csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Ez kell!

2009. március 22. 12:57 - he

Tehén – tej. Csirke, disznó, marha – hús. Biztos, hogy mindenkinek egyértelmű az összefüggés? Vagy csak a gondosan becsomagolt, átfóliázott húsdarab létezik, aminek semmi, de semmi köze az élő állathoz? Gondolhatjuk akár ezt is. Lehetünk vegetáriánusok, és akár ilyen alapon ehetünk húst, amit valamelyik nagyáruházláncból szereztünk be. Az ölés az életbenmaradásért és a gyilkolás nem ugyanaz. De néha azt gondolom, hogy látnunk kéne azt, ahogyan ezek a termékek készülnek: a legelésző tehenet, vagy a szabadban rohangáló tyúkot – vagy éppen szembesülnünk kellene azzal, hogy milyen körülmények között tartják ezeket a jószágokat miattunk.

Ha közelebb vagyunk hozzájuk, talán máshogy gondolkodunk.

És tegyük a kezünket a szívünkre: ugyan milyen gyakran látunk kakaófát?!

Állítólag a fa a kérge alatt rózsaszínű, és az ötösével pompázó fehér-lilás virágai délután nyílnak csak ki, hogy éjszaka illatozzanak. Maga a kakaóbab, amiért anno arannyal fizettek, nagyobb mint a kávészem, s alaposan és óvatosan kell pörkölni ahhoz, hogy a csokoládé készítéséhez fel lehessen használni.

Na, ilyen kakaóbab törmelékét keverték a Tibi Cocoa Dream csokijába, ami hirtelen közel hozza azt, amiből valójában készül. Hogy ne legyek túl morbid: mintha a csirke néhány tollát is hozzácsomagolnák a húshoz, amit megveszünk – persze ez a párhuzam egy kicsit sántít.

De hogy ezek a kakaóbabok mennyire ízletesek! Elképesztő energia és csokiíz van bennük, annak ellenére, hogy sem keserűnek, sem édesnek nem nevezném magát a töretet. Hasonló a helyzet a cukorba mártott kávészemekkel: minden lefőzött presszókávé eltörpül a bab erejéhez képest. Egy ilyen csoki után az ember akaratlanul is másképp néz a többi csokira: inkább kiérzi a kakaótartalmat és még jobban lenézi a fehér csokit (bocs, természetesen tisztelet a kivételnek).

El tudom képzelni, hogy az 1500-as években hogyan hatott ez a bab és a belőle készült főzet a konkvisztádorokra – az akkori kor red bullja, hellje, brutálja, blue beare lehetett,a miért érdemes akár ölni is.

Egyébként ezt a csokit nagyon találóan Gatto díszti a Macskafogóból. A hájas, hatalmas kandúr, a dorombolóhangú maffiavezér. Aki nem öl, csak ölet. Pedig nem árt néha közelebb menni: hiszen ami nem öl meg, az erősít.

 

 

Cocoa Dream

 

Étcsokoládé kakaóbab törettel dúsítva

Tibi

 

1 komment
Címkék: kakaóbab
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr271017910

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: femme mature soumise 2018.04.08. 19:08:57

Gyurta Dani bűne - Jobbegyenes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tpancs 2009.09.03. 09:08:07

épp most eszem ilyen csokit, és meg kell mondanom, csalódás.
sime édes íz, a harmadik kocka már émelyít. mintha tortabevonó étcsokit ennénk. a kakaóbab szerintem nem dob rajta semmit, néha zavaró, ha egy-egy szétrághatatlan darabkával találkozunk.

a Tibitől még mindig a töltött étcsokik a kedvenceim, szerintem abban verhetetlen!
süti beállítások módosítása