csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Ökör,te

2009. június 07. 18:23 - he

Bosc, Clapp, Fétel apát, dr. Guyot Gyula. Férfias gyümölcs ezek alapján a körte (a hurrikánoknak meg általában női nevük van – jegyzi meg Carlos). De ha már körte, itt van például Vilmosé: húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Vajon Isten miért nem szokás ezt a mennyei gyümölcsöt csokihoz keverni?

Szokás, csak nálunk kevésbé.

Például a franciák megteszik. Merthogy a Szép Heléna körtéje néven futó bestseller recept (és nemcsak finom, jól is néz ki), részben éppen a csokoládé-körte párosításról szól. De minden egyéb sütit tekintve a körte szerintem egy picit mostohagyerek. Igaz, van egy rakatnyi más olyan édességnek is kiváló növény, amiből nem jelentetnek meg önálló szakácskönyveket, mint például a rebarbara, ami pedig nálunk is megterem... Najó, nevezzük a körtét középutasnak a kedveltség és gyakori felhasználás és a teljes ismeretlenség között.

De éppen emiatt számít ez a csoki különlegességnek. A megszokott Tibi tejcsokiba egy csomó apró vilmoskörtecafatot kevertek. És hogy Bubát idézzem: „olyan, mintha nem is lenne kandírozott”. Persze, mert nem is az. Újhegyen azt találgattuk, hogy vajon hidegen vagy szobahőmérsékleten jobb-e. Bubának és anyukájának abban igaza volt, hogy melegebben jobb. Mintha egy körtés csokikrémet majszolna az ember. Ehhez pedig elég a 8%-os vilmoskörtedarabka-tartalom, ami nagyjából azt jelenti (két tábla elfogyasztásának tapasztalatai után), hogy kb. 2 gyümölcshús-cafat jut minden egyes kockára. Van benne vilmoskörte-aroma is, aminek köszönhetően pedig minden csokinyalatnak körtés íze van, anélkül, hogy a kásás körtehús leve lefolyna a szánk szögletéből. Kevésbé remegtette meg a térdem, mint a málnás, kevésbé meglepő, mint a túrós-citromos, de mindenképpen nagyon finom! És miközben eszegetjük, és hagyjuk egybeolvadni a pici körtedarabok és a csoki ízét, mint egy nagyszabású szimfónia főszólamait, hadd hívjam fel valamire a figyelmet!

Mikor először kóstoltuk, eltelt 30 perc, és akkora vihar lett, hogy a kertünk egy fája és több másik fa ága esett martalékául. Mikor másodszor ettem belőle több kockát, Harkányba tartottunk egy buszon, és kellemetlenül zuhogni kezdett. Mikor ma eltökéltem, hogy megírom a posztot, viharfelhők kezdtek gyűlni, aztán komolyan zuhogott – most, hogy befejeztem, még borult az ég, de elállt az eső. Szóval ha valaki mostanában aszály sújtotta országba utazik, kérem, vigyen magával ilyen csokit, és számoljon be a fejleményekről. Köszönöm!

 

 

Tibi különleges tejcsokoládé vilmoskörte darabkákkal

90 g

150 Ft az Intersparban

 

2 komment
Címkék: körte tej
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr731169709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.06.07. 19:29:04

Juj de jó ez a blog. Átnéztem, rendesen meg is éheztem, gratula. Apró megjegyzés: az első oldalon két "cseh" csoki (a Figaro meg a Studentska Pecat) az valójában szlovák. Elég átrándulni a határon és bármelyik üzletben kapsz olyat, persze nagggyon finom. Jó írogatást :)
süti beállítások módosítása