csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Édesnapok

2011. szeptember 17. 11:32 - he

A csokoládé trendi. (Chipsadó ide vagy oda.) A szerencsire nem volt szerencsém elmenni, a fővárosi Édesnapokat viszont nem hagyhattam ki. Először rendeztek ekkora volumenű, csokoládéval foglalkozó fesztivált Magyarországon a szervezők szerint (és szerintem is).

 

Tények

Három nap a Budai Várban, a napi felnőttbelépő 1900 HUF, 6-12 év között 900 HUF, 6 év alatt ingyenes volt a belépés. Jó nevű kiállítókra lehetett számítani, akik standokon mutatták be a tudományukat és portékáikat (és itt lehetett vásárolni). Beharangoztak egy-két koncertet is az estékre. És ami számomra talán a legvonzóbb volt: komoly előadásokat is lehetett hallgatni a csokiról, szakértőktől, konkrétan Szántó Tibortól és Sarah Jane Evanstől. Az előadások darabja került 6900 HUF-ba (ebben az 1900 forintos belépő már benne volt), az előadások létszámát nagyon bölcsen limitálták 25 főben, ami kérdésfeltevési lehetőséggel is kecsegtetett.

A fesztivál előzetes programját böngészve számomra három fénypont tűnt fel: S Nemzetes Krisztina csokoládékészítő, Szántó Tibor és Sarah Jane Evans. Hogy az időmmel és a pénzemmel (tudtam, hogy fogok vásárolni is. Sokat.) jól sáfárkodjam, döntenem kellett. S. Nemzetes Kriszta tanított bonbont készíteni kiscsoportban, Szántó Tibor pedig évente párszor legalább tart csokikóstoló kurzusokat Magyarország különböző festői pontjain. Így az egyetlen biztosan pótolhatatlannak Sarah Jane Evans tűnt. Bár a két leírás különböző, úgy gondoltam, mindkét előadása ugyanaz lesz, és lecsaptam az elsőre.

 

Tények a helyszínről

A belépő árainak konstrukciójából feltételezni lehetett, hogy sok gyerek lesz a helyszínen, így is volt. A kiállítók egy része számított is erre, a szerencsiek standja mellett például a gyerekek leülhettek rajzolgatni, meg fotózkodni is lehetett egy nagy kék Gombóc Artúrral, sőt, lehetett a képével ellátott lufit kérni. A Bonbonettinél volt egy hatalmas kakaóbab figura, akiről és akivel egy csomó fotó készült, és volt egy játszóház is a kicsiknek.

 

A kiállítók döntő többsége csokoládékészítő és/vagy csokoládé forgalmazó volt, de volt néhány olyan is, akik a szakmai oldalról közelítették meg a fesztivált. És volt néhány olyan, amit nem tudtam hova tenni hirtelen és elsőre, mint a szódás, a pálinkás, a narancsos mustárt árulók és a sonkás (!). A csokisok standjainál voltak kóstolók – ezeket sajnos kihagytam. Viszont van, ahol bizonyos időközönként osztanak csokit, máshol a standnál vannak kitéve kis kóstolók, szóval ha valaki rászánja az időt, és kóstolni szeretne, itt a legtöbb standnál meg lehet tenni.

(Apropó helyszín: legalább egy google-térkép olyan jól esett volna, „vidékiként” csak találgatni tudtam, hogy a múltheti borfesztivál helyszínén, vagyis a várudvarban lesz-e.)

 

Evans és a csokióra

Kicsit elveszve bolyongtam, mikor megérkeztem, aztán sikerült megtalálnom az előadás helyszínét, ahol Evanson kívül csak még csak néhányan voltunk. Olvastam és érdeklődtem erről a hölgyről korábban. Azon kevés nőknek egyike, aki master of wine, szóval feltehetőleg nagyon jól kóstol, és ő az egyik alapítója az Academy of Chocolate-nak, ami a csokikkal foglalkozik – évente egy best of listát is kiadnak. Aztán a szervezők összeterelték a jelentkezőket, és beülhettünk a sátorba. Evans rögtön azzal kezdte, hogy az előttünk lévő egyik Amadei csokikockát csomagoljuk ki, vizsgáljuk meg kívülről, hogy milyen a felülete, törjük el, hallgassuk meg, milyen hangot ad, szagoljuk meg és most mindenki tegye a szájába és hagyja olvadni. Hatásos belépő, nem?

