Csokoládé... és újság

Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellókarácsony (5) hellokarácsony (1) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2009.04.12. 23:52 he

Ufók és cowboyok

Címkék: tea vörösbab

Kitikkadt marslakó szín bújik meg az éjfekete csomagolás mögött – és a meglepetések még csak ekkor kezdődnek! A tearajongók csokoládémániássá tételére már többen tettek kísérletet, ám a magam részéről még sosem találkoztam olyan táblával, amiben a tea minden jósága szépen megfért volna a csokoládé fantasztikumaival.

Ez a csoki részemről éppen a határon billeg: az biztos, hogy valamilyen módon teás és valamilyen módon csokis, mégis, ha egy jellegzetes ízt szeretnék kiemelni, akkor az a vörösbab lenne. Ijesztő? Elsőre mindenképpen. A bevonóként használt sápadtzöld fehércsokoládé a kaszálók színeit idéző zöld tölteléket rejt vastagon. Az íze elsőre édes, majd fűre emlékeztet, s végül, a nyelvünk hátsó részén egy picit kesernyés-édeskés, de jellegzetesen vörösbab ízt hagy hátra. Mintha egy tehenészfiúval smárolnál a szénakazalban.

Ebből talán arra lehetne következtetni, hogy ez egy könnyed kis csoki, pedig egyáltalán nem! Súlyos és ellenállhatatlan: voltaképpen az ember lánya addig majszolgatná azt fontolgatva, hogy teás-e, csokis-e vagy babos-e, míg el nem fogy. Merthogy így vagy úgy, de finom, ezt szögezzük le. Talán a leginkább elmélázókhoz és álmodozókhoz illik – olyanokhoz, akik szívesen elfantáziálgatnak arról, milyen lehet enyelegni egy tehenészfiúval, vagy milyen lehet repülő csészealjat látni.

Bizonyíték – mindkét fantáziálás tárgyával ez a baj, és ez a baj a csokiban lévő vörösbabbal is. Meggyőződésem, hogy eredetileg egyfajta vivőanyagként került a csokiba, pusztán csak azért, hogy a zöldtea aromájának legyen miben érvényesülnie. Van erre számtalan jól és kevésbé szerencsésen sikerült példa: a kakaó igazi ízét például szerintem a kakaós sült karfiolon érezni a leginkább, bár nyilván a legtöbben nem ehhez, hanem egy íz-társuláshoz, nevezetesen a kakaós tejhez vagy a csokihoz kötjük. Önmagában a vanília íze sem jellegzetes, a „vivőanyag” legsnasszabb formában a cukor. A tea ízét itt hellyel-közzel sikerült ugyan csapdába ejteni a vörösbabbal, ám utóbbi kesernyés íze mégis olyan markáns, hogy joggal szerepel a csomagoláson.

Arra viszont nincs bizonyíték, hogy frissítené a leheletet, de a csokievés után kb olyan, mint egy végig zöldteázott délelőtt utáni délutánon – valami teás utóíz van, de már rég nem az igazi.

 

Csokoládé zöld tea- vörösbab ganache töltelékkel

(cukrozott vörösbab (7,4%) zöld tea (2,4 %))

coppeneur

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr421061764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.