csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Nem minden papsajt

2009. szeptember 16. 02:18 - he

Mint mikor a Gundel palacsintát eszed, de nincs benne tészta, csak az alkohollal és csokiöntettel és dióreszelékkel összeállt massza. Vagy nem is, nem is, mintha a zserbóból kivettük volna a tésztát és megmaradt volna a fényes, sötét csokimáz és a diós-cukros, már-már krémmé olvadt töltelék, némi savanykás, de nem túl erőteljes lekvárral. És igen, házizserbó, hiszen a reszelékek között nem csak, hogy nagyobb darabkákban található dió, hanem még egy-két félig-meddig aszalt, édes-savanykás szőlőszem is meglep. És nem, nem értek egyet Márkkal abban, hogy a legjobban a tömény mogyorókrémre hasonlít.

De azt gondolnád, hogy mindez a sajtkrémes Zotter csokiról jutott eszembe?

Mikre nem jó a sajtkrém?

Első hallásra azt hittem, valami jó kis trappista lesz, vagy – Zotterékről akár ezt is feltételezném simán – sós és zöldeskék sajt, vagy éppen Pálpusztai.

De nem, hiszen a sajtkrém nagyon klassz alapanyag, főleg, ha olyasmikre gondolunk, mint a mascarpone. Na, ebben a csokiban „bergkase” van, ami (legalábbis a wikipédia szerint) speciális osztrák sajtfajták összefoglaló neve, amiket az Alpokban készítenek, s jórészt diós mellékízük van. Ha igaz, ha nem (én nem tudom), azért a csoki krémjéhez csak-csak kevertek jó adagnyi diót, csokilikőrt, mazsolát és grappát is. A szőlőtörkölyből desztillált szeszes ital mellett öntöttek hozzá almaecetet – valószínűleg innen a kissé savanykás mellékíz, és ha mindez még nem lenne elég, a krémbe kevertek egy leheletnyi chillit is, amit nagyon, de nagyon halvány érezni csak.

Az utolsó falatkáig tökéletes tölteléket – Zotter-módra – 45%-os kakaótartalmú tejcsoki zárja táblába.

Szerintem szobahőmérsékleten a legjobb, ha hűvösebb, elvész az ízek sokfélesége, s hamar kiszárad, ezért ne tartsuk melegen. Ódákat zengtem már korábban is a Zotter-csokikról, hiszen szépek kívülről, nem sajnálják belőle a kakaót (sőt!), bio és fairtrade egyben, és valóban mind, amit eddig kóstoltam, meglepően finom volt. Mégis fura volt ez a sajtkrémes csoki: az ember valami vadabbra, egészen másra számítana a neve hallatán, s bár finomat és jót kap, mégis csalódott, ha pozitívan is. Mintha a horrorfilm felirataiban megjelenne a figyelmeztetés arról, hogy csak egy mesteri játék az egész.

 

Zotter sajtkrémes tejcsokoládé

70 g

990 ft a Culinarisban

 

Szólj hozzá!
villanyi-szekszardi-pannon-borok-online-rendeles

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr681385414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása