, meg a rizses csokikat, legyen az mikado vagy bármelyik jugó. meg a benko kakaó, vanília és eper granulátum, amit tejben elkeversz...
eurokrém volt már?

M65od 2010.04.23. 11:24:09

A Mikado is népszerű darab, de nekem mindig is a hasonló Riki lesz az alap. Nincs is kirándulás nélküle a tengerpartra már több évtizede:))

Brukk 2010.04.23. 11:35:09

Colombo csoki (jugó toblerone)?
süti beállítások módosítása