Csokoládé... és újság

Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2014.12.23. 20:59 he

Oh La La

Címkék: tej karamell

Ez a Michel Cluizel tudhat valamit, még a Sarah Jane Evans-féle csokis könyvben is

szerepel. Azt írja róla: mindig megéri megkóstolni az új kreációit. „Franciaország azon

kevés csokoládékészítői közé tartozik, akik egyenesen az ültetvényről szerzik be a

kakaóbabot, és azt használják fel.” 1948 óta foglalkozik csokoládé készítéssel, ma már a fia

és a két lánya viszik tovább az üzletet. Sarah Jane Evans azt is megjegyzi, hogy jó

kiindulópont Cluizel-féle csokit enni, mert nem tesz bele szójalecitint. Egyébként

háromnapos képzéseket is tartanak, az esküvői tortáktól a bonbonkészítésig. Kb 1050 euró

egy ilyen tanfolyam ára.

 

cluizel.jpeg 

A sóskaramellás tejcsokiját majszoljuk most, Zsófinak hála, akinek nagyon jó orra van

ahhoz (is), hogy ilyen szuperségekre bukkanjon Párizsban. A csomagolástól nem dobtam

hátast, de azt meg kell jegyeznem, hogy a kis csokikockák minden egyes darabja dedikált

(vagyis ilyen a forma), s ennek alapján M.M.Cluizel elég erős énmárkát építget, kockáról

kockára.

 

Már az illata is vajas úgy, hogy közben érezni a kakaót is, ha az nem lenne benne, meg sem

tudnám mondani, nem egy darabka vajat szagolgatok-e. Márpedig ha máshonnan nem, a

Julie és Julia óta tudjuk: a vajból egyszerűen nem lehet elég. Maximálisan egyetértek!

 

 

Ez az a csoki, amit nem érdemes harapdálni, egyszerűen muszáj olvadni hagyni – és olvad

is. Selymesen omlik szét, mint a vaj, édes, amennyire csak kell, és csak az aprócska

ropogós karamelldarabkák törik meg ezt az olvadós harmóniát. A karamelldarabkák olyan

picikék, hogy egy pillanatra sem kell aggódni amiatt, hogy esetleg a fogamba ragadna. A só

miatt sem kell aggódni, jórészt az utóízében van jelen a karamellel együtt, s ugyanakkor ez

az, ami mélyebbé teszi az egészet, nem egyszerűen vajjá, és nem egyszerűen csokivá. És a

só tart ki a legtovább.

 

A sós karamell egyébként már évek óta nagyon trendi, kivéve éppen Franciaországban,

ahol a sót a tartósítás miatt használták, karamellában is, ez nem olyan nagy cucc.

"Miközben a tengerentúlon a legmenőbb, legdrágább éttermekben néhány éve tarolnak a

sós karamelles kreációk, és desszertlap gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, a

franciák, mint sokszor máskor, csak röhögnek a markukba, hiszen számukra  egyáltalán

nem újdonság ez a kombináció." - írja Mautner a blogján.

 

Ez nem egy vigaszcsoki. És nem is odaütős kakaóbomba.

 

Inkább valami hihetetlenül gyengéd.

 

Meg vajas.

 

Olyasmi, amit újra és újra, és újra ki kell próbálni, amíg csak tart a tábla, és belefeledkezni, amíg csak van.

 

 

 

Cluizel €4,60 /100 gr

 

@Lafayette Gourmet

40 bld Haussmann

75446 PARIS

 

Köszi, Zsófi!

 

Szólj hozzá!

villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr917007451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.