Sosem hittem volna, hogy van olyan gyümölcs, amiből viszonylag kevés az étcsokihoz keverve még tud érvényesülni. Főleg, ha 60%-os az az étcsokoládé, és biztosan nem sajnálták belőle az anyagot. Merthogy svájci. A gyümölcs meg baobab.
Kicsit utánaolvastam ennek a gyümölcsnek: a baobab fa az a szép sziluettű fa, amiket Afrikáról szóló filmekben láthatunk. Akár 25 méteresre is megnő, az idősebb fák törzse akár 30 méter vastag is lehet – nem csoda, hogy láttam olyan képet a neten, hogy valaki kivájta a törzset és abban lakik. A baobabfa gyümölcse olyan, mint egy kókuszdió, és kb akkora is, de másfél kiló. Sajnos, még nem volt szerencsém élőben is látni (és ennek esélye fogy, tikktakk, tikktakk, pill és itt van dec. 21.). Viszont a szakemberek szerint szupergyümölcs – egyrészt, mert háromszor annyi vitamin van benne, mint a narancsban, másfélszer annyi vas, mint a spenótban, több benne az antioxidáns, mint a gránátalmában vagy az áfonyában, van benne foszfor és B1 és B2 vitamin. És azért is szuper, mert ennek ellenére is finom (ez a szupergyümölcs meghatározása, nem a véleményem).
Ebben az étcsokiban az volt a meglepő, hogy nem látszott a töltelék a belsejében, amikor széttörtük, pedig valami sárga, élénkzöld vagy pink, lekvár-szerű krémre számítottam volna. Vagy baobabgyümölcs-darabkákra. De sajna porítva van benne.
Mint oly’ sok csokinál, a lényeg itt is az, hogy hagyjuk olvadni. Az ízek így lassan, de biztosan bontakoznak ki, és hoppáhoppá, egyszercsak előtűnik valami savanykás az étcsokiíz mellett: valahol a narancs és a grapefruit között, picit talán barackos, vagy inkább maracujás az íze. Egyszerre ismerősen finom és ismeretlenül új. Aztán eltűnik, s nyomában csak az étcsoki íze marad, egy kis vaníliás felhanggal.
Új kockát!
Alig hiszem el, hogy csak 5% van ebből a gyümölcsből a csokihoz keverve – egyszerűen olyan, mintha teljesen ugyanannyit ennék belőlük. Pedig a legtöbb „normális” ízt simán kenterbe veri az étcsoki. És olvad, és megint, megint! A kocka egyik olvadási pontján ott a savanykás íz. Mi a fenére hasonlít ez? Talán a ringlóra? Mindenesetre finom.
Még egyet!
Rákeresek erre az ízre – azt írja a Goog, aki nem-is-annyira-a-barátunk-mint-képzeljük, hogy „A majomkenyérfa gyümölcsének az íze leginkább a körte-vanília-grapefruit ízének keveredésére emlékeztet.” Hmm. Egy deka körtésség sincs ebben, akkor már inkább egy cukorba pácolt vérnarancs. Elképesztő, hogy lehet valami ilyen kis savanykás és finom egyszerre egy nem túl édes (60%, ugye) csokiba keverve – vagy maga a baobabgyümölcs az édes és savanyú és friss egyszerre?
Nem hinném, hogy valami „E” lenne ez, elvégre biocsoki, Svájcból. Csabi háromszor sétált el a gyárig, át a határon, csak, hogy vehessen belőle (először megnézte a nyitva tartást, aztán pontosította a fizetőeszközt, aztán bevette a várat). És ez az 1947-ben alapított Chocolat Stella a netes termékkínálat alapján egészen új irányokban gondolkodik: egy csomó bio, organikus meg öko csokijuk van, még Halal és kóser is – bármit is jelentsen utóbbi kettő.
Önmagában a csoki sem semmi, de a legszuperebb az, ahogy olvad, és hirtelen hopp: egy falat Afrika vagy mi: baobabgyümölcs. Aki látott már ilyet, vagyis kóstolt élőben, mesélne? Köszi.
Organic by Nature Noir 60% Dark cacao Babobab Fruit
Chocolat Stella
100 g
Ajándék volt, köszönöm szépen!!!