Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2010.05.24. 19:17 he

Voilá.

Címkék: retro tej bonbon

Párizs, művészet, francia konyha. És hiába érzem, hogy valami köze kell legyen (legalább szellemiségében) az 1900-as századforduló párizsi világkiállításának a mi magyar Párizsi kockánkhoz, legalább olyan nehéz bizonyítani, mint pünkösd hétfőn Párizsi kockához jutni a boltban. Carlosnak jár a köszönet, hogy utóbbi sikerült, Retekblognak meg azért, hogy most ez kerül sorra :)

Ha minden igaz, a Párizsi Kocka a szerencsi csokigyár terméke volt egykoron, s ez az egyik Nagy Retro Csoki Magyarországon. Ma már – ugyanúgy, ahogy a kapucíner, meg a Boci – a Nestlé egyik cseh gyárában készül, és manapság „Boci Párizsi Kocka” néven fut. Szerencsére ez csak a nagy dobozon szerepel, maga a csomagolás olyan, mint egykor volt: aranyszínű, fekete betűkkel: Párizsi kocka, „Kakaós, kávés ízű, alkoholos krémmel töltött tejcsokoládé”. Gondolom, mivel vastag a töltelék, azért vastag a kocka alapja: legalább félcentis. Maga a kocka oldala 2,5 centis. Az enyémnek a tetején volt egy fura virág-szerű minta, amire eddig vagy nem figyeltem fel, vagy nem is ilyen volt eddig. A tejcsoki tejcsoki, nem vesztegetnék szót rá, ugyanis ami igazán fontos ebben a kis édességben, az a vastag, majdnem egy centis krém. Találtam a neten néhány olyan receptet, ami francia kocka néven fut, és elgondolkoztam: ugye van francia drazsénk, meg francia krémesünk, meg párizsi csúcsunk, meg... párizsink is, de az más tészta, akarom mondani hús.

Utánaolvastam a kávés-kakaós cukrászatban használatos krémeknek, de csak néhány utalást találtam arra, hogy létezik egy ún. párizsi krém is. Idemásolom a receptet: 1000 g cukor, 1000 g vaj, 400 g kakaópor, 700 ml nem növényi eredetű tejszín, 2 evőkanál kávé és 1 evőkanál rum – elvileg össze kell melegíteni mindent, majd hozzákeverni a vajat és hagyni kihűlni. A Csokoládé című könyvben is hasonló kávés krém receptet találtam, igaz, azt nem nevezik párizsinak. Meggyőződésem, hogy az alkohol az egyik legfontosabb összetevő a kakaópor mellett, és bevallom, a mai adag kapcsán kicsit csalódott is voltam: szerintem nem olyan nagyon alkoholos, mint régen volt (persze, akkor még nem volt zéró tolerancia az utakon). Jegyzem meg: a leírások alapján 184 napig őrzi meg a minőségét, érdemes a kockán megnézni a gyártási időt.

A retró jelleg mellett ráadásul számomra van valami plusz bája a Párizsi kockának: ez nem az ipari csokik és bevonók iránti nosztalgia része, annál sokkal törékenyebb és kifinomultabb. Mintha az úri szalonokból ragadt volna itt, mint egy apró kis ajándék a kisasszonyoknak, egy pici bonbonremekmű a mama retiküljéből... már csak Hyppolit kéne, hogy előugorjon: Parancsol egy falatnyi kis édességet, nagyságos asszonyom?

Ami az előnye ennek az édességnek, az a hátránya is: a pici, elegáns aranykockát nagyon könnyű csak úgy bekapni, vagy elmajszolni, ezért a magam részéről nem veszek soha kettőnél többet egyszerre, hiába helyezik el a pultok és a pénztárgépek közelébe.

 

PÁRIZSI KÁVÉS KOCKA

Kakaós, kávés ízű alkoholos krémmel töltött tejcsokoládé

12,6 g

33 Ft a kisboltban

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr612028308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.05.24. 21:04:11

Gyermekkorom nagy kedvence, holtversenyben áll a konyakmeggyel. Na jó, most is nagy kedvencem. :-D

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.05.24. 23:05:27

Csak miért kell ennyire igénytelen csomagolásban tartani. Nekem ezért nincs kedvem enni belőle...

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.05.25. 15:04:37

Jaj ne már, ha még bonyolultabb lenne a csomagolás, még drágább volna a csoki. Nem tök mindegy? Letéped róla a sztaniolt és magadba tömöd. Ez a lényeg. :-)

HAdam 2010.05.26. 11:20:30

Szerintem a retro csomagolás a lényeg. Ha újabb csomagolásba lenne akkor vennél egy olyan nevű csokit hogy párizsi?:D:D

valerio 2010.10.31. 02:37:32

nyamnyamnyam! A legfinomabb magyar édesség! Aki ezt szereti, rossz ember nem lehet! Milyen kár, hogy a fogyókúrámnak nem része...