csox

Csokoládé - eszem és mesélek!

Banális történet

2009. május 25. 23:52 - he

Egy igaz ember – így nevezték a falujában Don Valeriano López Lloretet, aki xocolater néven irodát nyitott, hogy saját, családi csokimanufaktúrájának termékeit 1881-től bemutathassa. (Ééés most: ZENE!) Nem hiszem, hogy hitte volna az öreg don Valeriano, hogy kis vállalkozása a spanyol csokigyártás egyik mai fellegvárává növi ki magát – s még mindig jórészt családi tulajdonban van. 2005-től van egy olyan csokijuk is, amiben nincs cukor (na, tutti, hogy don Valeriano ezt sosem gondolta volna). Vannak bonbonjaik, meg kakaóporuk, meg trüffeljeik és táblás csokijaik is, természetesen. Még banános is!

Banános csokit gyártani pedig legalább olyan trováj – vagyis arte del chocolate, mint autentikus dinnyés ízt kreálni: puffasztani valami cukorhabot, zöldre színezni, és alaposan hozzáönteni valami banán ízű szirupot meg egyszerű és könnyű. No de egy olyan vidéken, ahol az exgyarmatoknak és a mediterrán klímának köszönhetően nem csak egy, hanem többfajta banánt is lehet kapni a supermercadókban, ott bizony don Valeriano forogna is a sírjában, ha nem lenne köze a banános csokinak a banánhoz. Hát, van. Olyan banánillata van, mint ami a leárazott, túlérett banános polc előtt csapja meg az ember orrát, miközben elhalad előtte a bevásárlókocsijával. (Igen, a nálunk is ismert fajta banán van benne, az a sárga.)

Ha ez nem lenne elég (banánból nekem sosem, egyszer kaptam egy egész rekesszel, de 5 nap alatt elfogyott), azok az apró kis lyukacskáknak tűnő pöttyök, amik a fotón láthatók, szárított banándarabkák. Naja – de talán éppen az egykori takarékos családi vállalkozás szellemében – ezek a darabkák mindössze 3, max 4 milliméteresek.

Mindez azért elég ahhoz, hogy a csoki tényleg banános legyen.

A csoki – bár 70%-os, nem tett rám mély benyomást, bevallom, ez a banáníz annyira levett a lábamról. Sőt, ha bárkinek bármilyen lelkiismeretfurdalása lenne azért, mert befal, mondjuk egy 100 g-os banános Valor csokit, akkor hadd nyugtassam meg: ebben a csokiban van vas, kálium, a magas kakaótartalom miatt véd a szívinfarktus ellen is, és mivel a banánról tudni lehet, hogy természetes állapotában mindössze 110 perc alatt kiürül a gyomorból, ez a csoki kifejezetten egészséges és kifejezetten fogyókúrázóknak is ajánlott – Dona López ennek tuttira örülne.

 

Valor Dark Chocolate

Étcsokoládé Banános, 70% kakaótartalommal

 

Szólj hozzá!
Címkék: banán ét

A bejegyzés trackback címe:

https://csox.blog.hu/api/trackback/id/tr81143851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása