A Julia és Julia – két nő, egy recept című filmet nézhette meg egy teljes moziteremnyi kiválasztott a pécsi Apolló Moziban, Karácsonyi kóstoló néven, koncepciójuk alapján úgy, hogy a film egyik főszereplőnőjének, Julia Childnak amerikaira fordított francia receptjeiből egy Magyarországon élő francia, Fabrice Gonet készített kóstolót, amit a film előtt-alatt-után ehettünk meg.
A pontos forgatókönyv: a film előtt kaptunk előételként fokhagymás-bazsalikomos paradicsomos brushettát pirított barna kenyéren, majd a film kb. közepén egy adagnyi csokoládékrémet, s végül, a mozi melletti étteremben megkóstolhattuk a filmben is nagy hangsúllyal szereplő boeuf á la Bourguignonnet, tejszínes burgonyával, s végül egy pohár pezsgőt is kaptunk.
Fabrice (aki, csak megjegyzem, néhány éve a pécsi Alliance Francaise vezetője is volt, s néhány hete a pécsi Pezsgőházban is lehetett enni a főztjét) elmondta: tavaly látta ezt a filmet, és már akkor ilyesféle ötletei támadtak – az egeknek legyen hála, hogy az Apollóban (vagyis konkrétan a vezetőjében, Varga Gabiban, gondolom) társra talált hozzá.
Magára a filmre nem vesztegetném a szót, arról írtak már páran, csak annyit mondanék: a homárgyilkosságnál az egyik barátom (aki nemrég nyúzott meg egy lazacot) felemlegette a tavalyi közös homárfőzést a másik barátomnak (akinél véletlenül volt levendulaszirup, amit az ajándékpezsgőnkbe kevertünk) s közben a harmadik jóbaráttal gondolkodtunk azon, hogyan lehetne Pécsre meghívni a kedvenc gasztrobloggerünket (aki az én étrendemet mellesleg forradalmasította).
Az előétel mesés volt, a boeuf porhanyós, a burgonya fenséges.
De hadd meséljek a csokiról.
Fabrice előre kiemelte, hogy nem mousse, hanem csoki krém az, amit kapunk. Nem is volt olyan levegős, mint egy mousse, de legalább olyan alattomosan viselkedett: könnyű volt és élvezetes, de már a negyedik kiskanálnyinál úgy éreztem én (!), lassítani kell a tempón, annyira eltelít. A felülete csillogott, és úgy volt lágy, hogy ugyanakkor kedvet éreztem ahhoz, hogy kiborítsam, megáll-e, olyan tartása volt. Nem volt túl édes, s utólag kifejezetten olyan volt, mint egy nagy szelet minőségi csoki – krém formájában. Fabrice gyorsan a receptet is megosztotta: tejet és tejszínt 82 fokosra hevít (azt mondta, ez volt a legnehezebb most, hogy száz emberre főzött, ja, és természetesen használt hőmérőt), és azt keveri a cukorral kikevert tojássárgájához, amihez 70%-os belga olvasztott csokoládét adott.
Aki kedvet kapott hozzá, annak még néhány dolgot ajánlanék:
Julia Child receptjeit.
A csajszi blogját, aki kipróbálta őket és írt róluk.
David Lebovitz blogját, akinél először olvastam Juliáról, és szerintem egy csokoládé- (és fagylalt-)mágus.
Bármit, amit Fabrice Gonet szervez.
A pécsi Apolló Mozit.
És... megjegyzem, ez nem Európa Kulturális Fővárosos rendezvény volt – 2010 még előttünk áll.
Karácsonyi kóstoló
Jegy&kóstoló: 800 Ft