csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Egy falatnyi gyógyszer

2010. május 23. 13:27 - he

Medicina. Népegészségügyi típusát tekintve olyan betegségek elleni szer, melyek az egész társadalom mételyei. Például mint az alkoholizmus. Vagy a depresszió.

Ellenszer pedig van, sőt nem is szer, hanem ellenméreg!

A csokoládéba burkolt alkohol. De nem úgy, hogy kifolyik az alkohol, és fejbe is vág, annál sokkal finomabban – ez pedig a Medicina cuvée 2007 praliné.

A kis gombócok talpa kockás, a teteje majdnem gömb, rajta valami ismeretlen vörös porral, ami valószínűleg a vörösbort próbálja érzékeltetni, de hiába nyalogattam le a praliné tetejéről, nem tudtam megállapítani, hogy a pici színfolton kívül mi is ez. Aztán beleharaptam. Az első meglepetés az volt, hogy nem folyik benne semmi: halvány piszkosrózsaszínű tejszínes krém rejlik benne. A tejszínes - fehércsokis krémbe pedig egy díjnyertes bort kevertek. Elsőre csak az édes, lágy krémet érezni, aztán mintha megcsillanna a bor is, de csak lágyan, fokozatosan bomlik ki az íze. És csak a legvégén, mikor már lenyeltük, lehet érzeni az alkoholtartalmát és az ízét, hogy valójában ez egy nagy korty bor volt: komolyan olyan, mintha egy szelet étcsoki után ittunk volna egy kortyot. Hülyeség biztosan, de olyan kicsit ez a krém, mintha valami gyümölcs vagy bogyó lett volna benne, mint mikor az áfonyás joghurtban tudjuk, hogy ott az áfonya nyoma. Valami remek!

A bor egyébként a szekszárdi Fritz borászaté: Medicina cuvée 2007 van benne, azaz ötféle bor házasítása. Brüsszelben a Monde Selection 2010-es versenyén és a Challenge International du Vin borversenyen Bordeaux 2010 megmérettetésen kapott aranyérmet. És ha már a borokat házasítják, akkor a csoki és a bor párosulásából igazi szerelemgyerek születik, igaz, a csokit nem ők készítik, hanem egy németországi kézműves csokoládé-készítő, de micsoda remek ötlet ez! Hát le a kalappal!

És ugye így lehet alkoholt inni (nem is akármilyet!) meg csokit enni, és biztosan jobban is leszünk ettől a legális drog-kombinációtól anélkül, hogy hazafelé részegen és beállva autókat törnénk össze: javasolni kéne mondjuk a társadalombiztosítónak, hogy dotálja az ilyen bonbonok forgalmazását. Talán akkor több csukott szemmel bonbont ízlelgető embert lehetne látni (bocs, mint tudjuk, elfogult vagyok a jó csokival szemben).

A forrásom és praliné-szállítóm információi szerint egyébként másfél hónap múlva már a kapható lesz a Medicina cuvée 2007 praliné, addigra készül el a csomagolóanyag és a doboz.

 

Ó!

És még valami.

Tudom, hogy egy Németországban kézzel készített, olyan bort tartalmazó bonbon, aminek palackja 12 000 Forintba kerül és egy föld alatti borszentélyben szolgálják fel, az az édességek között olyan, mint egy Maserati Coupe/Spyder a többi autó között. És örülök, hogy ilyesmiket kóstolhatok.

Ennek ellenére nem szeretném, ha a blogom olyan lenne, mint egy menő autókereskedés kirakata, amikor az ember még egy próbaútra sem mer elmenni a csokival, mert rámenne a gatyája és a háza is, ha megkarcolná a karosszériát.

Mint a legtöbb földi halandó, én sem mindennap eszem csokoládét és nem mindennap költök sokat csokira vagy kapok különlegességeket. Szóval nem mondok le a szupercsokikról, de lesz itt még olcsó és mindenhol kapható csoki is (merthogy azok között is van egy csomó jó). Azt gondolom – és azért nem pontozom pl. a csokikat – hogy az édesség, és főleg egy-egy csoki értékelése személyes, emlékekhez meg eseményekhez meg hangulatokhoz kötődik, és teljesen természetes, ha valakinek kedvence egy olyan, ami nekem nem, vagy fordítva.

Gasztroblogger-szöveggel élve: lesz itt még lazac (ez éppen az volt), de lesz itt Big Mac is. Le Bic Mac. :)

 

1 komment
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr392025043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.05.23. 22:28:22

Tehát akkor a következő posztban a Párizsi kockát fogok bemutatni, igaz? :-)
süti beállítások módosítása