csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Nekem nyolc

2011. november 24. 00:09 - he

Zöldesbarna nyomokat hagyott maga után az ízbolygó, ami felrobbant a poharamban. Mondhatnánk, legalábbis. Pedig annyi történt, hogy a hideggel eljött a forrócsokik idénye: a csokigumikalapács után hadd mutassam be az idei első versenyzőt: az after eight-es csokikanalat.

Ami először is: ötletes, merthogy a kanál fából van, könnyű és esztétikus; másodszor meg valami gyönyörű: ez a zöldtetejű csokikocka eddig messze a legszebb olvasztanivaló forrócsoki, amit eddig láttam. Aztán persze a holland gyártó weboldalán találtam még pár szépséget mind ízben, mind látványban. Van például körtés-fahéjas csokis kanaluk, szegfűszeges őszibarackos, látványra pedig a latte machhiatos a kávét utánozza a színeiben.


A csomagolás szerint két deci forró tejben kell feloldani a kanalat, és (hacsak nem muszáj) nem is ajánlom sima vízzel. Ahogy vártam, a csoki és a mentaaromás krém külön működik, ami nem lenne túl nagy baj, de nálam nem teljesen egyformán olvadt: a csoki már régen elkeveredett a tejjel, a zöldes darabkák tovább maradtak egyben. Simán el tudom képzelni, hogy kevesebb tejet használunk, de kevergetés közben olvadt nyalókaként is hasznosítjuk a kanalat – meg kell mondjam, mesés is, és valóban after eight íze és illata van – oké, a menta annyira nem intenzív, mint az eredeti lapocskák esetében.

Felolvadás után a mentából alig éreztem valamit. Mintha ott lett volna a csoki mellett, de ha nem tudom, hogy mentás forrócsokit iszom, hát szerintem nem jöttem volna rá.

A csokis résszel kapcsolatban viszont a készítők holtbiztosra mentek: egyszerűen Varloha étcsokoládét használtak. És ettől a felolvadt étcsokitól nemcsak az íz lesz csokis, hanem ami tényleg lenyűgözött: a keverék állaga. Egyszerre híg és sűrű, döbbenetesen selymes. Ha ajánlanom kéne az „iszom a szavait” kifejezéshez valami italt, mindenképpen ez lenne az. Nagyon jól eltalálták az arányokat.


A cég egyébként egy holland házaspáré, akik hét éve kezdtek csokit gyártani – nem csak kanalasat, hanem táblásat is. A kanalas forrócsokit egyébként – ahogy a honlapon lévő képek is mutatják, de tartanak kurzust is erről, ha valaki szeretne Hollandiában csokiskanálkészítést tanulni – szóval temperálják a csokit, és egy kb jégkockatartónak kinéző formába töltik, beleállítják a kanalat, majd körbeöntik a mentás krémmel is, megvárják, míg megszilárdul és kész. A formáról feltételezem, hogy polikarbonát – bár sima, keményebb műanyag is megtenné szerintem. Viszont temperált csokival próbálkozzunk mindenképpen, különben se fényes nem lesz a csokikockánk, és azzal is gondunk akadhat, hogy kivarázsoljuk a formából.

Azt hiszem – ha már az előző csokiknál így belejöttem – kipróbálom majd a csiliset is.

 

After 8

hotchospoon

750 Ft volt a pécsi Demmers Teaházban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr823407388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása