csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Magyar mediterrán mix

2009. június 20. 16:50 - he

Képzelj egy olyan tavat magad elé, ami a völgyben fekszik. Körötte erdő, a tóparthoz vezető dimbes-dombos lankás közepén színpad, zenekarral. Mintha egy vip páholyban állnál, pedig előtted-mögötted tömeg. A színpad néhány másodpercre elsötétül, az égen a színes lámpáktól megkergült lepkék helyett a csillagokat látod egy pillanatra, aztán a banda rázendít. Bár Lovasi felkonfja szerint ez a dal is a farkakról szól, az Autók a tenger felé-nél már megjegyzi: milyen kis mediterrának lettünk, pedig a Mecsek északi oldalán vagyunk.

És ha már magyar (a büfében van lángos), meg mediterrán (van mézes ágyas meggyes pálinka és vadrózsa- és hársvirágszörp is), egy átlag középiskolát végzett általában rögtön egy bizonyos dunántúli mandulafácskára asszociál. Ezért hadd dobjak be egy másik ízt is: a mézes-mandulás Tibit.

Pirított darabolt mandula van benne, jó sok. Apróbbak és nagyobbak egyaránt – mint mikor mozsárban próbálunk összezúzni valamit. A legjellemzőbb azonban az a mézillat, ami miatt akár egyetlen, becsomagolt kocka is meghatározza a csoki pontos helyét még egy papírokkal, könyvekkel, más csokikockákkal és táskákkal terhelt, agyonpakolt íróasztalon is. Annyira édes és émelyítően mézes illat, hogy a magam részéről (pedig fantasztikus mézekhez vagyok ám szokva) csak olyankor érzek ilyen illatot, ha az orromat szó szerint beledugom egy félig teli mézesüvegbe. Úgyhogy aki nem bírja a mézszagot, ne egyen ilyet! És aki a mézízt, az se, mert bár van ugye benne a megszokottan jó minőségű tibis tejcsokiból jócskán, meg ropogtatnivaló a mandula, az utóízben a méz messze kenterbe veri mindet, ráadásul tapasztalataim szerint az intenzív „utómézíz” kitart kb. egy órát. Ha az összetevőket nézzük, akkor éppen emiatt meglepő, hogy csak 2%-nyi mézpor van benne, s a fentiekből kiindulva sok mézaroma. Szigorúan kissé olvadtan ajánlom, s a legjobb, ha hagyjuk a szánkban tovább olvadni: akkor mindhárom íz egyszerre omlik szét.

És ha már az orfűi fesztiválnál tartunk: a vérpezsdítő Psycho Mutantshoz a tequlia-ízű, kukacot is tartalmazó nyalókát ajánlottam volna – igaz, még nem próbáltam, de pont ehhez a koncerthez illene, ami alatt egy Roberto Rodrigez-film főszereplőjének érezheted magad.

Csak vigyél magaddal kabátot. Meg széldzsekit kapucnival. Ha magyar mediterrán, akkor bármikor eshet.

 

tibi prémium Mézes-mandulás

mézes-mandulás tejcsokoládé

100 g

Ft a Tescoban

1 komment
Címkék: tej méz mandula
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr601197198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[zsu] 2009.10.17. 16:00:23

Kipróbáltam, pontosabban most próbálom. Szétcincálom a celofánréteget és... hmmm... tényleg: micsoda finom mézillat! Nem is éreztem még sosem ilyen mézillatot! Egy picit talán már émelyítő is, annyira erős. Nem is tudom, mire számítottam pontosan, de nem teljesen ilyenre. Azt hiszem, vártam egy kis krémet, vagy vmit, de az sajnos nincsen, csak - tényleg - sok manduladarabka.
Nem rossz, nem rossz, de nekem nem az igazi.
Túúúúl sok a méz...
Bár megbeszéltük, h nem szeretünk pontozni, én mégis pontozok :D
5/10
süti beállítások módosítása