csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Szupergyümölcs szupercsokival

2012. november 21. 18:37 - he

Sosem hittem volna, hogy van olyan gyümölcs, amiből viszonylag kevés az étcsokihoz keverve még tud érvényesülni. Főleg, ha 60%-os az az étcsokoládé, és biztosan nem sajnálták belőle az anyagot. Merthogy svájci. A gyümölcs meg baobab.

baobab01_.jpg

Kicsit utánaolvastam ennek a gyümölcsnek: a baobab fa az a szép sziluettű fa, amiket Afrikáról szóló filmekben láthatunk. Akár 25 méteresre is megnő, az idősebb fák törzse akár 30 méter vastag is lehet – nem csoda, hogy láttam olyan képet a neten, hogy valaki kivájta a törzset és abban lakik. A baobabfa gyümölcse olyan, mint egy kókuszdió, és kb akkora is, de másfél kiló. Sajnos, még nem volt szerencsém élőben is látni (és ennek esélye fogy, tikktakk, tikktakk, pill és itt van dec. 21.). Viszont a szakemberek szerint szupergyümölcs – egyrészt, mert háromszor annyi vitamin van benne, mint a narancsban, másfélszer annyi vas, mint a spenótban, több benne az antioxidáns, mint a gránátalmában vagy az áfonyában, van benne foszfor és B1 és B2 vitamin. És azért is szuper, mert ennek ellenére is finom (ez a szupergyümölcs meghatározása, nem a véleményem).

Ebben az étcsokiban az volt a meglepő, hogy nem látszott a töltelék a belsejében, amikor széttörtük, pedig valami sárga, élénkzöld vagy pink, lekvár-szerű krémre számítottam volna. Vagy baobabgyümölcs-darabkákra. De sajna porítva van benne.

Mint oly’ sok csokinál, a lényeg itt is az, hogy hagyjuk olvadni. Az ízek így lassan, de biztosan bontakoznak ki, és hoppáhoppá, egyszercsak előtűnik valami savanykás az étcsokiíz mellett: valahol a narancs és a grapefruit között, picit talán barackos, vagy inkább maracujás az íze. Egyszerre ismerősen finom és ismeretlenül új. Aztán eltűnik, s nyomában csak az étcsoki íze marad, egy kis vaníliás felhanggal.

Új kockát!

Alig hiszem el, hogy csak 5% van ebből a gyümölcsből a csokihoz keverve – egyszerűen olyan, mintha teljesen ugyanannyit ennék belőlük. Pedig a legtöbb „normális” ízt simán kenterbe veri az étcsoki. És olvad, és megint, megint! A kocka egyik olvadási pontján ott a savanykás íz. Mi a fenére hasonlít ez? Talán a ringlóra? Mindenesetre finom.

Még egyet!

Rákeresek erre az ízre – azt írja a Goog, aki nem-is-annyira-a-barátunk-mint-képzeljük, hogy „A majomkenyérfa gyümölcsének az íze leginkább a körte-vanília-grapefruit ízének keveredésére emlékeztet.” Hmm. Egy deka körtésség sincs ebben, akkor már inkább egy cukorba pácolt vérnarancs. Elképesztő, hogy lehet valami ilyen kis savanykás és finom egyszerre egy nem túl édes (60%, ugye) csokiba keverve – vagy maga a baobabgyümölcs az édes és savanyú és friss egyszerre?

baobab02_.jpg

Nem hinném, hogy valami „E” lenne ez, elvégre biocsoki, Svájcból. Csabi háromszor sétált el a gyárig, át a határon, csak, hogy vehessen belőle (először megnézte a nyitva tartást, aztán pontosította a fizetőeszközt, aztán bevette a várat). És ez az 1947-ben alapított Chocolat Stella a netes termékkínálat alapján egészen új irányokban gondolkodik: egy csomó bio, organikus meg öko csokijuk van, még Halal és kóser is – bármit is jelentsen utóbbi kettő.

Önmagában a csoki sem semmi, de a legszuperebb az, ahogy olvad, és hirtelen hopp: egy falat Afrika vagy mi: baobabgyümölcs. Aki látott már ilyet, vagyis kóstolt élőben, mesélne? Köszi.

Organic by Nature Noir 60% Dark cacao Babobab Fruit

Chocolat Stella

100 g

Ajándék volt, köszönöm szépen!!!

13 komment
Címkék: ét baobab
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr364918746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil polip 2012.11.21. 22:27:35

Felcsigáztál. Egyébként az organikus (konkrétan az angol organic) nem azonos a bioval?

HgGina 2012.11.21. 23:22:30

Jó lesz az a 30 m vastag inkább 30 m kerületűnek is. 30 m vastagság az amerikai mammutfenyőnek is erős lenne, pedig az a világ legnagyobb fája.
De még a 30 m kerület is szűk 10 m átmérőt jelentene. Az pedig még így is nagyobb lenne az ismert legnagyobb mammutfenyőének, amin keresztül egysávos autóút vezet.
Tehát az a 30 m inkább a magassága, de nagy jóindulattal is legfeljebb a kerülete lehet, nem a vastagsága.

Kopi3.14 2012.11.21. 23:53:02

A halal és kóser minősítés annyit tesz, az adott vallási előírásoknak (halal iszlám, kóser zsidó) megfelelő alapanyagokból, módon, környezetben, személyek készítették. Egyfajta speciális "higiénés" előírásrendszer.

MA 2012.11.22. 05:36:45

@HgGina: vastagság semmiképp, de kerület simán lehet, ahogy a google által kidobott képeket elnézegetem. van amiben wc van :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.22. 09:17:16

Étvágygerjesztő poszt, de nem lehetne nagyobb a betűnagyság? (Az utolsó kommentek oldalt nagyobb betűvel jönnek.)A rózsaszín alapon barna apró betűk az olvashatóság rovására mennek.

capacete 2012.11.22. 09:45:22

@civil polip: Dehogynem, ami nálunk bio, az a legtöbb nyelvben organikus vagy ökológikus.
Ezt a csokit egyébként lehet kapni a MOM Parkban lévő biopiacon is.

1kutya 2012.11.22. 10:29:27

most Baobab, vagy Babobab? el kellene dönteni...

turtundi 2012.11.22. 10:30:25

Biztosan finom és különleges ez a csoki, de nekem ezek: ly.my/csoki is finomak például. A csokievés egyébként is egy rituálé, meg kell adni a módját. Be kell kicsit spájzolni otthon és nyugodtan élvezni az ízeket.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.11.22. 10:55:03

@turtundi: szerintem egy büdös köcsög nímand vagy, és az ilyen bonbonetti féle szaroknak semmi köze az igazi csokihoz. Remélem hogy hazafelé miközben spammet kommentelsz elüt a villamos.

he 2012.11.22. 23:03:29

@zebedeus: ezeket még nem próbáltam, de egy 100%-os csokit már igen: csox.blog.hu/2010/07/26/biztos_14

he 2012.11.22. 23:03:59

@1kutya: baobab, elpötyögtem.
süti beállítások módosítása