Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2009.12.29. 00:48 he

Gasztromozi (francia-amerikai-francia-magyar koprodukció)

Címkék: belga off hellókarácsony

A Julia és Julia – két nő, egy recept című filmet nézhette meg egy teljes moziteremnyi kiválasztott a pécsi Apolló Moziban, Karácsonyi kóstoló néven, koncepciójuk alapján úgy, hogy a film egyik főszereplőnőjének, Julia Childnak amerikaira fordított francia receptjeiből egy Magyarországon élő francia, Fabrice Gonet készített kóstolót, amit a film előtt-alatt-után ehettünk meg.

A pontos forgatókönyv: a film előtt kaptunk előételként fokhagymás-bazsalikomos paradicsomos brushettát pirított barna kenyéren, majd a film kb. közepén egy adagnyi csokoládékrémet, s végül, a mozi melletti étteremben megkóstolhattuk a filmben is nagy hangsúllyal szereplő boeuf á la Bourguignonnet, tejszínes burgonyával, s végül egy pohár pezsgőt is kaptunk.

Fabrice (aki, csak megjegyzem, néhány éve a pécsi Alliance Francaise vezetője is volt, s néhány hete a pécsi Pezsgőházban is lehetett enni a főztjét) elmondta: tavaly látta ezt a filmet, és már akkor ilyesféle ötletei támadtak – az egeknek legyen hála, hogy az Apollóban (vagyis konkrétan a vezetőjében, Varga Gabiban, gondolom) társra talált hozzá.

Magára a filmre nem vesztegetném a szót, arról írtak már páran, csak annyit mondanék: a homárgyilkosságnál az egyik barátom (aki nemrég nyúzott meg egy lazacot) felemlegette a tavalyi közös homárfőzést a másik barátomnak (akinél véletlenül volt levendulaszirup, amit az ajándékpezsgőnkbe kevertünk) s közben a harmadik jóbaráttal gondolkodtunk azon, hogyan lehetne Pécsre meghívni a kedvenc gasztrobloggerünket (aki az én étrendemet mellesleg forradalmasította).

Az előétel mesés volt, a boeuf porhanyós, a burgonya fenséges.

De hadd meséljek a csokiról.

Fabrice előre kiemelte, hogy nem mousse, hanem csoki krém az, amit kapunk. Nem is volt olyan levegős, mint egy mousse, de legalább olyan alattomosan viselkedett: könnyű volt és élvezetes, de már a negyedik kiskanálnyinál úgy éreztem én (!), lassítani kell a tempón, annyira eltelít. A felülete csillogott, és úgy volt lágy, hogy ugyanakkor kedvet éreztem ahhoz, hogy kiborítsam, megáll-e, olyan tartása volt. Nem volt túl édes, s utólag kifejezetten olyan volt, mint egy nagy szelet minőségi csoki – krém formájában. Fabrice gyorsan a receptet is megosztotta: tejet és tejszínt 82 fokosra hevít (azt mondta, ez volt a legnehezebb most, hogy száz emberre főzött, ja, és természetesen használt hőmérőt), és azt keveri a cukorral kikevert tojássárgájához, amihez 70%-os belga olvasztott csokoládét adott.

Aki kedvet kapott hozzá, annak még néhány dolgot ajánlanék:

Julia Child receptjeit.

A csajszi blogját, aki kipróbálta őket és írt róluk.

David Lebovitz blogját, akinél először olvastam Juliáról, és szerintem egy csokoládé- (és fagylalt-)mágus.

Bármit, amit Fabrice Gonet szervez.

A pécsi Apolló Mozit.

És... megjegyzem, ez nem Európa Kulturális Fővárosos rendezvény volt – 2010 még előttünk áll.

 

 

Karácsonyi kóstoló

Apolló Artmozi

Jegy&kóstoló: 800 Ft

 

4 komment

villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr311629623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betra 2009.12.29. 09:02:01

Kb két hete láttam a filmet, és pont azon filóztam, vajon mikor írsz róla... :) Eza mozi-kaja csúcsszuper lehetett!!!! És tökre nem is volt drága. Szóval most egy kicsit irigyekedem...De csak picit. Megcsinálod a csokikrémet? Pár poszttal ezelőtt a karajon is írtak a maghőmérőről.. :) Nincsenek véletlenek, na! :)

Fekete Dániel . · http://csakaszepre.blog.hu 2009.12.29. 12:29:20

Az elmúlt héten annyi féle-fajta csokit nyomtunk be, hogy lassan kicsapódik rajtunk a cukor...de ezt ki kell próbáljuk!

he 2009.12.30. 11:53:15

Kipróbálom, persze :)
És íme, még egy link, Buba összefoglaló szebb-jobb-teljesebb cikke ugyanerről az eseményről, képekkel, linkekkel: www.pecsiborozo.hu

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2010.01.03. 13:03:35

A film alapötlete jó, de Amy Adamsnél idegesítőbb figurát, keresve sem találtak volna. A 25. perc után már rendesen idegesített a csaj, csak az ételek no meg Meryl Streep miatt maradtam a helyemen.