csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Szőr mentén

2009. május 22. 01:35 - he

Soha ne bízz meg szőrtelen mellkasú férfiban – tanította nekem az anyukám. Akkor még nem tudtam, hogy a cukorgyantás szőrtelenítés mostanra újra divatba jön (sajnos a férfiaknál is.). És hogyan készül a cukorgyanta? Karamellből. (Van erről egy film is, de akik látták, nem Karamellként, hanem limonádéként értékelik.)

De ha már karamell, a tesóm talált egy remek kis csokit. A neve „ekstra Kandi”, a piros csomagoláson két kakaóbab látható – de ez ne tévesszen meg senkit. Ez a szelet valójában felfújt karamell, csokiba ágyazva. Könnyűnek tűnik, odaragad az ember fogához, ugyanakkor mégis egységes és élvezetes. Ha valakinek a Mars jutna erről eszébe, jó nyomon jár: ez a csoki két lényeges kivétellel tényleg majdnem olyan, mint a klasszikus Mars. Az egyik különbség, hogy a Marsban van egy plusz, vékony, nyúlós karamellréteg a habosított fölött. Ízre és hatásfokra kb. annyi a különbség, mint amikor valaki egy nagy evőkanál fehércukrot vagy egy nagy evőkanál barnacukrot töm a szájába: érezhető a különbség, de mit számít? Ez már csak szőrszálhasogatás.

A másik nagy különbség, hogy az ekstra Kandi ára kb. a fele egy Marsénak. Persze a piaci részesedése is kisebb: egy horvát csokigyár gyártja, Eszéken. 1953-ban alapították a gyárat, akkor még Jugoszláviában, s a termelésnek (sem) tett jót a háború. Viszont maradt néhány jó kis csokijuk, egy, a régi időkben gyártott csokicsomagolásokat felvonultató honlapjuk, és egy mohácsi forgalmazójuk.

Melegen ajánlom – vagyis legalább szobahőmérsékleten, mert ugye a karamell a hűtőben megkeményedik, és szerintem úgy nem annyira finom, mint amikor nyúlik és tapad és ragad (állagra mint egy karamelles cukorgyanta és egy borotvahab egyben – de ne szőrözzünk), és mellesleg annyi, hogy a szelet 75%-át teszi ki. Ahogy a hetvenes évek szlengjében mondanák: penge!

 

ekstra Kandi

Kandit

60 Ft - kisbolt

3 komment
Címkék: karamell
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr601136663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.05.22. 10:44:13

hú, erre összefutott a nyál a számban :)

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.05.22. 10:45:02

Nestlé Liont soha ne vegyél. Olyan, mintha a Marsot karamell helyet tapétaragasztóval készítették volna. :D

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2009.05.23. 07:52:41

Fú, nekem a Lion nagyon bejön, bírom benne a tapétaragasztót. :-D A Marsot is szeretem, de annyira tömény, hogy manapság egy felet sem bírok megenni egyszerre.
süti beállítások módosítása