Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellokarácsony (1) hellókarácsony (5) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2009.06.17. 22:47 he

Ez már döfi!

Címkék: könyv

Ha igazi, csokoládéról szóló művet szeretnénk olvasgatni, akkor meleg szívvel ajánlhatom ezt a könyvet. Bár látszólag ugyanazt a kört futja be, amit a korábban bemutatott csokoládés könyv, mégis merőben más: mintha egy sok teraszos, hatalmas csilli-villi luxus óceánjárót hasonlítanánk a hajótöröttek ugyanerre a célra szánt cölöptutajához.

Ez a könyv is a csokoládé történetével kezdődik, például itt van rögtön Ek-Chuah, a kakaó védőszellemének ábrázolása, ami nem csak az isteni, éteri jelleget, hanem a kakaóbab feldolgozásának fáradtságos voltát is kifejezi – a védőszellem ugyanis a legtöbbször térdel, ahogy a kakaófeldolgozó munkások. Egyrészt nyilván azért, mert az Újvilágból származik, s mint ilyen, a spanyol hódítóknak köszönheti európai jelenlétét, ez a könyv a csokoládénak leginkább az újvilági és spanyol történetét követi nyomon. Az egyik kedvenc részem a könyvben, amikor a csokoládékészítés mexikói hagyományát mutatják be (14-15. o.), képekben: egy nő addig zúzza a kakaóbabot, míg kenhető massza nem lesz belőle. Ők biztosan hasonlóan ferde szemmel néznek a mi réteslap-húzogató nénijeinkre, de a képeken is jól látszik, hogy a zúzáshoz használt homorú „üllő” szerűség és a vasból készült „sodrófa” komoly izmokat kíván. Az eszközökből kiindulva az ember egy kovácsműhelybe képzelhetné magát, nem csokikészítő manufaktúrába...

Magukat a babokat is bemutatja a könyv: a sötétbarna, keserűtől (Venezuela) az erős, fanyar, kissé keserű, kissé savanykáson át (Grenada) a nagyon világosig (Jáva). Azt is leírja, hogy a különböző, általában jutazsákokban tárolt babokat a gyárak saját, titkos receptjeik szerint keverik. Van egy olyan kisebb üvegcsövük is, ami leginkább a borászatban használt lopóhoz hasonlít: beledöfik a zsákba, s úgy húzzák ki, hogy tele van kakaóbabbal – így ellenőrzik a minőséget. A szerzők végigzongorázzák a gyártás teljes menetét: a törést, az őrlést, a finomra őrlést, a konsírozást (ami gyúrás-keverés, nemesítés), temperálást és formázást.

Majd egy-egy mesterszakács segítségével bemutatják, hogyan kell klassz kis csokoládéformákat készíteni – fodrokat, kosarakat, tojásokat, nyuszikat... A recepteket olvasva az ember megtudhatja az adott édesség történetét, maguk a leírások pedig olyanok, mintha egy végzett cukrásznak szánták volna őket – mégis közérthetőek maradnak.

Hadd mondjak a profizmusra egy példát: a könyv, amiről korábban írtam, csokoládé mártott gyümölcs néven azt írja: mártsuk a gyümölcsöt a csokiba. Itt viszont kiderül az is, melyik gyümölcshöz melyik fajta csokoládé passzol, hogyan rajzoljunk a már bevont gyümölcsökre csíkokat, melyik gyümölcsöt kell mindenképpen kiszárítani, mielőtt bevonnánk. Pl.: „Az eper a csokoládébevonat előtt még egy cukorréteget is igényel, mert saját cukortartalma túl kevés a keserű csokoládé markáns ízéhez képest.” - érvel a könyv.

A sok receptből egyet lopnék át ide, mert sokféle sütihez és italhoz jól jöhet, ráadásul a könyv szerzői szerint lezárt üvegben, hűtőszekrényben sokáig eltartható, ez pedig a csokoládészirup. ½ liter tejszín kell hozzá, amit 10 dkg cukorral és átszitált, 5 dkg sötét kakaóporral összefőzünk. Mikor levesszük a tűzről, belekeverünk 20 dkg olvasztott csokoládébevonót. Szűrőn átcsorgatjuk egy üvegbe, és hideg helyre tesszük.

 

 

Nagy CSOKOLÁDÉ könyv

(Kakaó, csokoládé, cukrászat, bonbonkészítés, desszertek, italok)

Fraktura

 

Aréna 2000

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr361192183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.