 

Let it melt

Egy fehér papírtányéron sorakoztak előttünk a csokidarabkák, amiket az óramutató irányának megfelelő sorrendben, Evans útmutatásai alapján kóstoltunk végig. A csokik, mint kiderült, mind a csokoládéakadémia díjazottjai közül kerültek ki. Az első rögtön egy Askinosie fehércsokoládé volt – Evans szerint a fehér is csokoládé, mert az is a kakaófa terméséből készül. A második óra a Grenada Chocolate Company kakaóbab-őrleményt tartalmazó csokija volt (nekem ez lett a kedvencem). Volt egy friss francia Valrhona csoki 3 óránál – a friss jelző azért fontos, mert a csokikat jó körülmények között is egy évig-kilenc hónapig lehet eltartani. A kis csokikkal, főleg amiket repiből vagy szállodában osztogatnak, jobb elővigyázatosnak lenni. A negyedik csoki (pedig Hotel Chocolat) romlott volt – Evans szerint történhetett valami a kakaóbabbal, olyan volt, mint egy nagy-nagyon tanninos bor, vagy mint mikor a sok tea után csersavíz marad a szánkban. Öt óránál a madagaszkári vadborssal ízesített Ecodor csokidarab jött, 6 óránál a csodaszép Rózsavölgyi Csokoládé, 7 óránál egy hajdan a Forma1-nek dolgozó mérnökből lett angol gyártó csokija, aminek az íze engem az egyik Takler vörösborra emlékeztetett. A nyolcadik Zotter volt – Evans odavan, hogy mennyire kreatív ez az osztrák úr, de szerinte is vannak balszerencsés termékei, neki pl. nem jött be a kancatejes csokija. És végül kóstoltunk egy 100%-os csokit is.

 

BB

Bean to bar. Az igazi csokitermelők – mondta az előadásában Evans – nem a mástól pasztillákban vásárolt kész csokit olvasztják fel és formázzák, hanem a babot is ők munkálják meg. A legjobbak a termelőkkel is szoros kapcsolatban állnak – ilyen például a legendás Askinosie is. Sőt, van néhány olyan cég, aminek saját ültetvénye van, és az arról szedett kakaóbabot ott is dolgozza fel és ott készíti a csokit (A Grenada Chocolate Company a karib térségben ilyen.). A Bean to bar csokikat úgy lehet kiszúrni, hogy a cégek rá is írják a csomagolásra, hogy a bab honnan származik. Ez azért is fontos, mert a termőhely befolyásolja az ízt. TÉNYLEG VAN KÜLÖNBSÉG, azt kell mondanom. Itthon sem lehetetlen ez a küldetés, a Rózsavölgyi csokoládé is (a képen a standjuk) ezt csinálja Budapesten, Evans szerint megdöbbentő, hogy mindössze 3 éve foglalkoznak csokival és ennyire jó termékeik vannak, nagy rajongójuk. Evans azt mondta, szerinte a minőségi csokoládé világszerte felfutóban van, és Közép-Európa csokiközpontja egyértelműen Budapest lesz. (Juhú :)

 

 Master of chocolate

Huss, az előadásnak már vége is volt (kb egy órát vett csak igénybe), de Evans azt mondta, szívesen válaszol bárki kérdéseire, vagyis szívesen beszélget azokkal, akik érdeklődnek. Rajtam kívül két érdeklődő akadt, Veronika, aki a borászat területéről indulva ért a csokik világába és egy ismeretlen pirosinges-piroscipős úr (a képen ők látszanak, középen Evans). Evans nagyon kedves és közvetlen volt, úgy tűnt, felszabadult, hogy nem kell tolmácsolni azt, amit mond – és nekem is most esett le, hogy a kóstolás mennyire beszélgetős műfaj.

