Dehogynem. Vagyis máshogy emlékszel rá, és minél öregebb leszel, annál inkább a saját elképzeléseid szerint látod a homályosuló múltat. Paradox, nem?
Szűznek lenni például.
Vagy vegyük pl. a szűzteát.
Megkérdeztem egy hozzáértőt, mit is jelent ez – nos, maradjunk annyiban, hogy megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a teacserje első szüretéből származó tealevelekből készülő tea ez (ehhez azért túl sok ilyen van a piacon), vagy a teaszüret első idényének leveleiből készült, vagy mindkettő vagy olyat is olvastam, hogy az első vagy a második változat, és nem kezelik túlzottan magát a teát, vagy mindezek tetszés szerint válogatva. A neten találtunk még olyasmit, hogy "Szűztea = zöld tea", ami elég kis suta meglátás, valamint egyesek szerint a "Szűztea = fehér tea a világ legritkább teafajtája. Kína egyetlen tartományában nő, Fujianban. Ott is csak a tavasz néhány napján van lehetőség a tea szüretelésére, és csak a legfiatalabb, még szőrös levélhajtások kerülhetnek a teába." Ebben annyi igazság lehet, hogy feldolgozás szempontjából valóban ez a legérintetlenebb.
Majd a teásblogon tisztázzuk.
De vegyünk egy másik problémát és tegyük hozzá a szűzhöz „az igazi” kérdését is.
Merthogy kit/mit nevezhetünk igazinak?
A csokinál például megoszlanak a vélemények: a nagy csokiguru Denis Vernaillen például azt mondta tavaly ősszel, hogy a fehércsoki a legigazibb csoki (merthogy magas a kakaóvaj tartalma), mások szerint „valójában nem is lehetne csokoládénak hívni, mert kakaóvajból, tejporból és cukorból áll, és nem tartalmaz kakaót.” (Busso-Vischi: Csokoládé, 47. oldal – egyébként S. Nemzetes Kriszta csokoládékészítőmester szerint sem az).
Ha még jobban összekeverjük ezt a két dolgot, abból lesz a szűzteás csoki: a fehércsokiba szűztearostokat kevertek a készítői.
A doboz nagy, s benne egyenként sötétzöld fóliába csomagolt piszkoszöld, dupla csokikockák vannak. A „zöld csokoládé” nagy dobozába egy leírást is tettek, pont, mint a gyógyszereknél. Ezen azt írják, hogy ez a csoki többéves kutatómunka eredménye, és a szűztea kivonatot nagyon finom porrá őrölve dolgozzák bele a csokiba. Meg persze felsorolják a többi terméküket a narancsbőrt eltüntető krémtől a fogyókúrás kekszen át a szűztea kapszuláig.
Maga a csoki olyan, mintha egy nagy kocka fehércsokit ennénk, krémes és lágy és valahogy zsíros is – a zöldteákra olyan nagyon jellemző kesernyés (picit mocsaras-füves) ízvilág később bontakozik ki – egyébként egy kicsit világoszöld lett tőle a nyelvem. Nagyon cukros és nagyon tömény – a teaíz is – ezért a duplakocka éppen elég egyszerre szerintem. Ha csak a fele igaz azoknak a jótékony tulajdonságoknak, amiket a zöldteáról (és a szűzteáról), meg a csokoládéról szoktak mondani, már megéri kipróbálni. Ideális ajándék lehet olyanoknak, akik például indokolatlanul fogyóznak – sok jótékony hatás egy kis jótékony fehércsokival... És mondhatjuk, hogy igazi csoki, igazi szűzteával – bármit is jelentsen ez.
Szűzteás csokoládékülönlegesség
Dr. Chen Patika
különleges zöld rosttartalmú fehér csokoládé
90 g
690 Ft a neten
Ft az Intersparban