Az agyban és az orrban dől el, hogy minek milyen íze van. A tejberizses-szilvás Milkának például szerintem kifejezetten olyan tejberizses-szilvás, amit nagyon vastagon öntöttünk le tejcsokival.
Bevallom, olvastam nemrég a Heston Blumenthal könyvet, és annak ellenére, hogy azt a pasit egy kétlábon járó ízlelőbimbónak tartom, annak minden előnyével (kiérzi a mazsolából a termőhelyet) és hátrányával (kiérzi a kalauz leheletéből a fogszuvasodásért felelős baktériumok mennyiségét), szóval annak ellenére, hogy nem irigylem a barátnőjét (szerintem azt is íz szerint választja), igaza van. És emiatt az elmélet miatt érhető, ha a konyhájában bizonyos desszertek kísérőjeként pl. málnaillat is szerepel az étlapon.
De térjünk vissza a szilvás-Milkás táblához.
Tejberizses csokiról még nem hallottam. Tejkrémesről igen, rizsesről is. De mekkora ötlet már ez, hogy tejberizs-alapú csokit kreál egy gyár, nem? A sorozatból, ami lássuk be: kicsit későn érkezett a magyar boltokba, vannak másmilyen ízűek is (vaníliás és manduladarabos), nekem a szilvás tűnt a legextrémebbnek – és voltaképpen bejött.
A töltelék természetesen nem tejberizsből van, viszont vannak benne olyan talán rizsliszt (?) darabkák, amitől az embernek az az érzése támad, hogy a tejberizs apró szemcséit eszegeti.(Blumenthal is örülne, bár neki saját csokigyára van.) Megnéztem, bár nem túl látványosak ezek a pici lapocskák a tejszínes krémből. A szilvaíz ott van, szerintem nagyon szép látvány, amikor kettéharapunk egy kockát. A furcsa mégis az, hogy az egészben a legjobban a sok, a töltelékhez képest túl édes tejcsoki zavar. Annyira édes szerintem, hogy agyon is csapja az egész alapvetően jó ötletet.
Tudom, hogy van olyan, amikor a vastag csokiréteg titkolt funkciója az, hogy a dekoratív, de kevésbé ízletes sütit „eladja”. A nagyapám boldogult feleségének cukormentes almáspitéjét például gondolatban öntöttem le egy legalább másfél centi vastag csokiréteggel. A szilvás Milka esetében azonban mást ajánlok, ugyanis ezt szerintem éppen a sok édes csoki miatt a „szokásostól” eltérően kell enni.
Vagyis az első pár kocka után óvatosan körbeharapdáltam a csokikockát, ezután ettem meg a felső csokiréteget a töltelékkel együtt, amit próbáltam ügyesen leharapni vagy lenyalni a csokikocka talapzatáról – és az maradt külön, a végére.
Vajon milyen lehet ugyanez a töltelék étcsokival bevonva?
Milka Super-G
Alpesi tejcsokoládé tejszínes-rizses krémtöltelékkel és szilvás töltelékkel
260 Ft a környék legkisebb boltjában