Csokoládé... és újság

Címkék

acai (1) áfonya (5) alkohol (1) alma (7) ananász (2) arany (1) azték (1) banán (5) baobab (1) barack (3) bazsalikom (1) beantobar (8) belga (3) berkenye (1) bio (1) bodza (3) bonbon (9) bor (5) bors (1) buborék (2) chili (9) chlorella (1) Címkék (2) citrom (9) cseresznye (3) csokikészítés (2) datolya (1) design (1) diabetikus (2) dinnye (2) dió (6) dunakavics (1) édesítő (1) eper (13) ét (75) evans (1) fagylalt (1) fahéj (6) fairtrade (6) fehér (22) feketeribizli (2) fesztivál (2) figura (11) fogkrém (1) földimogyoró (5) forrócsoki (6) fotó (1) füge (1) gesztenye (1) glutenmentes (1) grappa (1) guarana (2) gyár (1) gyömbér (6) hal (1) handmade (1) hellohúsvét (1) hellókarácsony (5) hellokarácsony (1) homoktövis (2) játék (2) jázmin (1) jégkrém (1) joghurt (2) kakaó (1) kakaóbab (5) kandírozott (2) karamell (12) karamella (4) kardamom (2) kávé (7) keksz (7) kiállítás (1) koffein (3) kókusz (13) konyak (1) könyv (3) körte (2) lebovitz (1) levendula (2) libamáj (1) likőr (1) lime (3) mag (3) mák (6) málna (9) mandarin (1) mandula (14) mangalicatöpörtyű (1) mangó (1) marcipán (8) mars (1) masala (1) mazsola (3) medvecukor (1) meggy (4) meglepetés (1) menta (6) méz (4) mikulás (4) mogyoró (15) mousse (1) nápolyi (1) narancs (12) nugát (4) nyalóka (1) off (15) ostya (7) pálinka (1) paprika (1) paradicsom (2) paradió (1) pecsétviaszgomba (1) pekándió (1) pillecukor (1) pisztácia (2) popcorn (1) pr (2) rágó (1) reklám (3) retro (6) ribizli (1) rizs (6) robbanócukorka (6) rózsabors (1) rózsavölgyi (2) rum (10) sáfrány (1) sajt (2) sárgabarack (1) (6) Stühmer (1) szabályozás (1) szaloncukor (6) szamóca (2) szántó (1) szarvasgomba (1) szavatosság (1) szegfűszeg (2) szezámmag (2) szilva (7) szivar (1) szőlő (1) tea (4) tej (83) tejberizs (1) tejkrém (2) tejszín (3) tequila (1) toblerone (1) tojáslikőr (3) tonkabab (2) történelem (4) trüffel (2) tudomány (1) túró (4) vajkaramella (3) vanília (2) vargánya (1) vérborbolya (1) vérnarancs (1) vodka (1) vörösbab (1) wasabi (1) whiskey (1) zab (1) zeller (2) zene (1) zöldcitrom (1) zotter (12) zselé (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

csokoládé

2010.06.12. 12:16 he

Ünnep titokban

Címkék: tej bonbon rum ét

Két dolgot utálok nagyon a focivébében:

hogy elég egy pillanatra ellépni a tévé elöl és lemaradhatunk egy gólról (más esetben hadd idézzem Winklert: „csak elhajolsz egy kis csipszért, és mire a szádhoz emeled, Magdi anyus ott fexik a lépcső alján holtan!” - ennél bosszantóbb volt nekem, hogy a BL döntő első gólját hagytam ki, mert kimentem a konyhába kajáért)

és hogy van, mikor nem ünnepelhet az ember hangosan, sőt, akár egy mosolyt is el kell nyomnia, mert ellenséges környezetben van – gondolok itt arra, aki a munkahelyén nézi a vébét a neten vagy arra, aki olyan vehemens szurkolók mellé ült, akik jó esetben csak szemmel vernék, ha örülni merne csapatuk bajának (egyszer voltam Milan-szurkolókkal egy teremben – már majdnem féltem).

