csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Morcos cicamica

2009. május 02. 14:12 - he

Kerek vagy szögletes? Befolyásolja a forma az ízt? Gondoljunk a pizzára, a házi- vagy a fornettisnél kapható pogácsára, a lángosra, vagy a csokikra. Ha egy tejcsoki különleges alakú, az íze is különleges?

(éééés a zenéhez kattints a képre ;) )

Merthogy a macskanyelv egyszerűen csak tejcsokoládé, mégpedig nem is az a különleges fajta. Hogy mitől népszerű? Hogy „macskanyelv” alakja van, még akkor is, ha az igazi macska nyelve nem ilyen, hanem ilyen. Ráadásul tündéri pici szőrmók cica mosolyog a borítójáról – igaz, magán a csokin már egy kevésbé barátságos cicaarc látható.

De milyen is a macskanyelv-forma? Van belőle ecset, festőknek és sminkeseknek való, sőt, van olyan építészszerszám, amit ugyanígy neveznek. Találtam néhány olyan szexpartnerkereső hirdetést is, amikből kiderül: a macskanyelv a klitorisz „művészneve”.

A csokiból készült macskanyelv története elég homályosnak látszik, íme, néhány lehetséges forgatókönyv.

A hős-változat

A macskanyelv Gerbeaud Emil cukrász nevéhez fűződik, aki az önmagáról elnevezett „zserbó” mellett egy sor más édességet is kitalált a 1900-as években. Ez is népszerű lett, később gyártani is kezdték.

A lelkes kis csapat-változat

A macskanyelv valójában a Szerencsen kezdte gyártani Stühmer Frigyes, aki a Hangya Szövetkezet Rt.-vel és a Magyar Cukoripar Rt.-vel összefogva 1921.-ben megalakította a Magyar Kakaó- és Csokoládégyár Rt.-t. A gyárban készült selyemcukor és még sorolhatnánk mi minden - a macskanyelv az egyik nagy népszerűségnek örvendő termék volt.

A hős és a lelkes csapat változat

A macskanyelvet ugyan Gerbeaud Emil találta fel, nagyüzemi gyártását viszont Szerencsen kezdték el.

A nép, a hős és a lelkes kis csapat-változat

Ahogy utánanéztem, az is kiderült, hogy macskanyelv elnevezésű sütemény már korábban létezett (recept itt), igaz, ez elsősorban tojásfehérjéből készül, s semmi köze még a kakaóporhoz sem. Tegyük fel, Gerbeaud Emil volt az első, aki kifejezetten csokoládét használt hozzá, nem tojásfehérjét. S eztán Szerencsen kezdték gyártani nagyüzemben.

Biztos utóélet

Az tutti, ugye, hogy Szerencsen gyártották, s az is biztos, hogy ment is minden sikerrel addig, míg el nem adták a gyárat – a Nestlé vette meg egyébként. Azóta -a csomagoláson szereplő feliratokból kiindulva legalábbis – elsősorban közép-európai piacokra termeli egy kis kalocsai cég,a Karamell Snack Kft. „Macskanyelv klasszikus” néven. Egy dobozban 18 darab macskanyelv van, az egész összesen 100 gramm. A csomagoláson túl maguk a csokik is éppen ugyanolyanok, mint amilyenek annak idején voltak.

Hadd ne elemezzem magát a csokit – egy ilyen klasszikusnál úgyis az dönt, kinek milyen emlékei vannak róla. Inkább nézegessenek mindenki híres cicusokat!

 

 

Macskanyelv – klasszikus – tejcsokoládé

 

517 Ft

beszerzési hely: Spar

 

1 komment
Címkék: retro tej
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr941098775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

racpeti 2012.06.11. 19:59:29

A Kugler Henrik változathoz egy kis kiegészítés:
Van a csokipapír-gyűjteményemben egy Kugler Henrik által gyártott elég kicsi dobozka, rajta a felirat: Langues de Chat - Perlées.
(Macskanyelv - gyöngyös)
A dobozon egy fekete és egy fehér macska fehér gyöngysorok után nyúl. Ránézésre körülbelül 100 éves lehet, bár nehéz pontosan megállapítani, de kimondottan szecessziós jellegű az egész. Sajnos nem lehet tudni, hogy mit is tartalmazott a doboz, főleg annak ismeretében nem biztos, hogy a ma ismert csoki macskanyelvet, hogy a franciáknál a Langues de Chat a mai napig egy teasüteményt jelent.
süti beállítások módosítása