csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Pénz

2011. június 20. 20:58 - he

(Még csak) huszadika van, de nekem még van 500 euróm, meg két kéteurós pénzérmém is. Csokiból.

Hogy ki volt, aki először csokoládéból is öntött pénzérmét, azt nem sikerült kiderítenem. Az viszont biztos, hogy egy zseni volt.

A kakaóbabot – a történelmi leírásokból kiindulva – egykor fizetőeszközként is használták, bár mint tudjuk, az 1500-as években, s főleg az indiánokkal folytatott csere-
kereskedelemben
adtak-vettek az emberek üveggyöngyökért is dolgokat, úgyhogy ez önmagában nem érdem. A régi filmekben látható „beleharapok az aranyba, hogy igazi-e” inkább a fémtartalom ellenőrzésére szolgált, nem arra, hogy azt derítsék ki, hogy csokiból van-e. Nyilván a csokipénznek jóval kevesebbe kell a kifizetődő gyártáshoz kerülnie, mint a valódinak.

Az érmék – akárcsak a feng shuiban a kínai pénzek – szerencsét hoznak, vagy legalábbis erre utal, hogy Magyarországon leginkább szilveszter idején lehet kapni, kivéve persze a kis trafikokat. Egy „hivatalos” felhasználási módnak találtam nyomát a neten, kérdéses persze, mennyire megbízható. Egy anexy nevű posztoló azt írta, hogy a zsidó hanuka ünnepkor szokás csokipénzt adni a gyerekeknek: a gazdagabb családokban igazi pénzt kapnak, a szegényebbekben csokiérméket.

A 2 eurós érméről először azt hittem, rágógumi, és korábban vettem a Lidlben egy piros necchálóban. A papírpénzt utánzó eurót a tesóm hozta, a legjobbkor. Hiszen éppen ma dőlt el, hogy a devizahitelesek éppen mától, mikor rekord közelében tetőzik a svájci frank árfolyama, ezen az áron konzerválhatják a kölcsöneiket. Sajnos annyira nem élethűek ezek a pénzek, hogy bárki akárcsak egy pillanatra is bedőljön nekik, pedig van köztük olyan (a 2 eurós pl. ilyen volt), aminek nem csak a külsején van fej és írás, de magán a csokin is. Az 500 eurós felületén (ahogy a képen is látszik) nincs semmi. Vigyázni kell egyébként, ezek a csokipénzek elég sérülékenyek, könnyen olvadnak, és legtöbbször nem is túl jó minőségű a csoki, amiből készülnek. Kivéve ezt az 500 euróst. Meg kell hagyni, a csokija meglepetésemre éppen olyan, mint a macskanyelvé.

Bár lenne mód legálisan szélhámoskodni ezekkel a csokipénzekkel – a görög állam azonnal államosítana minden csokigyárat, és aztán már csak azt kellene megvárniuk, hogy elég hűvös legyen az idő ahhoz, hogy a hitelezőiknél ne olvadjon el a csoki.

Ja, és hogy eurókat lehet csokiformába öntve látni és svájci frankot nem? Hát... megsúgom: mert már ott sem csokiból van a kerítés...

 

 

500 eurós csokibankjegy

ismeretlen pécsi trafik 60 Ft
 

2 eurós csokiérme

Lidl kb 20 Ft/darab

 

1 komment
Címkék: tej figura

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr223001305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.03. 19:47:11

Svájcból hozott anno ismerős a rendszerváltás környékén. (sok más egyéb csokis finomsággal egyetemben) Megörültem, mikor megint láttam a boltban.
süti beállítások módosítása