Édesszájúaknak minderre a legjobb megoldás egy nagy klasszikus bevetése: a Casali bobonoké.

Kizárt, hogy lenne Magyarországon olyan, aki ne látta és/vagy ne kóstolta volna ezeket a kis golyókat. Mikor láttam, hogy még a Sparban is van, nem tudtam ellenállni.

Olyan szempontból nincs ám igazam, hogy ennek a bonbonnak az igazi élvezete nagy odafigyelést igényel. De előszöris a szállítása, mert a benzinkútnál, ahol vettem, légkondi volt, de a kocsiban és a városban már nem. Ráadásul a sok csomagom között kicsit össze is nyomódott és bonbonok vastag tejcsoki bevonata megolvadt, a golyóbisok összetapadtak, és eldeformálódtak. Volt egy, ami össze is tört, amitől aztán az egész zacskónak alkoholszaga lett. Ezért kell óvatosan szállítani, és a legjobb hűtőszekrényben tárolni.

Aztán neki lehet esni. Az első bonbont mindig csak úgy szétharapom (nem tudom megállni), de aztán óvatosabb vagyok, mert megéri. A kis golyóbis külsejéről hagyjuk leolvadni a tejcsokit – bevallom, én nagyon óvatosan harapdálni szoktam, legtöbbször úgy, hogy óvatosan forgatom a nyelvemmel vagy úgy, hogy még nem teszem a számba . Ha túl nagyot harapnunk, ki tud lyukadni, és mi nem ezt szeretnénk. Szóval a tejcsoki-réteg alatt van egy sokkal kevésbé vastag étcsokis réteg, amiben a kókusz van. És ha ezt is sikerült leolvasztanunk – hú, itt már ne harapdáljuk, mert nagyon sérülékeny – akkor előtűnik egy pici, áttetsző cukorkehely, amiben a fehérrum van. Igen! Nagyon klasszul kitalált kis bonbon ez. Édes, picit kókuszos és annak ellenére, hogy kevés alkohol van benne (és vigyázat! A külső tejcsokikrémben is!), melegben olyan, mintha bevágtam volna egy felest – najó, kellemesebb.

Jó úgy is, ha egyszerűen megesszük: de készüljünk fel, hogy az alkohol azonnal, közvetlenül a nyelvükre folyik. Berúgni nem hiszem, hogy lehet tőle, de a nem tolenráns szabályok miatt inkább ne együnk ilyesmit vezetés közben. Arra viszont ideális, hogy egy-egy meccs közben pezsgő helyett ilyesmivel ünnepeljünk, akár titokban. Ráadásul sok hasonló méretű csokigolyós bonbon van forgalomban – ügyesen és óvatosan más bonbonok közé keverve egyszerre lehetünk zugevől és zugivók.

Megjegyzem, ezt az édességet egy szintén az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe visszanyúló cég egy olyan későbbi tagja találta ki, akit Beer-nek hívtak és likőröket gyártott. Elvileg van egy vodka-narancsos is, ami biztos, hogy isteni, de sajnos annak ellenére nem láttam sem a bevásárlóközpontokban, sem a benzinkutaknál, hogy a rumos csomagolásán egy plusz reklámcsík hirdeti a létezését.

 

Casali Original Rum-Kokos

Rumos-kókuszos drazsé alkohollal töltve tejcsokoládéval és étcsokoládéval bevonva

600 Ft a MOL-nál

450 Ft a Sparban

 

 

1 komment

villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

http://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr862076028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bozsa · http://bozsablog.blogspot.com/ 2010.06.21. 14:53:38

személy szerint az alkohollal töltött csokikat nem csípem
már azokra értem, amelyek a csokiburok mögött színtisztán, folyékony halmazállapotban leledzenek (kivétel konyakmeggy)
ez esetben pedig különösen azt nem szeretem, hogy a lágy csokiburok mögött ott egy "kemény" héj, ami szinte szétrobban a szádban ha hozzákoccan a fogad, az erős alkohol pedig szinte azonnal elveszi a csoki ízét
számomra inkább cukor, mint csoki...