csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Gasztromozi (francia-amerikai-francia-magyar koprodukció)

2009. december 29. 00:48 - he

A Julia és Julia – két nő, egy recept című filmet nézhette meg egy teljes moziteremnyi kiválasztott a pécsi Apolló Moziban, Karácsonyi kóstoló néven, koncepciójuk alapján úgy, hogy a film egyik főszereplőnőjének, Julia Childnak amerikaira fordított francia receptjeiből egy Magyarországon élő francia, Fabrice Gonet készített kóstolót, amit a film előtt-alatt-után ehettünk meg.

A pontos forgatókönyv: a film előtt kaptunk előételként fokhagymás-bazsalikomos paradicsomos brushettát pirított barna kenyéren, majd a film kb. közepén egy adagnyi csokoládékrémet, s végül, a mozi melletti étteremben megkóstolhattuk a filmben is nagy hangsúllyal szereplő boeuf á la Bourguignonnet, tejszínes burgonyával, s végül egy pohár pezsgőt is kaptunk.

Fabrice (aki, csak megjegyzem, néhány éve a pécsi Alliance Francaise vezetője is volt, s néhány hete a pécsi Pezsgőházban is lehetett enni a főztjét) elmondta: tavaly látta ezt a filmet, és már akkor ilyesféle ötletei támadtak – az egeknek legyen hála, hogy az Apollóban (vagyis konkrétan a vezetőjében, Varga Gabiban, gondolom) társra talált hozzá.

Magára a filmre nem vesztegetném a szót, arról írtak már páran, csak annyit mondanék: a homárgyilkosságnál az egyik barátom (aki nemrég nyúzott meg egy lazacot) felemlegette a tavalyi közös homárfőzést a másik barátomnak (akinél véletlenül volt levendulaszirup, amit az ajándékpezsgőnkbe kevertünk) s közben a harmadik jóbaráttal gondolkodtunk azon, hogyan lehetne Pécsre meghívni a kedvenc gasztrobloggerünket (aki az én étrendemet mellesleg forradalmasította).

Az előétel mesés volt, a boeuf porhanyós, a burgonya fenséges.

De hadd meséljek a csokiról.

Fabrice előre kiemelte, hogy nem mousse, hanem csoki krém az, amit kapunk. Nem is volt olyan levegős, mint egy mousse, de legalább olyan alattomosan viselkedett: könnyű volt és élvezetes, de már a negyedik kiskanálnyinál úgy éreztem én (!), lassítani kell a tempón, annyira eltelít. A felülete csillogott, és úgy volt lágy, hogy ugyanakkor kedvet éreztem ahhoz, hogy kiborítsam, megáll-e, olyan tartása volt. Nem volt túl édes, s utólag kifejezetten olyan volt, mint egy nagy szelet minőségi csoki – krém formájában. Fabrice gyorsan a receptet is megosztotta: tejet és tejszínt 82 fokosra hevít (azt mondta, ez volt a legnehezebb most, hogy száz emberre főzött, ja, és természetesen használt hőmérőt), és azt keveri a cukorral kikevert tojássárgájához, amihez 70%-os belga olvasztott csokoládét adott.

Aki kedvet kapott hozzá, annak még néhány dolgot ajánlanék:

Julia Child receptjeit.

A csajszi blogját, aki kipróbálta őket és írt róluk.

David Lebovitz blogját, akinél először olvastam Juliáról, és szerintem egy csokoládé- (és fagylalt-)mágus.

Bármit, amit Fabrice Gonet szervez.

A pécsi Apolló Mozit.

És... megjegyzem, ez nem Európa Kulturális Fővárosos rendezvény volt – 2010 még előttünk áll.

 

 

Karácsonyi kóstoló

Apolló Artmozi

Jegy&kóstoló: 800 Ft

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr661629623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betra 2009.12.29. 09:02:01

Kb két hete láttam a filmet, és pont azon filóztam, vajon mikor írsz róla... :) Eza mozi-kaja csúcsszuper lehetett!!!! És tökre nem is volt drága. Szóval most egy kicsit irigyekedem...De csak picit. Megcsinálod a csokikrémet? Pár poszttal ezelőtt a karajon is írtak a maghőmérőről.. :) Nincsenek véletlenek, na! :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.12.29. 12:29:20

Az elmúlt héten annyi féle-fajta csokit nyomtunk be, hogy lassan kicsapódik rajtunk a cukor...de ezt ki kell próbáljuk!

he 2009.12.30. 11:53:15

Kipróbálom, persze :)
És íme, még egy link, Buba összefoglaló szebb-jobb-teljesebb cikke ugyanerről az eseményről, képekkel, linkekkel: www.pecsiborozo.hu

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2010.01.03. 13:03:35

A film alapötlete jó, de Amy Adamsnél idegesítőbb figurát, keresve sem találtak volna. A 25. perc után már rendesen idegesített a csaj, csak az ételek no meg Meryl Streep miatt maradtam a helyemen.
süti beállítások módosítása