Bosc, Clapp, Fétel apát, dr. Guyot Gyula. Férfias gyümölcs ezek alapján a körte (a hurrikánoknak meg általában női nevük van – jegyzi meg Carlos). De ha már körte, itt van például Vilmosé: húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Vajon Isten miért nem szokás ezt a mennyei gyümölcsöt csokihoz keverni?
Szokás, csak nálunk kevésbé.
Például a franciák megteszik. Merthogy a Szép Heléna körtéje néven futó bestseller recept (és nemcsak finom, jól is néz ki), részben éppen a csokoládé-körte párosításról szól. De minden egyéb sütit tekintve a körte szerintem egy picit mostohagyerek. Igaz, van egy rakatnyi más olyan édességnek is kiváló növény, amiből nem jelentetnek meg önálló szakácskönyveket, mint például a rebarbara, ami pedig nálunk is megterem... Najó, nevezzük a körtét középutasnak a kedveltség és gyakori felhasználás és a teljes ismeretlenség között.
De éppen emiatt számít ez a csoki különlegességnek. A megszokott Tibi tejcsokiba egy csomó apró vilmoskörtecafatot kevertek. És hogy Bubát idézzem: „olyan, mintha nem is lenne kandírozott”. Persze, mert nem is az. Újhegyen azt találgattuk, hogy vajon hidegen vagy szobahőmérsékleten jobb-e. Bubának és anyukájának abban igaza volt, hogy melegebben jobb. Mintha egy körtés csokikrémet majszolna az ember. Ehhez pedig elég a 8%-os vilmoskörtedarabka-tartalom, ami nagyjából azt jelenti (két tábla elfogyasztásának tapasztalatai után), hogy kb. 2 gyümölcshús-cafat jut minden egyes kockára. Van benne vilmoskörte-aroma is, aminek köszönhetően pedig minden csokinyalatnak körtés íze van, anélkül, hogy a kásás körtehús leve lefolyna a szánk szögletéből. Kevésbé remegtette meg a térdem, mint a málnás, kevésbé meglepő, mint a túrós-citromos, de mindenképpen nagyon finom! És miközben eszegetjük, és hagyjuk egybeolvadni a pici körtedarabok és a csoki ízét, mint egy nagyszabású szimfónia főszólamait, hadd hívjam fel valamire a figyelmet!
Mikor először kóstoltuk, eltelt 30 perc, és akkora vihar lett, hogy a kertünk egy fája és több másik fa ága esett martalékául. Mikor másodszor ettem belőle több kockát, Harkányba tartottunk egy buszon, és kellemetlenül zuhogni kezdett. Mikor ma eltökéltem, hogy megírom a posztot, viharfelhők kezdtek gyűlni, aztán komolyan zuhogott – most, hogy befejeztem, még borult az ég, de elállt az eső. Szóval ha valaki mostanában aszály sújtotta országba utazik, kérem, vigyen magával ilyen csokit, és számoljon be a fejleményekről. Köszönöm!
Tibi különleges tejcsokoládé vilmoskörte darabkákkal
90 g
150 Ft az Intersparban