Evans azt mondta, újságíróként ételkritikusként indult. A BBC-nek dolgozott, és volt, hogy egy nap 35-féle sütit kellett kóstolnia, máskor 15-féle joghurtot. Aztán jött a bor. „Rájöttem, hogy a nők nem szívesen beszélnek a borokról. Nem értettem, miért van ez így. Aztán rájöttem, hogy a csokoládéról viszont szívesen beszélnek. Gondoltam, talán majd a csokik meghozzák a hangjukat más területeken is.” - mondta Evans, és abba is beavatott, hogy a csokoládéakadémia égisze alatt Londonban egy csokikóstoló tanfolyamot is szervezni készül – vagyis (teszem hozzá) lehet,hogy egyszer megérjük, hogy lesz olyan, hogy master of chocolate.

Az akadémián van, hogy 40-féle csokit is kóstolnak egymás után, praktikáik ahhoz, hogy ne folyjanak össze az ízek, a következők: friss, ropogós alma, ropogós, friss kenyér vagy a legeslegjobb: szénsavmentes víz. Próbálkoztak uborkával is, ami az ízek miatt jó, az illata viszont elnyomhatja a csokiét, ezért nem használják. És persze nem kell az egész táblát megenni.

 

Zsákmány

Megvettem Evans Chocolate Unwrapped című könyvét, ami a csokikóstolásról szól, dedikálta is. És a továbbiak: fekete szezámmagos 70%os csoki a Rózsavölgyitől; kézműves fehércsokoládé fahéjjal és mákkal; háromféle FIAT márkájú pici Majani csoki; kétféle szarvasgombás bonbon; tengeri sós és libamájjal töltött bonbonok; mimóza- és orgonavirággal megszórt fehércsoki; coppeneur mangós-zöldteás csoki; coppeneur passiógyümölcsös praliné; Arishi és kétrétegű Sitta csoki a Harrer Chocolat-tól és egy szivarformába töltött tonkababos forrócsokinak való.

Az időmbe ennyi fért bele, mert nem tudom, milyen csokiimádóknak való zenekar az a Group'n'Swing, de itt Pécsen két olyan koncert is lesz, amiket biztosan nem szeretnék kihagyni. De érdemes volt elmenni.

 

UI1:Aki az előadásra jelentkezett, vigye magával azt a papírt, amit csatolva küldtek a visszaigazolásról. Én ezt totál elfelejtettem, de az átutalásról szóló bankos papírt is elfogadták, megoldódott az ügy hamar.

UI2: Kamarás Iván nagyon normális és nagyon jó pasi – ott volt és egy kisgyerekkel kóstolt.

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr123233638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.09.17. 17:18:25

Minket a belépő ára tántorított vissza, miután belegondoltunk, hogy annyiból mennyi - minőségi - csokit tudunk venni.

he 2011.09.18. 10:06:48

Nálam is rezgett a léc, és pont ugyanezek voltak az érveim :) De győzött a kíváncsiság.

reprep 2011.09.18. 13:56:35

Mi tegnap voltunk. És nagy "meglepetésünkre" sehol nem volt kóstoló. Így azért a belépővel együtt már nem annyira érte meg. :(

Mclaurin 2011.09.18. 16:48:01

Szerintem sem érte meg a belépő az árát, de egy ilyen rendezvényből valószínűleg nem is lehet sokkal többet kihozni mint ami volt, lehetett volna olcsóbb. Azt viszont megtanultam, hogy minél drágább egy csoki annál rosszabb.

Almaspite 2011.09.18. 17:56:16

Ötszáztizenhetedik alkalom, hogy már megint utólag tudom meg, hogy miről maradtam le...

:-)

@X 2011.09.24. 08:16:59

www.noltv.hu/video/3896.html Bocs' aki ismerte.
Esetleg még ajánlom : (valami ilyesmi) >
www.sarkifuszeres.hu/ (?) ott vannak a facebookon is.

he 2011.09.25. 10:38:15

@@X: A Nol Tv oké - bár nem értem, Evanst miért hagyták ki? - de a másik linket nem értem. Ők is kint voltak az édesnapokon?
süti beállítások módosítása