Csokoládé... és újság

Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2009.10.18. 16:20 he

Sisterhood is powerful

Címkék: tej tea jázmin

A Tüke-kút szélén ücsörögtünk, körülöttünk két gyerek rohangált az elvirágzott tulipánok között, vízipisztolyokkkal locsolták a növényeket és minket. Mi pedig közben a legújabb csokis szerzeményeinket osztottuk meg egymással. Sütkéreztünk, csámcsogtunk és beszélgettünk. Egy csepp paradicsomi nyugalom. Olyan, mint mikor megpihensz és közben tudod: mi hárman, ha az időt egy pillanatra meg tudjuk állítani, akkor együtt akár a világot is képesek lennénk megváltani. Legalábbis nekem ilyen érzés volt, olyannyira, hogy azóta hordozgatom magammal egy kis fémdobozban (ami Bubáé) azoknak a csokiknak a kockáit, amik izgalmasak voltak (ezeket meg Nóra hozta). És ha azt mondom, mindez májusban(!!!) volt, akkor el lehet gondolni, mennyire finom volt, ha még mindig meg akarom osztani.

Előszöris: a képen látható csokikockák sokat láttak, többször megolvadtak, rázkódtak, voltak a zsebemben, szinte valamennyi táskámban, a hűtőben, a szerkiben, a polcon, az asztalon, kaptak hideget-meleget. Azt hiszem, magam miatt sem ártana a csokik eltarthatóságáról és az ideális körülményekről írni egy posztot – de majd utánaolvasok/kérdezek és megosztom.

De kérek mindenkit, hogy tekintsen el a képtől, és koncentráljon arra, amit írok. Az eltett és őrzött csokikockák egyike ugyanis Dolfin csoki, zöld teával és marokkói jázminnal.

A dolfin cég belga, s hasonlóan a NewTree-hez, filozófiájuk az, hogy jó minőségű csokijukat mindenféle jósággal ízesítik. S ahogy a NewTree elsősorban a csoki élettani hatásai szerint teszi ezt, a Dolfin csokoládékészítői utazgatnak, és egy-egy világrészt, országot, kultúrát azzal próbálnak bemutatni, hogy az annak megfelelő fűszereket és növényeket keverik a csokimasszájukhoz. Ez elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, sőt, elég klassz dolog lehet egy-egy messzi országból ízkombinációkkal hazatérve csokival szimbolizálni azt a lelkiállapotot, ami ott töltötte el az embert az út során. A legújabb csokijukban például garam masala van, állítólag jó csípősen, s persze Indiából.

A jázmin szerintem ennél jóval nagyobb kihívás. Itt ez a (ha marokkói, akkor fehér) pöttöm kis virág, az illata rendkívül intenzív: legalábbis a magam részéről mindig az orrom után mentem mikor anno a granadai utcácskákban tévelyegtünk, ha a szállásunk (előtt álló jázminbokor)hoz akartam találni. Nagyon finom, nagyon nőies – és igaz,hogy a parfümkészítők egyik fő alapanyaga, mégis nehezen találni az illatszereken túl olyan terméket – legyen az iható vagy ehető – ami tényleg, igazán, maradandóan jázminos.

Mivel markáns jázminízt nem, de a csapdába ejteni vágyott illatot ismerjük, tényleg nehéz ügy ez: még a jázminos teák is olyanok, hogy van egy alaptea, amihez mondjuk jázminkivonatot, -aromát, vagy egyszerűen a szárított virágocskákat kevernek. Ez a „vivőanyag” ebben a csokiban a zöldtea. Van egy sencha-teás dolfin-csoki is, ami sokkal, de sokkal teásabb ennél, de azért ez is elég teás: konkrétan olyan, mintha teafű darabkák rejlenének a tejcsokiban. És akkor, miközben a csoki majszoljuk és sercegnek a fogunk alatt pici teafűszálak, egyszer csak érezni lehet a jázmint, ami valahogy egyszerre íz és egyszerre illat. Valami zseniális. És most tévedsz, ha azt hiszed, hogy a május óta sanyargatott kis csokikockákon már nem érezni. Nem is tudom hogy találhatták el ennyire jól az arányokat, de sikerült: nem olyan, mintha jázminos parfümöt fújtunk volna a szánkba, olyan sem, mintha virágocskákat ennénk, és mégis igazán, teljesen jázminos.

Maga a növény egyébként Kínában a női szelídség jelképe, a hinduk egy netes forrás szerint „erdei holdvilágnak” nevezik. Gyógyhatása alapján is nőies: mindenféle menstruációs panasz ellen javallt, ugyanakkor serkenti a vágyat, és nagyon jó a depresszió ellen.

Ami számomra elképesztő benne az az ellentét, ami az aprócska, törékeny virág és a mindentbelengő, hatalmas illata között van, ráadásul még nehéz „csapdába ejteni” is. Indira Gandhi juthat egy ilyen illatról az ember eszébe, vagy Teréz anya, vagy mindazok a nők a történelemben, akik helyzetükhöz képest erősek és meghatározóak voltak. Akár egy befolyásos marokkói hercegnő. És mindemellett, ha már jázmin, hát akkor: az élet szép. Főleg, ha hiszünk is ebben.

 

Dolfin csoki zöldteával és marokkói jázminnal

Nóra egy makói boltból hozta nemtom, mennyiért, de találtam a neten: 340 Ft 30 gramm itt

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr991458206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapujanincs (törölt) 2009.10.18. 17:26:59

nálunk (debrecenben) vagy öt-hat éve lehetett dolfint kapni. akkor is volt masalás, egyáltalán nem csípett. imádtam.

utálom a csípős csokit.