Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2009.12.16. 02:28 he

Bonbák

Címkék: levendula chili bonbon handmade csokikészítés

Ez a legújabb szó, amit Tésenyi Andrea hand-made bonbonjaira alkottam. Picik, önmagukban egy-egy különböző kis világot testesítenek meg, és minden egyes darab megpróbál az adott ízből annyit magába sűríteni, amennyit csak lehet.

Előrebocsátom, hogy én magam nem voltam jelen a Nagy Csokoládé Bemutatón, Siklóson, december első péntekén, de szíves közvetítéssel sikerült némi csokihoz jutnom (köszi!!). Az is csak a képekből derült ki, hogy az egyébként borozó-tulaj mestere nem más, mint az az S. Nemzetes Krisztina, akiről a Csokoládé lelke kiállítás kapcsán már utaltam – már ott is lenyűgöző volt, amit csinált. Az eseményről, a tanulási folyamatról és magáról a tanítványról sem tudok sokat írni, azonban arról, hogyan késeltük meg Zsófival (a képen az ő keze látható) a madárlátta bonbonokat, annál inkább.

Nos.

Első blikkre is látszott, hogy ezek a csokibonbonok nagyon szép fényesek. Mikor kettévágtam őket, klassz kis csokiforgácsok is keletkeztek – és ahogy S. Nemzetes Krisztina azt a kiállításon mondta – kagylószerűek voltak. Egy-egy pici tökéletes világ. Az egyik fehércsokis félgömbön lila szívecske, a másikon csokiból készült kávészem, az étcsokisokon aranypor, és.... természetesen a számomra egyik ízben is legjobb: a „legcsúnyább”, kívülről apró pici, feketés forgácsokkal borított étcsoki-töretes.

Az esszenciális főízek számomra két végletét emelném csak ki. Az egyik, ami levendulás krémet rejtett. Annyira intenzíven volt levendulaízű, hogy az ember azt hihetné, hogy konkrétan egy levendulát rágcsál – és valóban, legnagyobb meglepetésemre apró levendulavirág-darabkák voltak benne. Tökéletes fogsornál és akut levendula-imádat kívánatos, de nem kötelező – mindenesetre Zsófival és a barátaimmal mostanában azon is elfilózgatunk, hogy vajon ki kell-e a virágdarabkákat szedni egy krémből vagy sem (a nyári levendulafagyiból kiszedtük). Na de most komolyan: szerintetek? Aki a levenduláról nem a molyirtóra asszociál (én a Buba-féle francia levendulamezős képekre szoktam gondolni, vagy a 30-as években onnan Tihanyba telepített gyönyörű Öreglevendulásra), annak ez biztosan mennyei. Levendulásabb, mint a NewTree-féle pl.

A másik, már minden fenntartás nélküli véglet: az Andrea-féle chilis bonbon! Mikor paprikába harapunk sokszor elsőre nem is érezzük annak valódi erejét. Írtam már korábban is chilis csokikról, s azokhoz kapcsolódva annyit mondhatok: képzeljük el a Milka limitált chilis kiadásának egy tábláját. Törjük le annak egyharmadát, és burkoljuk be. Kb így tudnám ennek a pindur bobónbonnak az erejét szemléltetni. Nagyon ott van!

Erről az intenzitásról az jut eszembe, hogy „annyi tömeg, annyi energia sűrűsödik össze egy kis térfogatban, hogy a végén a gravitáció legyőzi az összes többi erőt, és minden összeomlik a saját tömege alatt.” - igaz, ez a rejtélyes fekete lyuk. Hogy hiányosságaimat pótoljam, elhatároztam, hogy meg is keresem Andreát, és megkérdezem őt magát, mi vitte arra, hogy pici ízbombákat gyártson Siklóson.

Folyt. Köv.

 

 

A kóstoló eredete:

A Borozó
Siklós, Belváros Felszabadulás u. 7.

 

Szólj hozzá!

villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr851601245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.