csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Csússz!

2010. december 04. 23:20 - he

A december 6-ai ünnep kifejezetten az édességek, főleg a csokimikulások elfogyasztásának ünnepe. Ráadásul az előregyártottaké. Merthogy az oké, ha valaki Márton napkor libát eszik, karácsonykor bejglit, húsvétkor sonkát -de mindnek megvan a maga önálló kis receptje. De ritkán olvasni olyasmit, mint „csokimikulás Mari néni módra”, meg „csokoládé Télapó ahogy a nagymamám készítette”. Szóval csokifigura kell, mégpedig a boltból. Összeszedtem néhány tippet és árat.

Előrebocsátanék két dolgot: az egyik, hogy ha nem pusztán az ablakba szánjuk a csokifigurát, akkor nézzük meg, bevonóból vagy csokoládéból van van-e. Az utóbbi a jobb, és persze, az a drágább. A másik, hogy mivel a hétév alattiak ilyenkor minden rokontól sok-sok mikulást kapnak, nem árt, ha lehetőség szerint egy kis újdonsággal szolgálunk, például a Mikulás-figurák közé hadd kapjanak egy kis .. rénszarvast, mezítlábas angyalkát, vagy pingvint! Nem tudom, miért kell nekem mindig pingvint vennem, talán a Linux, talán a Harcosok klubja miatt, merthogy megpillantod a barlangban a gyógyító állatot, aki azt mondja: csússz! A képen éppen a hideg idő ellen tüntetnek a pingvinjeink a hűtőn – kár, hogy nem hűtőmágnesek, akkor maradandóbbak lennének. A kis pingvintestek egyébként finom, olvadós tejcsokiból vannak, egy Storz nevű cégtől. (300 Ft volt 4 darab egybecsomagolva a Penny Marketben). Egyébként mintha a csokigyártók és szupermarketek is próbálnák egy picit változatosabbá tenni a felhozatalt: a Tescóban láttam Mikulás zizit (119 Ft), ami ugyanolyan, mint a sima, régi zizi, csak Mikulás van a csomagolásra festve. Sőt, láttam Mikulás szeletet, ami a felirata szerint egy kakaós ostya (szintén Tesco, 59 Ft). Láttam „Tesco Mikulás nyalókát” is (25 gramm tisztán mikuláspiros cukor, 249 Ft).

Mikulásból meg volt sárgabarackos-kekszes (100 gramm, 499 a Tescóban, 429 az Interspárban. Volt TibiMiki (60 gramm, 219 Ft a Tescoban, 229 az Interspárban), a legolcsóbbakat és egyben legkisebbeket a tescoban láttam: a 26 grammos 59, a 18 grammos 39 Ft volt. A legdrágább, de minden kétséget kizáróan igazi csokiból készült Télapó a például 70 grammos Lindt – ez a Tescoban 989 Ft volt Télapónként, 1190 Ft volt az Interspárban. Ahogy a többi terméknél, itt is hasznos megnézni és összehasonlítani a csokifigurák kilogrammonként kiírt árát: általában az árcédula jobb alsó sarkában van, persze apró betűkkel... Azt a pálcikás Télapót, amit tavaly retekblog felvetésére beszereztem és megkedveltem, sehol sem láttam a Lidl-ben – lehet, hogy lecsúsztam róla. Viszont láttam karácsonyi kiadású haribo gumicukrot (800 grammos!), amiben volt karácsonyfa meg csillag, meg ilyesmi alakú gumicukor, kb. egy ezresért (a Halloween-i nyálkásszörnyecskés haribo válogatást idén már teszteltük, volt benne fekete csontváz is).

A megmaradt csokimikik legjobb felhasználására pedig csak egy tippem van: a brownie. A recept sokfelé olvasható, a magam részéről csak a csoki összetörésére tennék javaslatot. Javaslat: képzeljük magunkat az 1700-as évek végére a felkelő francia tüntetőnek, és csapjuk le a csokoládéfigura arisztokratikusan mosolygó fejét, vagy játszunk vámpírvadászt, és temessük el a brownie-tésztába egy az egyben a csokimikulást. Vagy... (csomagoljuk ki és tegyük zacskóba vagy egy tálba, majd) képzeljük magunkat háziasszonykodó harcosnak és ököllel törjük darabokra, mielőtt belekerverjük a tésztába. Néha egy komplett dühterápiával felér, komolyan mondom.

Hohohó, boldog ünnepeket!

 

3 komment
Címkék: mikulás figura

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr992493649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.12.05. 21:52:47

Auchanban 9 (!) forintert aruljak a csokimikulast :)
Azt varom, hogy feltalaljak az orias, TOLTOTT mikulast vegre...
Es eljen a Lubuntu :)

Kedane 2010.12.05. 22:36:38

Nem tudom pontosan melyik Lidl pálcikás mikuláscsokira gondolsz, de idén a pennyben láttam ilyen 10 darabos pálcás lapos mikulást. A Lidl-ben is volt tavaly, idén nem tudom, mert nem sokszor jártam mostanában ott.
süti beállítások módosítása