csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Voilá.

2010. május 24. 19:17 - he

Párizs, művészet, francia konyha. És hiába érzem, hogy valami köze kell legyen (legalább szellemiségében) az 1900-as századforduló párizsi világkiállításának a mi magyar Párizsi kockánkhoz, legalább olyan nehéz bizonyítani, mint pünkösd hétfőn Párizsi kockához jutni a boltban. Carlosnak jár a köszönet, hogy utóbbi sikerült, Retekblognak meg azért, hogy most ez kerül sorra :)

Ha minden igaz, a Párizsi Kocka a szerencsi csokigyár terméke volt egykoron, s ez az egyik Nagy Retro Csoki Magyarországon. Ma már – ugyanúgy, ahogy a kapucíner, meg a Boci – a Nestlé egyik cseh gyárában készül, és manapság „Boci Párizsi Kocka” néven fut. Szerencsére ez csak a nagy dobozon szerepel, maga a csomagolás olyan, mint egykor volt: aranyszínű, fekete betűkkel: Párizsi kocka, „Kakaós, kávés ízű, alkoholos krémmel töltött tejcsokoládé”. Gondolom, mivel vastag a töltelék, azért vastag a kocka alapja: legalább félcentis. Maga a kocka oldala 2,5 centis. Az enyémnek a tetején volt egy fura virág-szerű minta, amire eddig vagy nem figyeltem fel, vagy nem is ilyen volt eddig. A tejcsoki tejcsoki, nem vesztegetnék szót rá, ugyanis ami igazán fontos ebben a kis édességben, az a vastag, majdnem egy centis krém. Találtam a neten néhány olyan receptet, ami francia kocka néven fut, és elgondolkoztam: ugye van francia drazsénk, meg francia krémesünk, meg párizsi csúcsunk, meg... párizsink is, de az más tészta, akarom mondani hús.

Utánaolvastam a kávés-kakaós cukrászatban használatos krémeknek, de csak néhány utalást találtam arra, hogy létezik egy ún. párizsi krém is. Idemásolom a receptet: 1000 g cukor, 1000 g vaj, 400 g kakaópor, 700 ml nem növényi eredetű tejszín, 2 evőkanál kávé és 1 evőkanál rum – elvileg össze kell melegíteni mindent, majd hozzákeverni a vajat és hagyni kihűlni. A Csokoládé című könyvben is hasonló kávés krém receptet találtam, igaz, azt nem nevezik párizsinak. Meggyőződésem, hogy az alkohol az egyik legfontosabb összetevő a kakaópor mellett, és bevallom, a mai adag kapcsán kicsit csalódott is voltam: szerintem nem olyan nagyon alkoholos, mint régen volt (persze, akkor még nem volt zéró tolerancia az utakon). Jegyzem meg: a leírások alapján 184 napig őrzi meg a minőségét, érdemes a kockán megnézni a gyártási időt.

A retró jelleg mellett ráadásul számomra van valami plusz bája a Párizsi kockának: ez nem az ipari csokik és bevonók iránti nosztalgia része, annál sokkal törékenyebb és kifinomultabb. Mintha az úri szalonokból ragadt volna itt, mint egy apró kis ajándék a kisasszonyoknak, egy pici bonbonremekmű a mama retiküljéből... már csak Hyppolit kéne, hogy előugorjon: Parancsol egy falatnyi kis édességet, nagyságos asszonyom?

Ami az előnye ennek az édességnek, az a hátránya is: a pici, elegáns aranykockát nagyon könnyű csak úgy bekapni, vagy elmajszolni, ezért a magam részéről nem veszek soha kettőnél többet egyszerre, hiába helyezik el a pultok és a pénztárgépek közelébe.

 

PÁRIZSI KÁVÉS KOCKA

Kakaós, kávés ízű alkoholos krémmel töltött tejcsokoládé

12,6 g

33 Ft a kisboltban

 

 

6 komment
Címkék: retro tej bonbon
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr692028308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.05.24. 21:04:11

Gyermekkorom nagy kedvence, holtversenyben áll a konyakmeggyel. Na jó, most is nagy kedvencem. :-D

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.05.24. 23:05:27

Csak miért kell ennyire igénytelen csomagolásban tartani. Nekem ezért nincs kedvem enni belőle...

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.05.25. 15:04:37

Jaj ne már, ha még bonyolultabb lenne a csomagolás, még drágább volna a csoki. Nem tök mindegy? Letéped róla a sztaniolt és magadba tömöd. Ez a lényeg. :-)

HAdam 2010.05.26. 11:20:30

Szerintem a retro csomagolás a lényeg. Ha újabb csomagolásba lenne akkor vennél egy olyan nevű csokit hogy párizsi?:D:D

valerio 2010.10.31. 02:37:32

nyamnyamnyam! A legfinomabb magyar édesség! Aki ezt szereti, rossz ember nem lehet! Milyen kár, hogy a fogyókúrámnak nem része...
süti beállítások módosítása